REUTERS/Lee Smith
REUTERS/Lee Smith

Otkriveno zašto Cucurellina ruka nije bila kažnjiva, no ironična je istina da nema ruku, ne bi bilo ni problema

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 06.07.24. | 11:46

Nije sasvim jasno je li prije igranja rukom bilo zaleđe i/ili igranje rukom Niclasa Füllkruga koje bi u VAR sobi sasvim sigurno provjeravali 3D tehnologijom da je Taylor pokazao na bijelu točku

Ne znamo jesu li vam draži Elf ili La Roja, ali ne stišavaju se polemike širom svijeta nakon nedosuđenog kaznenog udarca za Španjolsku u četvrtfinalnoj utakmici protiv Njemačke odigranoj u petak u Stuttgartu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Za sve na stadionu i pored malih ekrana djelovalo je šokantno kad engleski sudac Anthony Taylor nije ništa ‘svirao’ nakon što je udarac Jamala Musiale rukom blokirao Marc Cudurella. Po svemu što sun as sudački eksperti naučili proteklih, istina kontroverznih, godina, to je narodski rečeno – penal.

“Ako lopta ide prema golu i Španjolac je zaustavi rukom, nije važno radi li to namjerno ili ne, to je najmanje važno. To je čisti penal, onaj koji su nam sudili protiv Danske znatno je manje penal nego ovaj. Nije mi jasno kako se ovo može dogoditi kad imate priliku pogledati snimku 48.000 puta. Ne znam kojeg su se pravila držali kad su odlučili da nije, pitam se koja je to logika. Ne znam kad je ruka u prirodnom položaju, a kad ne”, bijesnio je njemački izbornik Julian Nagelsmann.

Dodajmo da nije sasvim jasno je li prije igranja rukom bilo zaleđe i/ili igranje rukom Niclasa Füllkruga koje bi u VAR sobi sasvim sigurno provjeravali 3D tehnologijom da je Taylor pokazao na bijelu točku.

Bivši šef sudačke komisije HNS-a Bruno Marić u komentaru za Sportske novosti rekao je kako je Taylor pogriješio jer to nije bio prirodan položaj ruke koja je vidljivo bila odmaknuta od tijela i kako se nada da takvi suci neće dolaziti u HNL. Ni Taylor, ali ni njegovi pomoćnici u VAR sobi Stuart Atwell iz Engleske, Poljak Bartosz Frankowski i Talijan Massimiliano Irrati nisu se oglasili, očito se držeći diskutabilnog i kontroverznog Uefina pravila koje je kumovalo ispadanju Njemačke.

No, našao se u bespućima međumrežne zbiljnosti netko tko “zna” zašto Uefini suci nisu dosudili kazneni udarac. Suci su prije Europskog prvenstva dobili naputke kako postupati oko igranja rukom, a baš je slučaj poput Cucurelle ogledan primjer što ne bi smjelo biti kažnjivo, tvrdi urednik nogometne rubrike ESPN-a, Britanac Dale Johnson.

“Ruka blizu boka koja je u položaju prema tlu ili iza linije tijela ne bi smjela biti kažnjiva. Za razliku od penala protiv Danske i igranja rukom Joachima Andersena (lopta nije išla prema golu, op.a.), kad je položaj ruke neprirodan i stvara barijeru. Jasno je da navijači misle da su obje odluke krive, ali prema interpretaciji pravila nisu”, tvrdi Johnson, koji je očito dobio insajderske infomacije od engleskih sudaca, kao što ih mi u sličnim situacijama dobivamo od naših, pa mu moramo vjerovati. No, činjenica je da kontroverze oko igranja rukom idu dalje te će taj problem biti najzahtjevniji zadatak sudačkih eksperata.

“Zar da igračima odrežemo ruke”, znaju zavapiti treneri frustrirani takvim situacijama kad je ili nije kazneni udarac, ovisno kako im u datom trenutku odgovara, no ne možemo odoliti a da ne parafriziramo jednu povijesnu ličnost kojoj ne želimo ni spominjati ime: “da nemaju ruke, ne bi bilo problema”. (G)



Tagovi

Marc CucurellaAnthony TaylorEuro 2024Julian NagelsmannBruno Marićšpanjolska nogometna reprezentacijaNjemačka nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti