REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS/Wolfgang Rattay

Pobjeda nogometa

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 10.07.24. | 10:07

Iako je nogomet, kao i život, često nepravedan i okrutan, pa obično momčadi poput Španjolske izgube ovakve utakmice, ovog puta to nije bio slučaj. Nogometni bogovi imali su drugačije planove.

Drugo poluvrijeme minhenskog polufinala ponudilo je osjetno skromniji nogomet. Razloge ne treba tražiti u Francuskoj koja, u času kada je na korak od ispadanja djeluje ispuhano i bezidejno, a najbolju priliku kreira u 85. minuti na individualnu kvalitetu svog najboljeg igrača, već se prstom treba 'uprijeti' u Španjolce. U drugom dijelu je ponestalo snage u nogama i kisika u plućima, nisu previše toga kreirali, a opet su i u drugom dijelu bili bolja momčad.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

U konkurenciji zamornih, nesadržajnih utakmica – Španjolci su na ovom Euru izrasli u endemsku vrstu, svojim akcijom napucanim nogometom. Svojom direktnošću i s ta, ne dva, već tri bisera. Lamine Yamal i Nico Williams su od samog starta briljirali, osjetili smo to, uostalom, na svojoj koži. Svojom brzinom, driblinzima i udarcima šarmirali su neutralne nogometne obožavatelje.

I dok je dvojac oduševljavao svojim partijama, tamo na rubu klupe mirno je sjedio i čekao Dani Olmo. Luis de la Fuente ga je držao u zamrzivaču, pretpostavivši mu Pedrija. A onda je igrom slučaja, pogibeljnim startom Tonija Kroosa na dragulju Barçe, Olmo dobio priliku i La Roja je ekspresno dobila zvjezdani trio koji će ju, ispostavit će se, odvući do finala Europskog prvenstva.

A za to je trebalo proći prekaljene Francuze, momčad koja ima isti problem kao i Engleska – u svojim redovima ima nevjerojatan nukleus talenta koji se od taktičke 'tiranije' izbornika ne može razmahati. Didier Deschamps je zadužio Francuze i francuski nogomet, ali ako govorimo isključivo o igri, ovo što mu je momčad na ovom Euru pokazala je – travestija, koliko god je to čudno napisati za momčad koja je stigla do polufinala Eura... OK, ima tu i otegotnih okolnosti, poput lošije forme Kyliana Mbappéa, no Francuzi su se toliko brinuli za rezultat, toliko su se fokusirali na branjenje svoje mreže, da su 'zaboravili' igrati nogomet.

Drugo poluvrijeme protiv Španjolske ide u prilog toj tezi: suočeni s prvim rezultatskim zaostatkom na turniru, Francuze su okolnosti natjerale na napadačku, otvorenu igru. Kada cijelo natjecanje igraš oprezno, kontrolirano, onda se teško u jednom poluvremenu prisjetiti kako je to kada protivnika čvrsto držiš za ovratnik i ne daš mu izaći iz kaznenog prostora. Kada je trebalo stisnuti papučicu gasa, Francuzi su zaboravili prebaciti brzinu, ostali su u leru i Španjolci su to relativno jednostavno obranili.

Les Bleus nisu imali potrebnu niti potrebnu kemiju momčadi za postizanje velikog rezultata. I tu se treba tražiti Deschampsova krivica. Jedino gdje su se njegovi igrači moglo individualno izraziti na travnjaku bilo je raspucavanje protiv Portugala i to su odradili savršeno.

Pitanje je hoće li polufinale Eura biti dovoljan zalog za Deschampsovu budućnost. Vrlo vjerojatno će dobiti povjerenje Saveza i za naredni SP, no ako se tamo ne ovjenča opipljivim rezultatom, to bi mogao biti kraj dugogodišnje gaže aktualnog izbornika. Zinedine Zidane je ionako u stanju pripravnosti...

Španjolci nemaju izborničkih problema, oni su postavili pravoga čovjeka na pravo mjesto. Iako je nogomet, kao i život, često nepravedan i okrutan, pa obično momčadi poput Španjolske izgube ovakve utakmice, ovog puta to nije bio slučaj. Nogometni bogovi imali su drugačije planove. Sinoć u Münchenu pobijedio je – nogomet.



Tagovi

španjolska nogometna reprezentacijaFrancuska nogometna reprezentacijaLamine YamalNico WilliamsDani OlmoLuis de la Fuente

Ostale Vijesti