REUTERS/Carmen Jaspersen
REUTERS/Carmen Jaspersen

VIDEO Novi autogol i jedini Deschampsov joker odlučili derbi osmine finala

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 01.07.24. | 19:44

Francuska je svladala Belgiju i izborila četvrtfinale eura u kojem će igrati protiv boljega iz dvoboja Portugal - Slovenija.

Didier Deschamps na cijeloj utakmici napravio je samo jednu izmjenu. Randal Kolo Muani u 62. minuti zamijenio je Marcusa Thurama. Deschampesov joker je u 85. minuti, uz pomoć službenog strijelca Jana Verthongena odlučio derbi osmine finala Eura koji je više ličio šahovskoj partiji nego nogometnoj utakmici u kojoj su se susrele dvije napadački iznimno potentne momčadi.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Zanimljivo, Francuska je izborila četvrtfinale s tri postignuta pogotka od kojih su dva bila autogolovi, a jedan je pogođen iz kaznenog udarca.

S obzirom na napadački potencijal ove dvije reprezentacije, ali i kvalitetne braniče, utakmicu smo najavili kao mogući šahovski dvoboj u kojem će pobjedu odnijeti s(p)retniji protivnik ili kao rapsodiju od utakmice u kojem će se igrati na gol više. Nažalost mnogih (uključujući i naših) očekivanja, (posebno u prvom dijelu) gledali smo vrlo dosadni, šahvovski dvoboj bez izrazitih prilika...

Didier Deschamps ojačao je vezni red svoje momčadi i činilo se da će Francuzi biti defenzivniji od Belgijaca koji su krenuli s čak pet ofenzivaca, tri napadača – Loisa Opende, Romelua Lukakua i Jeremyja Dokua – te dvije ofenzivno nastrojene 'osmice' Kevina De Bruynea i Yannicka Carrasca.

No, suprotno očekivanjima, Francuska je bila ta koja je u prvom dijelu bila aktivnija i opasnija. Francuzi su često stizali do šesnaesterca Belgijaca, ali zakazali su u završnom pasu. Većina francuskih napada bila su orijentirana na lijevu stranu i Kyliana Mbappea, koji je radio dosta problema belgijskoj obrani, ali, kao što smo već naveli, nedostajalo je konkretnije završnice...

Od konkretnijih prilika Francuza zabilježili smo pokušaj glavom Marcusa Thurama, te dva neugodna udarca Aureliena Tchouamenija, prvi je otišao kraj, a drugi, nešto bliži, preko okvira belgijskog gola.

Belgija se pak orijentirala na defenzivu i pokušaje preko kontranapada. No, sjajni francuski blok u vezi omogućio je Belgijcima tek jednu ozbiljniju tranziciju preko Carrasca, a opasno je zaprijetio i Kevin De Bruyne iz slobodnog udarca. Mike Maignan je reagirao nesigurno, ali ipak uspješno.

Izbornici na poluvremenu nisu mijenjali, a nastavak je ipak bio dosta dinamičniji nego prvi dio. Francuzi su ga otvorili bolje. Prvi je udarac okušao Tchouameni, koji je opalio s 20-ak metara, ali je Casteels obranio dalekometni pokušaj. Potom je glavom probao Thuram, ali ponovno nije bio precizan. Francuzi su u prvih nekoliko minuta nastavka kreirali jednak broj (polu)prilika kao u cijelom prvom dijelu…

Sljedeći na redu (neprecizan) pokušaj imao je Mbappe koji se driblingom izborio za udarac, ali je pucao preko gola.

Belgijci su sve podredili defenzivi, ali i takvi su priredili nekoliko opasnih prigoda. Recimo, De Bruyne je oduzeo loptu, majstorski je dodao do Carrasca, no Theo Hernandez jednako tako majstorskom defenzivnom reakcijom spašava svoj gol. Opasni De Bruyne je desetak minuta kasnije dodao Lukakuu, no ovo, očito, nije bilo prvenstvo najboljeg belgijskog strijelca svih vremena.

Belgijci kao da su se dogovorili kako će svakih 10-ak minuta prekinuti dominaciju Francuza. U 81. Doku se oslobodio čuvara i dodao do De Bruynea, no Maignan je i ovaj put bio siguran.

I kada se činilo da će utakmica otići u produžetke, Francuska je zabila! Odnosno - Belgija, ali u vlastitu mrežu. Randal Kolo Muani, jedini igrač kojeg je Didier Deschamps na utakmici ubacio u igru, okrenuo je Verthongena, opalio, lopta je pogodila belgijskog stopera i prevalila Casteelsa. Na kraju je gol pripisan Verthongenu, čime se 'autogol' učvrstio na ljestvici najboljih strijelaca Eura s devet pogodaka.

Tedesco je pokušao s izmjenama stići do produžetaka, ali vremena više nije bilo, posebno za slomiti snažnu francusku obranu. Francuska je prošla u polufinale, a Belgija se vraća kući.

Gol možete pogledati OVDJE (HTV)

Francuska - Belgija 1-0

Düsseldorf Arena, Düsseldrof

Strijelci: 1-0 Verthongen - ag (85., Kolo Munai)

Francuska (4-3-1-2): Maignan - Kounde, Upamecano, Saliba, T. Hernandez - Tchouameni, Kante, Rabiot - Griezmann - Thuram (od 62. Kolo Munai), Mbappe

Belgija (4-3-3): Casteels - Castagne (od 88. De Ketelaere), Faes, Vertongen, Theate - DeBruyne, Onana, Carrasco (od 88. Lukebakio) - Openda (od 63. Mangala), Lukaku, Doku

Suci: Nyberg, Beigl, Soderkvist (Švedska); VAR: Pol van Boekel (Nizozemska)

Žuti kartoni: Thcouameni, Rabiot, Griezmann (Francuska) / Verthongen (Belgija)



Tagovi

Francuska nogometna reprezentacijabelgijska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024Randal Kolo Muani

Ostale Vijesti