REUTERS/Matthew Childs
REUTERS/Matthew Childs

Nizozemska deklasirala SAD za prolazak u četvrtfinale SP-a! Dumfries upisao dva asista i gol

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 03.12.22. | 17:52

Odigran je prvi dvoboj osmine finala SP-a

Nizozemska je prvi četvrtfinalist Mundijala u Kataru nakon što je svladala SAD rezultatom 3:1.

Samo tri minute čekali smo do prvog uzbuđenja. Christian Pulisic je propustio čistu priliku za gol kada je unutar peterca išao jedan na jedan s golmanom, ali je u tom dvoboju ipak pobijedio Noppert. Nastavili su Amerikanci odmah s pritskom, Pulisic je bio u svakoj prilici SAD-a, no mrežu su prvi zatresli ipak Nizozemci. Igrala se deseta minuta kada je Memphis Depay razbudio navijače u narančastom. Snažnim udarcem na povratnu loptu pogodio je za 1:0 i postavljanje Amerike u neugodnu poziciju lova na rezultat. To je 43. gol Depaya za Nizozemsku, bolji od njega je samo veliki Robin van Persie koji ih ima okruglih 50.

Iako se očekivalo da će ovo probuditi utakmicu, SAD je uzeo loptu u svoje noge, preuzeo većinu posjeda, ali jednostavno nije do kraja prvoga dijela uspio stvoriti pravu prijetnju za nizozemski gol. Svaki pokušaj centaršuta je obrana u narančastom presjekla i izbacila iz zone opasnosti. Dapače, nakon toga gola nismo vidjeli gotovo niti jednu šansu u prvom dijelu susreta sve do same sudačke nadoknade kada je pao drugi gol.

Daley Blind je stigao iza leđa američke obrane i bez problema skrenuo loptu, praktički s bijele točke, u mrežu SAD-a za 2:0 i komotan odlazak nizozemske reprezentacije na odmor. To je Blindu treći pogodak za reprezentaciju.

U nastavak su obje momčadi ušle s izmjenama, a kao i na početku prvoga, prvo su zaprijetili Ameri. Nakon ubačaja iz kuta Gakpo je očistio loptu sa svoje gol linije, a onda je završila u rukama Nopperta. Odmah je uslijedila kontra u kojoj su Nizozemci dobro kombinirali, ali je na kraju Turner lijepo zaustavio taj prolaz. McKennie je lijepo pucao iz daljine, ali lopta mu je otišla preko gola u 54. minuti susreta. Tek 20-ak minuta kasnije su Ameri naplatili svoj trud.

Nakon ubačaja s desne strane, Nizozemci su djelomično uspjeli izbaciti loptu izvan kaznenog prostora, ali su se ubrzo spetljali pa je joker s klupe Wright, koji je u 67. minuti ušao umjesto McKennija, naplatio njihovu nepažnju, a vjerojatno i sam ne zna kako budući da se lopta nakon susrta s njim na jako čudan način pospremila u gol, ali bilo kako bilo, SAD se vratio u igru u 76. minuti.

Trajalo je to njihovo veselje samo pet minuta budući da je dvostruki nizozemski strijelac ušao i među strijelce. Denzel Dumfries je ispratio Blindov centaršut i preciznim udarcem matirao američkog golmana za 3:1. Budući da je time bio dio tri gola na jednoj utakmici, postao je tek treći Nizozemac kojemu je to pošlo za rukom u povijesti svjetskih prvenstava. Riješio je taj treći pogodak pitanje pobjednika, unatoč pokojem pokušaju Amerike koji smo u nastavku još vidjeli. Nije im pomoglo ni šest minuta nadoknade.


NIZOZEMSKA -SAD 3:1

Poluvrijeme: 2:0

Strijelci: 1:0 Depay (10.), 2:0 Blind (45.+1.), 2:1 Wright (76.), Dumfries (81.)

Stadion: Khalifa International Stadium

Žuti kartoni: De Jong 87.

Crveni kartoni: -

SASTAVI:

NIZOZEMSKA (3-4-1-2): Noppert - Timber, Van Dijk, Ake (od 90. + 3. De Ligt) - Dumfries, De Roon (od 46. Bergwijn), De Jong, Blind - Klaassen (od 46. Koopmeiners) - Gakpo (od 90. + 3. Weghorst), Depay (od 82. Simons)

SAD (4-3-3): Turner - Dest (od 75. Yedin), Zimmerman, Ream, Robinson (od 90.+2. Morris) - Musah, Adams, McKennie (od 67. Wright)- Ferreira (od 46. Reyna), Weah (od 67. Aaronson), Pulisic



Tagovi

Katar 2022nizozemska nogometna reprezentacijaamerička nogometna reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti