REUTERS/Molly Darlington
REUTERS/Molly Darlington

VIDEO Punokrvni derbi na Etihadu! Arsenal se herojski branio, a Stones u samom finišu spasio Građane

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 22.09.24. | 19:11

Joško Gvardiol je dobio punu minutažu, a Mateo Kovačić je igrao od 21. minute

Ovog puta to nije bila utakmica beskonačnih dodavanja s malo rizika i nula udaraca prema vratima. Ovog puta je okršaj Man. Cityja i Arsenala ponudio istinski, punokrvni otočki derbi čvrstih duela, pokera golova, crvenog kartona i – podjelom bodova (2-2)!

A tek što je lopta krenula s centra, u 15. sekundi utakmice, Kai Havertz je odradio bodycheck na Rodriju, koji mu je zapriječio put pa je domaća liječnička služba odmah imala pune ruke posla. Rodri se ubrzo pridignuo, reklamirao žuti karton kod suca Michaela Olivera, a kada je shvatio da glavni arbitar neće dodijeliti javnu opomenu, sarkastično je pokazao palac gore Havertzu, čime je napadaču Topnika 'najavio odmazdu' za taj faul.

Nijemac je, pak, jasno dao do znanja Španjolcu što misli o njegovim najavama štrajka igrača zbog natrpanog rasporeda...

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

REUTERS/Molly DarlingtonREUTERS/Molly Darlington

No ubrzo je svog suigrača 'osvetio' Erling Haaland koji je koju minutu kasnije čvrsto ušao u Williama Salibu, a Oliver niti u tome nije vidio osnove za karton, stoga je postojala opravdana bojazan da susret skrene u neke druge, nenogometne vode.

Ali onda smo ipak vidjeli i nešto nogometa, točnije vidjeli smo pogodak. Doduše, nismo ga uspjeli vidjeti u real timeu, budući da je tv-operater imao problema sa slikom iz Manchestera, a bome nisu niti stoperi Arsenala vidjeli trk Erlinga Haalanda koji se u punom sprintu izvukao njihovoj pažnji, prihvatio lucidno dodavanje Savinha te akciju okrunio pogotkom u prvi kut za 1-0 Građana u devetoj minuti.

Oni silni golgeterski rekordi Lea Messija i Cristiana Ronalda su se činili nedostižnima? Ne ako se pita i norvešku gol-mašinu. Naime, Haaland je ovim golom stigao do stotog pogotka u 105 nastupa za Građane u svim natjecanjima i time izjednačio rekord Portugalca koji je isti podvig odradio u dresu madridskog Reala.

U 15. minuti Gündogan je majstorski zavukao loptu oko živog zida i uzdrmao vratnicu.

Tri minute kasnije, Etihad je utihnuo. Rodri je pao na travnjak, s bolnom grimasom, držeći se za koljeno. Odmah je napustio teren, a na njegovo mjesto je uskočio Mateo Kovačić. Rodri je uoči ogleda pričao o prevelikom broju utakmica i čestim ozljedama, a sada je i, čini se, i on ozlijeđen. Građani se samo mogu nadati da povreda nije teže prirode...

Reuters/Jason CairnduffReuters/Jason Cairnduff

Nastavila su se uzbuđenja na Etihadu, a u 24. minuti smo svjedočili i drugom pogotku koji nije najbolje sjeo domaćim igračima i navijačima. Naime, sudac Oliver je pozvao kapetan jednog i drugog sastava, Saku i Walkera, na centru igrališta kako bi apelirali na svoje momčadi oko žustrih startova. No prije nego se Walker vratio na svoje upražnjeno mjesto na desnom boku, lopta je stigla upravo u taj prostor, Martinelli se sjurio u kazneni prostor, dao povratnu za Calafiorija koji majstorski, ljevicom, pogađa suprotne rašlje.

Neviđeni bijes razlio se Etihadom, navijači su zviždali, igrači protestirali, a na koncu je najgore prošla trenerska fotelja Pep Guardiola koje se savila nakon prednjeg voleja Španjolskog trenera.

Pogodak je presjekao Građane koji nikako nisu prebolijevali primljeni pogodak, a onda su u 45+1. minuti inkasirali i drugi. Jedan od najvažnijih ljudi stožera Mikela Artete jest Nicolas Jover, čovjek koji u engleskom nogometu slovi za 'majstora od prekida'. Njegove ideje su od Topnika napravile najopasniju momčad iz prekida u čitavoj Premier ligi, što smo mogli vidjeti u prošlom kolu protiv Spursa pa i sada, protiv Građana. Saka je nabacio, Walker zakasnio na Gabriela koji je ponovno, kao i protiv Tottenhama, zabio nakon kornera. Od početka prošle sezone, Arsenal je zabio 18 pogodaka iz kornera, šest više od bilo koje druge momčadi.

Nije tu, međutim, bio kraj uzbuđenjima na Etihadu u uvodnom dijelu. Trossard je zaradio crveni karton na izdisaju prvog poluvremena kada je ramenom nasrnuo na leđa Bernarda Silve, a Oliver mu pokazao drugi žuti. Ali ne zbog tog starta, već napucavanja lopte nakon toga. Malo je reći da su u Arsenalu bili rezignirani ovakvom odlukom, tik do odlaska na veliki odmor...

Action Images via Reuters/Jason CairnduffAction Images via Reuters/Jason Cairnduff

Igrač manje značio je i sasvim drugačiju utakmicu u drugom dijelu. Koliko drugačiju, dovoljno govori jedna statistička crtica: nakon deset minuta igre u drugom dijelu, City je imao 92 posjeda lopte...

Arsenal se nije mogao izvući iz svojih 30 metara, niti je mogao zadržati loptu u svom posjedu. Ali niti je City uspijevao probiti sjajnog Rayu koji je branio udarce Walkera, Haalanda, Gvardiola, pa mu je onda pomogla i nepreciznost Bernarda Silve.

Vrijeme je curilo, Pep se nervozno češao po glavi, dok njegovi igrači nisu pronalazili način kako zaobići čvrsti, niski blok Topnika. A onda se, u samom finišu, ukazao John Stones. Kovačić je pucao, a Stones iz odbijanca pogodio za konačnih 2-2 u 90+8. minuti.




Tagovi

Premier ligaManchester CityArsenalMikel ArtetaPep Guardiola

Ostale Vijesti