Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Čak i oslabljena Hrvatska je bolja od Srbije, ali opuštanja ne smije biti

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 16.01.22. | 08:13

Brojne su kalkulacije oko plasmana u drugi krug, Hrvatska mora razmišljati samo o Ukrajini

Sve se svelo u 60 minuta žestoke borbe u Pick Areni u Szegedu, razne najave, prognoze, mišljenja stručnjaka i navijača jamčile su da će Hrvatska i Srbija odigrati uzbudljivu utakmicu. To se i dogodilo, na koncu je pobijedila bolja momčad, čak i u krnjim, oslabljenim postavama Hrvatska je u rukometu kvalitetnija od Srbije.

Na prvenstvu koje pleše na rubu regularnosti i nema baš previše smisla dok se cijeli svijet bori s pošasti zvanom COVID-19 hrvatski rukometaši su sinoć pokazali više od srpskih. Bespredmetno je i besmisleno govoriti „što bi bilo kad bi bilo“, koronavirus je oslabio jednu i drugu selekciju pa ne znamo kako bi Hrvatska izgledala s Duvnjakom ili Srbija s Nenadićem. Da ne spominjemo ostale koji nisu bili na raspolaganju Hrvoju Horvatu odnosno Antoniu Geroni. Kad već EHF nema sluha za probleme se pandemijom možemo samo komentirati ono što se događalo na terenu Pick Arene.

Znali smo da će biti borbeno i žestoko, znali su to i njemački suci koji su od prve sekunde zauzeli kriterij da će isključenjima kažnjavati pretjeranu agresivnost. Možda su uvid u ono što ih čeka dobili nakon prekršaja diva Mijajla Marsenića na najnižem, ali srčanom Ivanu Ćupiću kojeg su pogledali uz pomoć rukometne VAR tehnologije. Neka se igralo samo minutu i pol, bio je to prekršaj za isključenje, kao što je istu kaznu zaslužio Uroš Borzas za hrvački zahvat na Marinu Šipiću. Brojčanu nadmoć Hrvatska je lako iskoristila, postavila se u poziciju lovine kao što je to njoj napravila Francuska u prvom kolu.

Srbija se u ritam vratila kada je došao red na isključenja hrvatskih igrača, uz to je imala stabilnog Vladimira Cuparu na vratima. Napad Hrvatske bio je usporen kada ga je vodio mladi Gadža koji još nije otpustio kočnice i oslobodio se pritiska, u 13. minuti u igru je ušao Luka Cindrić što se kasnije pokazalo dobitnim. Srbi su nakratko poveli, Cupara im je obranama dizao samopozdanje, ali obrana Hrvatske bila je čvrsta, predvođena iskusnim veteranom Željkom Musom. Kada se Cindrić zagrijao i podigao ritam rezultat je otišao u smjeru u kojem smo željeli, dva gola prednosti na poluvremenu bila su dobar kapital s obzirom da je Ivan Pešić imao samo dvije obrane. Koliko vratar može značiti momčadi pokazao je Mate Šunjić s tri uzastopne obrane u prvih 10 minuta drugog poluvremena, Hrvatska se odvojila na tri do četiri gola razlike što je u utakmici na mali broj golova osjetna prednost. Pokušali su Srbi odgovoriti preko Lazara Kukića koji se probudio u nastavku, ali Tin Lučin nije imao respekta za Cuparu, zabio mu pet golova iz prvih pet šuteva. Obrana Hrvatske i dalje je bila čvrsta, a da je Šime Ivić u 52. minuti realizirao čistu kontru za pet razlike možda ne bi spominjali kalkulacije tko će proći dalje u drugi krug natjecanja.

Bili su to trenuci u kojima se Srbija našla na konopcima, ali Iviću se ponovila situacija iz dvoboja s Francuzima kada je na identičan način propustio čisti zicer. Pobjeda naših ipak nije bila ugrožena, čak ni kada je Ćupić naivno skrivio sedmerac i dobio isključenje. Svaku dramu spriječio je Šunjić obranom zicera Ilića na četiri minute prije kraja, a profesor matematike koji za kruh zarađuje igrajući rukomet donio nam je željenih pet razlike (23:18) u 59. minuti. Nismo ih uspjeli održati, ali ako zbog toga ispadnemo s EURA onda će to biti nepravda jer smo pokazali da smo bolji od Srbije.

Kalkulacijama se ne treba puno baviti, najvažnije je pobijediti Ukrajinu što se sada očekuje, ali daleko od toga da će pobjeda doći bez borbe. Vjerujemo da se Hrvatska neće opustiti i dozvoliti iznenađenje, bez obzira tko bude mogao igrati u ponedjeljak. Tek kad i ako svladamo Ukrajinu (ponedjeljak, 18.00) možemo uzeti kokice i gledati hoće li Francuzi potvrditi ulogu favorita protiv Srba (20.30). Uzdamo se da će im prenošenje dva boda u drugi krug biti dovoljan motiv, malo je vjerojatno da će se Francuzi tankirati i taktizirati s takvim ulogom na stolu. Naravno, nešto će se u tom dvoboju pitati i Srbiju kojoj treba pobjeda od jedan razlike ako postigne 25 golova, ili bilo koja pobjeda s dva i više golova prednosti. Također, nešto će se pitati i epidemiologe, koronavirus kroji sastave svih reprezentacija u Szegedu.

Što se tiče Hrvatske, favoriti smo protiv Ukrajine, naročito ako budemo igrali obranu kao u prve dvije utakmice. Najveći su nam problem vratari, trebamo veći doprinos Pešića i Šunjića ako želimo nešto napraviti na EURU. Također, osim Ćupića slabo zabijamo s krilnih pozicija, a dobro bi nam došlo buđenje Ivića kao jedine zamjene za Martinovića na desnom vanjskom. Međutim, uzalud nam je pričati o rezervama u sastavu kad sastav ne znamo do nekoliko sati prije utakmice. Vratili smo samopouzdanje protiv Srbije, imamo momčad koja izgara na terenu i koja je spremna boriti se protiv svih. Pa i protiv nesretnog koronavirusa.


Tagovi

Hrvatski rukometni savez

Ostale Vijesti