Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Večer kad se u Zagreb mogu vratiti prvaci!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 05.05.24. | 08:00

Dinamo dolazi na Rujevici u boljoj situaciji, no što si je dodnedavno i sam mogao zamisliti. Sad pobjedom može, praktički, i okončati prvenstvo

Da je prije 50-ak dana, nakon onog teškog poraza od PAOK-a (1-5) ili još 10-ak dana ranije poslije teško izborenog remija u Osijeku (1-1), Dinamovim igračima i bilokome u Maksimiru itko rekao da će uoči odlučujućeg derbija na Rujevici imati bod prednost, ne da bi svi potpisali, nego bi to i ovjerili kod javnog bilježnika. Sjećamo se, recimo, tog Osijeka, Modri su gubili 1-0, visili kao 'luster', igrali slabo, zamalo primili i drugi gol. Onda se ukazao Kulenović, zabio za bod, a Dinamo se iz Osijeka vraćao s pet bodova minusa za Rijekom i četiri za Hajdukom. Uz utakmicu manje.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Vidjet ćemo na kraju hoće li taj gol i bod biti vrijedni naslova ili smo ga večeras izgubili", rekao nam je tada jedan Dinamov navijač, koji još nije bio načisto treba li se veseliti izbjegnutom porazu ili očajavati zbog loše Dinamove igre. Danas znamo koliko je značio taj gol! Da ga nije bilo, pitanje je bi li Sergej Jakirović preživio taj poraz, pitanje je bi li Dinamo mogao još jednom ustati i uhvatiti zamah, vratiti se u ravnopravnu borbu za naslov. Taj je bod u Osijeku ipak bio vrijedan. Napisali smo tada, ne znajući još, kao ni taj navijač značenje boda na Pampasu, da Dinamo nije izgubljen, ali da će za naslov prvaka morati napraviti nešto veliko. Pobijediti ili na Poljudu ili na Rujevici, 'pod mus', ako ne i na oba stadiona. Jer, prostora za prosipanje bodova više nema!

I, eto, dva mjeseca kasnije Dinamo pred derbi na Rujevici ima situaciju kakvu ni sam nije mogao zamisliti. U međuvremenu, slavio je na Poljudu (dvaput), od tog Osijeka, od dramatične završnice na Opus Areni nije više izgubio niti bod! Osam uzastopnih pobjeda i prvi tjedan na 'broju 1' HNL-a. Dinamo na Rujevici ne mora pobijediti, dobar mu je i bod, ali, naravno, Modri su u Rijeku došli po puni plijen. Imaju i zašto biti optimisti! Igraju stvarno dobro u zadnje vrijeme, stvaraju puno šansi, dosta ih i promašuju, ali, negdje se mora otvoriti. Zašto ne baš danas? Impozantno zvuči podatak da Dinamo ovog proljeća samo jednom nije zabio pogodak. Bilo je to u onoj prvoj utakmici drugog dijela sezone, u onom šokantnom porazu od Lokomotive (0-3) u Maksimiru. Nakon toga, 20 utakmica, u svakoj barem gol!

Dinamov je adut i što od Rijeke ove sezone nije izgubio, zapravo, nije izgubio već jako dugo, a na Rujevici gotovo četiri godine! I to puno govori o tome kako Dinamo igra te derbije s Rijekom, kako, i kad nije u najboljoj fazi, pronađe put. Istina, sve su tri utakmice ove sezone mogle završiti drugačije, bile su neizvjesne, ali Dinamo je u svakoj od njih, ukupno gledajući, bio bolji suparnik. I, upravo je i to poanta, Modri se znaju postaviti, znaju Rijeci 'izvaditi dušu i srce' i, kakav god bio odnos snaga, pronaći snagu za završni ubod. Naravno, može se ta priča gledati i iz drugog kuta, pričati o zakonu velikih brojeva ili o tome da ničija nije gorjela do zore te da je, stoga, možda idealna večer da svi ti običaji i tradicije padnu u bunar. No, u Maksimiru sigurno znaju i za tu stranu medalje, pripremaju se na sve scenarije.

Što će Sergej Jakirović smisliti za Željka Sopića? Vjerojatno ništa senzacionalno, u prvih 11 očekuje se tek jedna promjena, povratak Pierre-Gabriela, vjerojatno na desnoj strani, tamo gdje ordinira Marko Pjaca. Ostalo bi trebalo biti isto, iako, sjećamo se da je Jakirović ključne poteze sezone, promjenu formacije i kadra u prvih 11, povukao baš uoči onog Kupa na Poljudu. I tada iznenadio, nadigrao Hajduk! Hoće li možda i prije Rujevice napraviti nešto slično, neki manevar, koji bi mu donio pobjedu ili će vjerovati formuli, koja mu zadnjih tjedana daje puno ploda? I samo se nadati da realizacija bude bolja! Imao je i sam vrlo težak tjedan, preminula mu je majka, u takvim okolnostima dolazi na stadion, gdje mu ne mogu zaboraviti 'izdaju', sve to sigurno, nakon svega što je ionako preživio ove sezone, nije lako ignorirati. No, baš u takvim uvjetima, u takvom spletu raznoraznih uzroka i posljedica, Jakirović i njegovi dečki mogu večeras na Rujevici napraviti najveći, ključni pa, ajmo reći i odlučujući korak. Jer, pustimo matematiku, koja uvijek ostavlja šansu, pobjedom na Rujevici Modri bi se u Zagreb vratili kao prvaci! Ne formalni, ali praktični - da! Četiri boda prednosti, tri kola prije kraja, bilo bi to, unatoč svim preokretima koje smo vidjeli od Dinama ove sezone, ipak teško dostižno. Tada bi Riječanima doista trebala senzacija svih senzacija!

MOGUĆI SASTAV DINAMA (3-1-4-2):

Nevistić - Bernaeur, Theophile, Ristovski - Mišić - Pierre-Gabriel, Sučić, Baturina, Vidović - Petković, Kulenović. Trener: Sergej Jakirović.

Utakmica na Rujevici počinje u 19.30 sati (MaxSport 1, HTV 2). Suci su Mađari, glavni je Tamas Bognar, pomoćnici Balasz Buzas i Peter Kobor. U VAR sobi je Istvan Vad, dok je AVAR Istvan Albert.



Tagovi

GNK DinamoHNK RijekaRujevicaHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti