Pixsell
Pixsell

Vodio je Dinamo do jedinog međunarodnog trofeja, a sada je postao član Schalkeove kuće slavnih

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 27.06.23. | 08:48

Nije bio samo veliki trener, nego i elitni igrač.

Jedan od najvećih njemačkih klubova, i po broju članova jedan od najvećih na svijetu, Schalke 04, odao je veliko priznanje legendarnom hrvatskom treneru Ivanu 'Ivici' Horvatu, koji je vodio Dinamo u finalu Kupa velesajamskih gradova 1967., i zajedno s prethodnikom mu Brankom Zebecom, Hrvatskoj donio još uvijek jedini međunarodni nogometni trofej, primljen je u Schalkeovu kuću.

"Osobito je bilo dirljivo kada su braća Kremers, nekadašnji tatini igrači u Schalkeu, evocirali uspomene na njega. Prikazan je i kratak video-film o tati, a svi članovi Schalkea, njih gotovo četiri tisuće nazočnih, aklamacijom su podržali prijedlog da tata uđe u Kuću slavnih. Bilo je zaista predivno", rekla je za Večernji list Ileana Sambol, kćerka slavnog hrvatskog trenera rodom iz Siska koji je preminuo 2012., u 87. godini života u Njivicama na Krku.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Osim u Schalkeu, kojeg je vodio od 1971. do 1975., te u sezoni 1978./79. i s kojim je 1972. osvojio DFB Pokal, ujedno i prvi Schalkeov trofej nakon Drugog svjetskog rata, Ivica Horvat je kao trener ostavio značajan trag u Eintrachtu iz Franfurta (u kojem je proveo posljednje četiri godine svoje karijere) i, dakako, zagrebačkom Dinamu na čiju je klupu sjeo pred finale Kupa velesajamskih gradova kada je, zbog svađe s upravom kluba, klupu Dinama napustio također slavni Branko Zebec.

U prvoj utakmici finala, odigranoj 30. kolovoza na Maksimiru, Horvat je u prvu momčad Plavih ubacio 18-godišnjeg Marijana Čerčeka koji je u 39. poentirao za 1-0, a slavne Engleze u nastavu utakmice (59.) dokrajčio je Krasnodar Rora. Tjedan dana kasnije, 6. rujna u Leedsu, dvoboj je završio bez pogodaka, a Dinamo je stigao do jedinog hrvatskog međunarodnog trofeja u povijesti. Hrvatsko nogometna reprezentacije je u četiri navrata bila blizu da nam donese i drugi 'pokal', ali je ostala, dakako, kratka, po dva puta u finalima i dva puta u polufinalima velikih natjecanja...

Ivica Horvat na klupi Dinama ostao je do 1970., a osvojio je još jedan trofej, Kup Jugoslavije 1969. kada je u finalu Dinamo svladao Hajduk nakon 3-3 u prvoj utakmici i 3-0 pobjedi u ponovljenoj.

Horvat nije bio samo veliki trener, već i elitni igrač. U zagrebačkom klubu proveo je 12 godina, s Dinamom je osvojio dva prvenstva (1948. i 1954.), Kup (1951.) i bio je smatran jednim od najboljih europskih stopera toga doba. Za Dinamo je ukupno odigrao 507 utakmica, zabio je 28 pogodaka, a značajan trag ostavio je i u reprezentaciji bivše države. Za Jugoslaviju je upisao 60 nastupa, igrao je na Svjetskim prvenstvima 1950. i 1954., a između dva mundijala, na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952., osvojio je i srebrnu olimpijsku medalju.

Ivica Horvat je, zanimljivo, jedan od četvorice igrača koji su kao prvotimci Dinama bili sudionici dva svjetska prvenstva. Tomislav Crnković igrao je na mundijalima 1954. i 1958., Dražan Jerković bio je u Švedskoj 1958. i Čileu 1962., a Dominik Livaković u Rusiji 2018. i Kataru 2022.

Uz Ivicu Horvata u Dinamu je igrao i stariji brat Josip-Drago Horvat, također dvostruki prvak Jugoslavije i jednostruki osvajač kupa, a za reprezentaciju je upisao samo jedan nastup. za razliku od Ivice Horvata, koji je postao trofejni nogometni trener, Drago se nakon nogometne karijere okrenuo sudačkoj te je sudio dvije utakmice na Svjetskom prvenstvu 1970. u Meksiku. (nr)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoSchalke 04

Ostale Vijesti