REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Pulisic spreman i nakon udarca u... zdjelicu, Nizozemci bez ozljeda, ali s pažnjom zbog kartona (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 03.12.22. | 08:31

Niozozemska nema pretjerano briga u sastavu, SAD ima, ali će se vjerojatno svi oporaviti do početka utakmice

Bravo svi! Prvi dio zimskog SP-a smo preživjeli, zaključili pozitivno za Hrvatsku, idemo sada na eliminacijsku fazu. Osminu finala će otvoriti Nizozemska i SAD u subotu poslijepodne na Khalifa International Stadiumu.

Momčad Louisa van Gaala bila je prva u skupini A i tako osigurala prolaz u nokaut fazu, dok su Stars and Stripes bili drugi u skupini B iza Engleske.

NIZOZEMSKI STIL ZA PROLAZ

Dvije pobjede s remijem u sredini upisali su Nizozemci. Mali kiks protiv Ekvadora (remi 1:1) pokazao se kao nebitan za Nizozemsku. Nisu iznevjerili svoje navijače kao najveći faovirti ove skupine, a rutinske pobjede potiv Senefala i Katara nisu ih pretjeano ni umorile. Cody Gakpo postao je tek četvrti čovjek u nizozemskoj povijesti koji je zabio u tri uzastopne utakmice Svjetskog prvenstva, a Frenkie de Jong također je zasjao laganim tap-inomza 2:0 u posljednjoj utakmici. Potvrdio je time prvo mjesto u skupini, plasman u završnicu i domaćine bez pobjede i bodova na ovom prvenstvu.

Dosta se kritizirao nizozemski stil igre na ovom Svjetskom prvenstvu, budući da je Oranje do sada imalo samo osam udaraca prema golu, ali Van Gaal se ne zamara time. S prvim mjestom u skupini, Nizozemska je nastavila svoj izvanredan niz ulaska u šesnaestinu finala na svakom Svjetskom prvenstvu na kojem je igrala od 1934. godine, a u protekle 32 godine samo je dva puta eliminirana u ovoj fazi - jednom 1990. i zatim 2006. Od svoje eliminacije s Eura 2020., Nizozemska je nanizala impresivan niz od 18 utakmica bez poraza u svim natjecanjima, a Van Gaal je sada uspio zabilježiti 11. utakmicu na Svjetskom prvenstvu bez poraza.

THE AMERICAN DREAM

S druge strane stoje Sjedinjene Američke Države. Reprezentacija koja za sada solidno ruši stereotip, doduše malo zastarjeli, da Amerikanci ne znaju igrati nogomet. Naravno da su se u prolasku potpuno oslonili na svoju amajliju Christiana Pulisica, ali tko im brani?! Američki talisman Christian Pulisic poslao je svoju momčad u nokaut fazu najprestižnijeg nogometnog natjecanja s jedinim golom na utakmici u njihovom posljednjem susretu skupine B s Iranom, a čak je i zaradio ozljedu zdjelice zbog koje će ga sada u nastavku morati dozirati.

Stars and Stripes su ranije stigli do šesnaestine finala 2010. i 2014., ali novija povijest protiv europskih nacija na Svjetskom prvenstvu nije u prilog Berhalterovim izabranicima. Naime, SAD nije pobijedio UEFA-inu momčad na Svjetskom prvenstvu od 2002. - remizirao je šest puta i izgubio pet - a njihove tri prethodne nokaut utakmice protiv europskih nacija na Svjetskom prvenstvu sve su završile porazom. Pobjeda nad Iranom također je označila prvu pobjedu u šest susreta na svim turnirima Amere. Osim toga, izgubili su svoja prva četiri okršaja s Nizozemskom u prijateljskim susretima, ali su upisali pobjedu od 4:3 nad Oranjem 2015. godine. Vratili su se tada s 3:1 da bi na kraju slavili zahvaljujući naporima Bobbyja Wooda u 90. minuti.

TKO ĆE ZAIGRATI?

Nizozemski branič Jeremie Frimpong pretrpio je ozljedu gležnja u srijedu, ali se već u četvrtak vratio punom treningu, iako se ionako očekuje da će Denzel Dumfries na desnu stranu. Tako bi zapravo Van Gaal trebao imati sve svoje trupe na raspolaganju, ali Matthijs de Ligt i Nathan Ake moraju paziti! Propustit će potencijalnu utakmicu četvrtfinala ako ovdje dobiju žute kartone. Gakpo sigurno ima za cilj postati prvi Nizozemac koji je zabio u četiri uzastopne utakmice Svjetskog prvenstva tako da bi mu Van Gaal mogao pomoći s nepromijenjenim sastavom.

Što se tiče SAD-a, Pulisica svakodnevno prate svim mogućim pretragama nakon što je zadobio kontuziju zdjelice dok je postigao pobjednički pogodak protiv Irana, ali napadač Chelseaja potvrdio je da će biti dobro u subotu u poruci na društvenim mrežama objavljenoj iz bolničkog kreveta. "Nisam dobio u j*ja", napisao je. Osim njega, Berhalter je također izgubio Josha Sargenta zbog ozlijeđenog gležnja, iako još nije jasno koliko je teška ozljeda, dok se Weston McKennie navodno nosi s problemom s kvadricepsom. Međutim, sva tri igrača imaju dobre izglede da budu spremni za okršaj osmine finala, tako da će Berhalter vjerojatno također ponoviti pobjednički sastav.

MOGUĆI SASTAVI:

NIZOZEMSKA (3-4-3)


SAD (4-3-3)



Tagovi

američka nogometna reprezentacijanizozemska nogometna reprezentacijaKatar 2022

Ostale Vijesti