Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska je ispunila cilj, još samo treba pobijediti koronavirus

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 18.01.22. | 09:25

Naši rukometaši idu u borbu za polufinale s očekivanog drugog mjesta u skupini C

Cilj po kojeg je Hrvatska došla na Euro je ostvaren, naši rukometaši plasirali su se u drugi krug natjecanja i ostali u igri za polufinale odnosno ostali u borbi za medalju. Znali smo da je Francuska bila glavni favorit u skupini C, znali smo da imamo kvalitetu više od Srbije te da smo nedostižni za Ukrajinu. Sve to se ostvarilo pa kada netko u budućnosti, onako ovlaš, bude gledao rezultate s Eura kojeg organiziraju Mađarska i Slovačka zaključit će kako je u skupini C igranoj u Szegedu sve bilo normalno i po očekivanju.

A dobro znamo da ništa nije bilo normalno u proteklih tjedan dana otkad se naša reprezentacija nalazi u gradu na krajnjem jugoistoku Mađarske. Jer osim tri protivnika na terenu Hrvatske se morala i još uvijek mora boriti protiv četvrtog i najtežeg suparnika, nesretnog virusa Covid-19. U sveopćem kaosu sa zarazom koja se ubrzano širi naši rukometaši nisu pošteđeni pa je neizvjesnost jedina konstanta. Tko će danas trenirati, tko će sutra igrati, tko će se jutros probuditi sa simptomima koronavirusa a tko ne? Sva ta pitanja stalno muče izbornika Hrvoja Horvata i njegove suradnike, a odgovore im daju rezultati svakodnevnih antigenskih i PCR testova.

U hotelu u kojem je Hrvatska boravila u Szegedu bilo je vrlo prometno proteklih dana, vjerojatno su se recepcioneri čudili koliko soba je potrebno hrvatskim rukometašima. Zbog pozitivnih nalaza u izolaciju su nakon prve odigrane utakmice morali Leon Šušnja, Lovro Mihić, Matej Mandić i Zvonimir Srna, potom su im nakon druge utakmice priključili David Mandić i Željko Musa koji je u Szeged došao kao zamjena za Šušnju pa je doživio njegovu sudbinu. Nakon prve utakmice još su priključeni Marin Jelinić i Valentino Ravnić, nakon druge je stigao Jakov Gojun, a pozvani su još Tomislav Severec i Dominik Kuzmanović koji nisu ni krenuli na put zbog pozitivnog nalaza na Covid-19. I nije tu mukama kraj, pred utakmicu s Ukrajinom grlobolju su osjećali Marin Šipić i Ante Gadža, ali su srećom bili negativni na testu. Što ne znači da već danas neće biti pozitivni. Oni ili netko drugi, nikad se ne zna.

Premda u Szegedu nije uspio odraditi normalan trening izbornik Horvat nije tražio izgovore ni alibije, maksimalno se koncentrirao na svoj posao i izvukao najbolje od igrača koje ima na raspolaganju. Neke od njih šira javnost slabo poznaje, recimo Tina Lučina koji je odlično igrao u sve tri utakmice na poziciji lijevog vanjskog. Vrlo dobar je protiv Francuza bio Srna, šteta što ga je virus izbacio iz sastava. Jučer je protiv Ukrajine odličan bio Marin Jelinić na lijevom krilu, u završnici utakmice vidjeli smo rastrčanog Filipa Glavaša na desnom krilu. Dobili su priliku da zaigraju na najvećem europskom natjecanju i objeručke je prihvatili.

Horvat i njegovi suradnici među kojima je karizmatični Ivano Balić zaslužuju čestitke jer su zadržali dobru atmosferu u momčadi, nisu dozvolili da koronavirus psihički poljulja igrače. Svi koji su naknadno pozvani u reprezentaciju su se uklopili u momčad, nema kukanja i plakanja već se ide dalje s jasnim ciljem da se u svakoj utakmici pruži maksimum.

Slijedi nam drugi krug, najprije utakmica protiv Crne Gore u četvrtak pa protiv Danske u subotu, a preostala dva suparnika u Glavnoj rundi doznat ćemo večeras. Nema planiranja ni želja, nema ni svrhe za to kada je koronavirus krojač naše sudbine. Iz Szegeda se selimo u Budimpeštu, u veliku MVM Dome Arenu u kojoj ćemo se boriti za plasman u polufinale. Najveća prepreka biti će Danci, to je svima jasno, ali do subote se svašta može promijeniti. Recept da idemo utakmicu po utakmicu jedino je rješenje, uz obranu na najvišoj razini ova Hrvatska se može potući sa svima.


Tagovi

Hrvatski rukometni savezpripreme za Europsko prvenstvo rukometaša

Ostale Vijesti