REUTERS
REUTERS

VIDEO Felixova vratnica za Ronaldov zbogom Euru! Francuzi ne zabijaju, ali idu u polufinale

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 05.07.24. | 22:54

Oprezna utakmica, s ne previše prilka došla je do raspucavanja. A tamo Francuska bila preciznija od Portugala (5-3) i za finale će igrati protiv Španjolske

U 120 minuta gotovo ništa-ništa, a potom pet francuskih pogodaka, i Felixova vratnica. Za francusko polufinale Eura, suze Portugalaca i Ronaldov zbogom Euru. Nevjerojatno, niti u petoj utakmici Francuzi nisu zabili gol iz igre, iz uigrane akcije, ali i to im je dovoljno za daleki doseg. Igrat će za finale protiv Španjolske!

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Očekivali puno, a u prvih sat vremena vidjeli malo. Šahovska partija, prava 'Španjolka', na potez pijuna odogovaralo se istim takvim potezom. Dvije, po mnogima, napadački najpotentnije momčadi na Euru (iako to dosad baš i nisu prezentirali) prezentirale su se u savršenom defenzivnom izdanju. Uostalom, Francuzi u četiri utakmice nisu zabili nijedan 'pravi' gol, Portugalci nisu zabili dvije utakmice zaredom. Palo nam je napamet, finale Lige prvaka iz 2003., kad su Milan i Juventus odigrali 0-0 bez ijedne prave prilike u 120 minuta, neki je engleski kolumnist napisao: 'Ovo je najsavršenija nogometna utakmica u povijesti. Svaka taktička ideja bila je pogođena, a igrači su se taktike držali do zadnje točke,' Tako nekako...

Međutim, nogomet se u zadnjih 20 godina ipak umnogome promijenio, danas se defenzivom ipak ne može pobijediti, treba nešto odigrati i u suparničkom šesnaestercu. I, odigrali su Portugalci i Francuzi u nastavku, počelo je 'frcati' baš nakon prvih sat vremena. Prvo u francuskom kaznenom prostoru. Pucao je prvo Bruno Fernandes, obranio je Maignan, samo minutu kasnije još je bolja bila pozicija Vitinhe. Pucao je i on, Maignan je opet sjajno reagirao, Ronaldo je došao do lopte, pao i zajaukao, tražeči kazneni udarac, ali Michael Oliver samo je odmahnuo rukom. Engleskim je sucima pripala čast da sude dva derbija, dva 'finala prije finala', Anthony Taylor obilježio je onaj dvoboj Španjolske i Njemačke, o njemu će se još pričati, Oliverova odluka ipak nije tako kontroverzna. Nagledali smo se, hvala Bogu, sličnih Ronaldovih reakcija u zadnjih 20 godina, navikao je i on da mu ne mogu baš sve suditi.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Nakon te dvije šanse Portugala, pojavili su se Francuzi. Ne, nije u prvom planu bio Ninja kornjača Mbappe, s onom maskom na licu (štoviše, opet je dobio udarac u nos), opet je 'briljirao' Kolo Muani. Onako kako je promašio u finalu SP-a za francusko zlato, tako mu je, slično sad u udarac ušao Ruben Dias i u zadnji tren spriječio pogodak. A još je bolju priliku koju minutu kasnije imao Camavinga. Bio je na rubu peterca, gađao suprotan kut, zamalo promašio. Četiri velike šanse u 10 minuta, po dvije sa svake strane, a onda opet 'Španjolka'. Pijun za pijuna. Sve od produžetaka. Pucao je, doduše, u 88.minuti Kante, ali bez problema za Dioga Costu. Kao i Mbappeov pokušaj u zadnjim sekundama. Da je bila sadržajnija predstava, ne bismo ta dva udarca ni pamtili.

Ronaldo je promašio veliku priliku, povratnu loptu u 93.minuti, Dembeleov slalom preko pola terena u Pepeov blok 'okinuo' je Mbappe. Bila je 100.minuta, a kao da su već svi razmišljali o raspucavanju s bijele točke. Uz puno opreza, s ponekim bljeskom i napadačkim pokušajem s obje strane, bez Mbappea, koji je završio na klupi, došli smo i do tog raspucavanja. Premda, mogao je u zadnjoj minuti bolje pucati Nuno Mendes, uhvatio se i sam za glavu, svjestan da je imao priliku sve riješiti i prije 'kreča'. Ali, kako su igrali, tako su si i režirali, odlučili su jedanaestercima. Ovaj put Diogo Costa nije zaustavio nijedan udarac, vratnica jest udarac Joaa Felixa i - Francuska je u polufinalu.

Raspucavanje s bijele točke pogledajte OVDJE

Portugal – Francuska 3-5 (0-0)

Hamburg. Stadion: Volkspark Arena. Sudac: Michael Oliver (Engleska). Pomoćnici: Stuart Burt i Dan Cook (Engleska). VAR: Pol van Boekel (Nizozemska). AVAR: David Coote (Engleska) i Tomasz Kwiatowski (Poljska).

Portugal: Diogo Costa – Cancelo (od 74.Semedo), Pepe, Dias, Mendes – Vitinha (od 119. Nunes), Palinha (od 90.Neves), Bruno Fernandes (od 74. Conceicao) – Bernardo Silva, Ronaldo, Leao (od 106. Joao Felix). Izbornik: Roberto Martinez.

Francuska: Maignan – Kounde, Upamecano, Saliba, T.Hernandez – Kante, Tchouameni, Camavinga (od 91.Fofana) – Griezmann (od 66.Dembele) – Muani (od 86.Thuram), Mbappe (od 106. Barcola). Izbornik: Didier Deschamps.

Strijelci: -

Jedanaesterci: 0-1 – Dembele, 1-1 – Ronaldo, 1-2 – Fofana, 2-2 – Bernardo Silva, 2-3 – Kounde, Joao Felix – vratnica, 2-4 – Barcola, 3-4 – Mendes, 3-5 – T. Hernandez.

Žuti kartoni: Palinha; Saliba.



Tagovi

Portugalska nogometna reprezentacijaFrancuska nogometna reprezentacijaEuro 2024

Ostale Vijesti