REUTERS/Thilo Schmuelgen
REUTERS/Thilo Schmuelgen

VIDEO Hrabra Gruzija naljutila Španjolce i primila četiri komada! A sada - spektakl u četvrtfinalu!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 30.06.24. | 22:50

Društvo s Kavkaza nije palo bez ispaljenog metka, moglo je dodatnih komplikacija biti u 48. minuti, no bila je ovo utakmica koja je prošla u golemoj dominaciji La Roje. I najava za spektakularno četvrtfinale u Stuttgartu

Kada pogledamo konačne rezultate današnjih utakmica na Euru, neće biti ništa čudno. Engleska i Španjolska opravdale su status favorita u dva od tri para osmine finala u kojima smo imali najveće papirnate favorite. No, dramatičan i vrlo napet dan u Njemačkoj pružio nam je dvije sjajne utakmice jer su, nakon Slovaka, i Gruzijci bili izuzetno tvrd orah nadmoćnijem rivalu.

I herojski su pali u Kölnu, iako konačnih 4-1 to nikako neće sugerirati. La Roja je nastavila s dominantnim predstavama iz grupne faze i prekrasnim napadačkim nogometom, a sada nam slijedi istinska poslastica i dvoboj protiv domaćina Njemačke u četvrtfinalu.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon što je u 3. kolu grupne faze protiv Albanije promijenio kompletnu momčad, Luis De La Fuente vratio je u početnu postavu sve svoje najjače adute. Predvođene primarno s Rodrijem u vezi, Nicom Williamsom i Laminom Yamalom na krilnim pozicijama, odnosno Alvarom Moratom u vrhu napada. S druge strane, Willy Sagnol pragmatično je stavio petoricu u obrani, dok se u napadu uzdao u brzinu Mikautadzea i Kvarachelije. I to mu je donijelo itekakvu korist!

Doduše, krenulo se s totalnim napadom i prisitkom Španjolske. U ranoj fazi utakmice prijetili su Pedri, Williams, Laporte i Morata, ali bez željenog učinka, Giorgi Mamardašvili najavio je veliku večer na vratima Gruzije.

U tim trenucima, a radilo se tek o 19. minuti, Španjolska je imala nevjerojatnih 85 posto lopte, prijetila je sa svih strana, ali prvi su ugrizli Gruzijci. Kvarachelija se sjajno na centru otarasio španjolskih čuvara, sjajno u prostor podvalio za Čakvatadzea na desnom krilu, on je oštro ubacio u srce kaznenog prostora gdje je Robin Le Normand ispred natrčalog Kvarachelije pospremio loptu iza nemoćnog Unaija Simona za apsolutni delirij među brojnim gruzijskim navijačima. Odnosno, dijametralno suprotno, konsternaciju kod španjolskih tifosa.

Primljeni pogodak nije pretjerano uzdrmao La Roju. Nastavili su s pritiskom, možda nešto slabijim u prvim minutama poslije vađenja lopte iz mreže, ali pogodak je visio u zraku. Ponovno je zaprijetio Pedri, potom smo zabilježili odličan pokušaj Cucurelle, ali i vrhunsku intervenciju Mamardašvilija, inače člana Valencije. Zapisali smo i nestvaran statistički podatak iz 27. minute. Do tog je trena Španjolska imala 238 kompletirana dodavanja, a Gruzija 42! No, semafor je bio neumoljiv po društvo s Pireneja.

Do potpuno zasluženog izjednačenja Španjolci su konačno stigli u 39. minuti. Bio je to dug napad, lopta je konstantno kružila oko 16-erca Gruzije, da bi koncentracija obrane popustila nakon Williamsove povratne lopte Rodriju, koji je sa 17 metara krasno naciljao donji lijevi kut i na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 1-1.

A onda na startu nastavka, umalo najluđi trenutak ovog Eura. Kvarachelije je oteo loptu unutar svoje polovice, uočio da je Unai Simon istrčao na 15-ak metara i raspalio loptu koja je za nekih 20-30 centimetara prohujala pored vratnice. Podsjetimo, Simon je na prošlom Euru u osmini finala protiv Hrvatske primio pogodak gotovo sa centra, a bio bi zaista neviđen raritet da je ponovio isti „pothvat” na drugom uzastopnom Euru.

I bio je to posljednji trzaj Gruzije. Španjolci su ponovno upalili svoj neumoljiv ritam, stisnuli protivnika u krilo vratara i naplata je brzo stigla. Lamine Yamal snažno je tukao iz slobodnog udarca u 51. minuti, Mamardašvili je sjajno obranio, ali je u nastavku akcije Yamal ubacio za Fabiana Ruiza, koji je neshvatljivo ostao sam na pet metara i rutinski zabio za 2-1.

Ništa nisu i dalje promijenili Španjolci, krenuli su po treći pogodak. Redale su se prilike i promašaji Morate, Yamala, Grimalda, poništeni pogodak Yamala. Ali, spasa Gruzijcima nije bilo i 75. minuti kada je Nico Williams ostao na širokom prostoru na lijevoj strani i pokazao svoju najjaču vrlinu. Brzina i sjajna tehnička potkovanost, a na koncu i neumoljiva realizacija. Nico je bombom pod gredu probio Mamardašvilija i bio je to trenutak nakon kojeg su Španjolci mogli početi s bukiranjem izleta za četvrtfinale Eura protiv Njemačke.

Do kraja dvoboja u strijelce se upisao i Dani Olmo, odmjerenim udarcem u donji desni kut s 16-ak metara svladao je Mamardašvilija, koji je zaslužio visoku ocjenu usprkos četiri primljena pogotka.

Golove s utakmice pogledajte OVDJE (HTV)

ŠPANJOLSKA - GRUZIJA 4-1

Köln. RheinEnergie stadion - 41.536 gledatelja; Sudac: Francois Letexier (Francuska);

Strijelci: 0-1 Le Normand (18-ag), 1-1 Rodri (39), 2-1 Fabian Ruiz (51), 3-1 Nico Williams (75), 4-1 Olmo (83)

Žuti kartoni: Morata / Davitašvili

Crveni kartoni: -

Španjolska: Simon - Carvajal (od 81. Jesus Navas), Le Normand, Laporte, Cucurella (od 64. Grimaldo) - Fabian Ruiz (od 81. Merino), Rodri, Pedri (od 52. Olmo) - Lamine Yamal, Morata (od 64. Oyarzabal), Williams

Gruzija: Mamardašvili - Kakabadze, Gvelesiani (od 79. Kvekevskiri), Kashia, Lochošvili (od 63. Citaišvili), Dvali - Kočorašvili, Čakvetadze (od 63. Davitašvili), Kiteišvili (od 41. Altunašvili) - Kvaratškhelia, Mikautadze (od 79. Zivzivadze)



Tagovi

Euro 2024EUROGruzijagruzijska nogometna reprezentacijaŠpanjolskašpanjolska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti