REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

VIDEO Dugo je rezultat bio Poljacima po volji, ali Nizozemci su bili bolji

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 16.06.24. | 16:52

Utakmica u Hamburgu završila je trijumfom Oranjea 2-1, reprezentacija Ronalda Koemana stvorila je puno prilika

Nizozemska je upisala pobjedu 2-1 u prvom kolu protiv oslabljenih Poljaka koji su poveli i pružali dobar otpor tijekom cijele utakmice braneći se aktivno, no Oranje je na kraju 'izoralo' zasluženu pobjedu.

Već u drugoj minuti sa deset metara iskosa je pucao Cody Gakpo, no poljski vratar Wojciech Szczesny je jako dobro obranio udarac u prvi kut odbivši u korner. Nizozemci su kreirali i drugu prigodu na utakmicu kada je Jerdy Schouten u šesnaestercu pronašao Tijanija Reijnedersa, a on s 12 metra šutirao pokraj vrata. Pokušao je i sa 18 metara Xavi Simons, no ni on nije pogodio vrata.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Zato jesu Poljaci nakon kornera koji je izveo kapetan Piotr Zielinski, idealno pronašao glavu Adama Bukse koji je pogodio u donji lijevi kut za iznenađujuću prednost budući da je ozlijeđeni Robert Lewandowski bio na klupi.

Nizozemci su jurnuli po izjednačenje, dva puta je u dobroj poziciji bio Memphis Depay, a jednom i kapetan Virgil van Dijk te Reijnders, no poljska obrana bi se svaki put nekako spasila.

Međutim, u 29. minuti posljednja linija Poljske nije imala sreće, jer kada je Gakpo uputio udarac izvan kaznenog prostora, lopta je na putu do mreže dodirnula Jana Bednareka i prevarila Szczesnyja za – 1-1.

Imali su Nizozemci pred kraj prvoga dijela prigodu za povesti, no Gakpo je iz blizine pucao preko grede nakon odličnou ubačaja Nathana Akea, ali i u nadoknadi, no Depayev udarac prošao je tik uz vratnicu.

I u nastavku je odmah Nizozemska pritiskala, na samom početku imala nekoliko poluprilika, ali nije išlo... U 54. minuti izveli su sjajnu kontru, ali Simons nije bio precizan. Imali su i Poljaci svoj bljesak u 59. minuti kada je najprije pucao Jakub Kiwior, a potom i Zielinski, no oba puta je obranio Bart Verbruggen. Posebno je požrtvovna bila prva intervencija.

I Ronald Koeman, nizozemski izbornik nakon sata igre uveo je dva svježa igrača, upravo je Donyell Malen servirao prigodu Denzelu Dumfriesu na desnoj strani, no udarac je otišao metar od vratnice. Ofenzivni Dumfries u 69. minuti je imao još jednu priliku, no Szczesny je obranio nogom udarac s tri-četiri metra. Nizale su se opasnosti pred poljskim vratima, nakon Depayeva kornera Stefan de Vrij pucajući glavom je prebacio okvir, čuli su se uzasi nizozemskih navijača...

Čulo se i veselje u 83. minuti kada je zabio Wout Weghorst i to u prvom dodiru s loptom nakon što je ušao u igru. Drugu asistenciju na utakmici upisao je Ake.

Mogao se na drugoj strani proslaviti Karol Swiderski u 90. minuti, no Verbruggen je spasio sva tri boda.

Pogotke pogledajte OVDJE (HTV)


POLJSKA – NIZOZEMSKA 1-2 (1-1)

Hamburg. Volksparstadion. Gledatelja: 50000.

Sudac: Artur Soares Dias (Portugal).

Strijelci: 1-0 – Buksa (16., Zielinski), 1-1 – Gakpo (29., Ake), 1-2 – Weghorst (83., Ake).

Poljska (3-5-2): Szczesny – Bednarek, Salamon (od 86. Bereszynski), Kiwior – Frankowski, S. Szymanski (od 46. Moder), Zielinski (od 78. Piotrowski), Romanczuk (od 55. Slisz), Zalewski – Buksa, Urbanski (od 55. Swiderski). Izbornik: Michal Probierz.

Nizozemska (4-2-3-1): Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake (od 87. Van den Ven) – Schouten, Veerman (od 62. Wijnaldum) – Simons (od 62. Malen), Reijnders, Gakpo (od 81. Frimpong) – Depay (od 81. Weghorst). Izbornik: Ronald Koeman.

Žuti kartoni: Veerman (Nizozemska)

Crveni kartoni: -



Tagovi

Euro 2024poljska nogometna reprezentacijanizozemska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti