Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Utakmica Rijeka i Istre 1961 ne može biti derbi, Tomić želi glatku pobjedu za kraj polusezone (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 18.12.21. | 08:07

Nakon očajne izvedbe protiv Gorice, momčad s Kvarnera želi uvjerljivom osigurati mirnije blagdane, ali i izdašnije ponude u siječnju za svoje najbolje igrače.

Nogometaši Rijeke u trećoj utakmici posljednjeg kola jesenskog dijela sezone na Rujevici dočekuju svoje 'rivale' Istru 1961. Utakmica je to koju su neki mediji nazvali Derby della Učka, ali ta konstrukcija nešto je što nikako nema smisla budući da je ipak razlika između dva kluba poprilično velika te ni u kojem trenutku nisu bili rivali ni u čemu.

Rijeka je prije početka kola bila treća momčad HNL-a, dok je Istra 1961 pretposljednja. Rijeka je, usporedbe radi, osvojila duplo više bodova od gostiju iz Pule u dosadašnjem dijelu sezone (plus još jedan bod) pa tako nema potrebe isticati tko je favorit u današnjem ogledu. On bi, prema svemu onome što smo vidjeli prethodnih utakmica, trebao biti bogat golovima. I to na obje strane. Istra 1961 je u posljednje četiri od pet utakmica zabila barem jedan gol Rijeci, ali je ipak klub s Kvarnera više puta slavio. U posljednje tri utakmice Rijeka je upisala tri pobjede, s tim da je ona posljednja bila uistinu sjajna za svakog nepristranog gledatelja budući da je na Aldo Drosini prije nešto više od dva mjeseca konačan rezultat bio 3:6.

(1.35) Rijeka (5.30) Istra 1961 (8.00)

U tom ogledu domaćin je poveo, ali je zato Rijeka do poluvremena u mrežu Lučića ubacila četiri lopte, a u nastavku još dvije. U prvom poluvremenu pet pogodaka, u drugom četiri… Bila je to utakmica za koju će mnogi reći da je prava reklama za 1. HNL.

Zanimljivo, Garcia je, za vrijeme dok je bio prvi trener Twentea, vodio danas dva igrača Rijeke – Harisa Vučkića Lindona Selahija. Potonji o njemu sigurno ima dobro mišljenje jer je s njim imao najdulju suradnju u karijeru (26 utakmica), dok je Vučkić pod njegovim vodstvom zabio najviše golova u odnosu na sve trener s kojima je surađivao u karijeru (26 utakmica, 11 pogodaka).

 

„Očekuje nas treći derbi ove sezone protiv Rijeke, jedne od najjačih momčadi u HNL-u. Prve dvije utakmice završile su s lošim rezultatom, zato je sutra nova šansa za nas. Idemo bez pritiska, s idejom da se natječemo, pokažemo dobru igru i uzmemo bodove“, rekao je trener Istre 1961 Gonzalo Garcia uoči današnjeg ogleda s Rijekom.

Na konferenciji za medije bio je i njegov imenjak, čileanski vratar Collao, koji će sutra biti na golu momčadi iz Pule budući da je protiv Dinama crveni karton zaradio Ivan Lučić. Collao je prije tri godine debitirao za Čile, a sutrašnja utakmica bit će mu peta za Istru 1961 otkako je ovog ljeta došao u klub.

„Nadam se dobroj utakmici. Imaju dobar stadion, dobru ekipu i mislim da je užitak, kako igrati, tako i gledati utakmicu. Ja sam dobio svoju šansu sutra, namjeravam dati sve od sebe kao i cijela momčad“, istaknuo je vratar koji je svoje prve nogometne korake napravio u kultnom Universidad de Chileu koji je uz Colo Colo najveći klub u državi.

Dan prije utakmice Riječani su napravili jako lijepu gestu te su posjetili Dječju bolnicu Kantrida i darovali najmlađe. Uz Damira Miškovića, Dječju bolnicu Kantrida posjetili su Josip Drmić, kapetan Hrvoje Smolčić i vratar Martin Zlomislić, a pridružili su im se Goran Tomić, Dean Šćulac, Srećko Juričić, Robert Palikuća i Antonini Čulina, nekad igrač, a danas asistent sportskog direktora.

Rijeka i Istra 1961 odigrali su 54 utakmica u svim natjecanjima. Rijeka je slavila 35 puta, 13 utakmica završilo je remijem, dok je današnji gost slavio pet puta. Riječani su dosad postigli 99 pogodaka protiv Puljana pa tako valja vidjeti tko će biti taj koji će se upisati kao strijelac 100. pogotka u dresu Rijeke.

(1.35) Rijeka (5.30) Istra 1961 (8.00)

Najraspoloženiji je protiv Istre 1961 bio Antonio Mirko Čolak koji je Puljanima zabio čak devet pogodaka. Murić i Andrijašević su na brojci šest, dok dva manje od njih imaju Gorgon, Kramarić i Tomasov.

Što se tiče današnjeg gosta, najraspoloženiji je protiv Rijeke bio Gedeon Guzina koji je postigao tri pogotka. Inače, Guzina je u dresu Istre zabio šest pogodaka u 43 nastupa pa se tako jasno da zaključiti tko mu je bio 'mušterija'.

Elvis Scoria, Nenad Gračan, Goran Tomić i Milivoj Bračun treneri su koji su vodili i Rijeku i Istru 1961. Naravno, najuspješniji trener u ogledima ove dvije momčadi je Matjaž Kek koji je na klupi Rijeke skupio 16 pobjeda, četiri remija i dva poraza protiv Istre 1961 uz gol razliku 40:13. Što se tiče Istre1961, najviše utakmica protiv Rijeke odradio je Igor Pamić, ali Div iz Žminja nije baš najbolje prolazio protiv Riječana budući da je ukupno skupio 18 utakmica, jednu pobjedu, osam remija i devet poraza. Zanimljivo, Milivoj Bračun ima stopostotni učinak, s tim da je pobjeđivao i kao trener današnjeg domaćina (dvije pobjede) i današnjeg gosta (jedna pobjeda, tada Pula Staro Češko).

Spomenimo za kraj kako će današnju utakmicu suditi Jakov Titlić, a njemu će to biti četvrti prvenstveni ogled ove sezone te treći put da sudi Rijeci, a drugi put da sudi Istri 1961.

Rijeka – Istra 1961, 20. kolo 1. HNL, stadion Rujevica, subota, 17:05 sati

OČEKIVANI SASTAVI

Rijeka

 


Istra 1961

 



*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

HNK RijekaRijekaIstra 1961Gonzalo GarciaGoran Tomić

Ostale Vijesti