UNIŠTAVATELJI TALENATA: Kojih deset nogometaša Englesku ne žele vidjeti ni na karti?

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 02.12.16. | 10:41

Kojih je deset nogometaša briljiralo nakon što su "utekli" iz Premiershipa?

Engleski Premiership teško je i zahtjevno okruženje. Komercijalizacija je uzela tolikog maha da je strpljenje gotovo pa apstraktan pojam, a naizgled neograničene količine novca koje su na raspolaganju klubovima služe dijelom kao naravno blagodat, ali kao i prokletstvo. Mnoga imena su s godinama osjetila zov tih sirena u formi novčanica samo da bi se u roku jedne polusezone našli nasukani na hridima i odbačeni. Međutim, oni nisu htjeli sjediti na tribinama i čekati da im se isplaćuje ogromna ugovorom zagarantirana lova; odlučili su sreću potražiti drugdje i to im se višestruko isplatilo. Tko su ta imena? Krenimo redom!

10. Iago Aspas

Nakon što je oduševio svojim predstavama u dresu Celte Vigo, Iago Aspas je došao na radar Brendana Rodgersa, koji je za španjolskog napadača rekao da „dodaje novu dimenziju napadačkoj igri“.

Ipak, to Aspasu nikada nije uspjelo, barem ne na Anfieldu. Već je u rujnu te sezone bio praktički otpisan, a u dresu Liverpoola je odradio tek pet utakmica od početka, što ga je ostavilo razočaranog i odlučnog da potraži novu sredinu.

I uspio je u tom naumu; doduše, nije u pitanju  „nova“, nego „stara“ sredina, ali očito da za Aspasa vrijedi ona da je „svuda lijepo, ali kući najljepše“. Aspas se nakon kratke posudbe u Sevilli vratio u Celtu, gdje je u dvije sezone redovito na brojci iznad 10 pogodaka. Lani je utrpao 14, ove sezone sedam u 12 startova. A Liverpoolove navijače je dodatno podsjetio na svoj talent kada je zabio pobjedonosni gol za Španjolsku protiv Engleske na Wembleyju u nedavnom prijateljskom susretu.

9. Suso

Još jedan Liverpoolov prospekt, Suso je došao na Anfield još kao tinejdžer, kada ga je pikirao Rafa Benitez. Rodgers mu je dao prigodu u prvoj ekipi 2012. godine, kada je odradio više nego zapažen debi protiv Manchester Uniteda, ali to je bio njegov labuđi pjev u dresu Redsa. Nakon kratke posudbe u Almeriji, Suso se zaputio put Italije – u Milan.

U dresu Milana se itekako snašao ove sezone, unutar ove mlađahne divizije koja unosi dašak života na učmali San Siro, gdje je 23-godišnjak postao udarna igla momčadi Vincenza Montelle. Dva gola u milanskom derbiju, gol Empoliju, asistencije; Suso je u navozu, a već su počele i usporedbe s Robbenom!

8. Serge Gnabry

Iako je Arsene Wenger obećavao brda i doline, za Sergea Gnabryja više nije bilo mjesta praznim obećanjima. U Arsenalu je mladi Nijemac proveo gotovo deset godina i čitav juniorski staž, ali budućnosti tamo za njega jednostavno nije bilo.

Gnabry je ovog ljeta, nakon što je osvojio olimpijski turnir s Njemačkom, odlučio da mu je krajnje vrijeme da potraži sreću drugdje. Vratio se u Njemačku i ishodio stalni ugovor s Werderom iz Bremena.

Iako se ove sezone bore za opstanak, činjenicu da imaju i ovo malo bodova na kontu nekadašnji prvaci Bundeslige mogu zahvaliti upravo Gnabryju. Učinak od šest golova u 12 susreta, što je više od trećine ukupno zabijenih golova Werdera ove sezone, priča sam za sebe.

7. Mohamed Salah

Salah je jedna u nizu Mourinhovih žrtvi, gdje je Portugalac u kombinaciji s Abramovičevim novcem odlučio pokupovati sve što mu je makar relativno zapelo za oko, da bi veći dio igrača odbacio bez da im je uopće dao pravu prigodu u Chelseaju.

Nakon što je stigao na Stamford Bridge za 13 milijuna eura u zimu 2014., Salah je u polusezoni dobio samo tri utakmice da pokaže što zna. Iako je u te tri utakmice čak i zabio gol Arsenalu, to svejedno nije bilo dovoljno.

Prvo je otišao u Fiorentinu, gdje je ironično bio dio transfera Cuadrada u Chelsea – još jedan u nizu odbačenih – da bi nakon briljantnih partija na posudbi u Firenzi odlučio preći u Romu. Nakon odlične prošle, ova sezona je za Salaha još i bolja; osam golova i četiri asistencije su fenomenalan učinak za nekad odbačenog Egipćanina.

6. Oguzhan Ozyakup

Oni koji već nisu, imali su prigodu ovog mladog Turka rođenog u Nizozemskoj upoznati na Euru ovog ljeta, kada su igrali i protiv Hrvatske.

Ozyakup je u Englesku otišao još kao kadet, kada ga je locirao Arsene Wenger i privolio na prelazak u Arsenal. Tamo je konkurencija na njegovoj poziciji bila prevelika, pa se 2012. preselio u Tursku. Za samo 500 tisuća eura prešao je u Bešiktaš.

Tamo je stekao ovu reprezentativnu formu i postao ponajbolji kreativac turske Super Lige. Utkao je veliki obol u Bešiktaševo osvajanje titule lani, a ne bi bilo čudno da ga uskoro ponovno pikira neki premierligaški tim.

5. Iago Falque

Važno je zvati se Iago, očito. Nakon Aspasa, i drugi Iago neće po dobrom pamtiti svoju karijeru na Otoku.

Španjolac je bio dio Villas-Boasevog Tottenhama, ali vrijeme – ili bolje rečeno izostanak istog – na White Hart Laneu je bila itekako bizarna avantura. Ušao je u 85. minuti utakmice protiv Evertona, u kojoj je njegov Tottenham prosuo vodstvo u sudačkoj nadoknadi i izgubio utakmicu 1:2. Tih nešto više od pet minuta bilo je sve što smo vidjeli od njega u dresu Tottenhama.

Član akademija Reala, Barcelone i Juventusa je tako morao isponova, pa je prvo preko uspješnih posudbi u Almeriji i Rayo Vallecanu stigao to Italije. Prvo je u Genovi zabio 13 pogodaka 2014/15., da bi preko Rome stigao do Torina, u kojem igra nogomet života ove sezone. U 11 nastupa ima 7 golova, a s obzirom da mu je tek 26, ovo bi mogao biti njegov veliki trenutak probitka.

4. Nabil Bentaleb

Iako je i on žrtva Tottenhama, Bentaleb ipak nije bio žrtva Villasa Boasa, već ozljeda.

Dobru formu pod Timom Sherwoodom prekinila je prvo loš start u prošloj sezoni, da bi kao kruna nesreće stigla i teška ozljeda. U Tottenhamu su se poveli onom „koga nema bez njega se može“ i zaboravili na Alžirca.

Ostao mu je prelazak u novu sredinu, koju je pronašao posudbom u Schalkeu. U Gelsenkirchenu je ove sezone zabio čak pet pogodaka iako je u pitanju defanzivno orijentirani veznjak, a ako ovako nastavi mogao bi zatražiti i stalni prelazak u Bundesligu.

3. Anthony Modeste

Kada je Blackburn doveo mlađahnog napadača Bordeauxa na posudbu 2012., nadali su se da će talentirani Modeste pomoći u spašavanju od ispadanja iz Premiershipa. Nisu uspjeli ni on ni Blackburn; Modeste je zaigrao samo tri puta, a ostao je u dresu Blackburna upamćen po onom potpuno nebuloznom crvenom kartonu protiv West Bromwicha.

Modeste je zatim preko Bastie i Hoffenheima stigao do Kolna, gdje se profilirao kao jedan od najubojitih napadača Bundeslige. Ove sezone je u 12 utakmica zabio 12 golova, a prema kuloarima ga očekuje poziv Didiera Deschampsa u dres francuske reprezentacije.

2. Peter Gulacsi

Pošto su vratari generalno najproblematičnija pozicija na Anfieldu unazad dosta godina, Liverpool se možda i prelako odrekao mađarskog vratara koji sada briljira u Bundesligi. Iako je stigao 2007. iz MTK Budimpešte, ekspresno su ga poslali na posudbe, na kojima se zadržao četiri sezone prije nego je 2013. prešao u salzburšku filijalu Red Bulla, a onda i u ovu njemačku „centralu“.

Gulacsi je pouzdani čuvar mreže hit-momčadi Bundeslige, RB Leipziga, gdje drži učinak od manje od gola po utakmici u 12 kola. Može se slobodno reći da ove sezone ima bolju konstantu nego bilo tko od aktualnih čuvara mreže na Anfieldu.

1. Andrej Kramarić

Iako je Leicester unazad tri godine profilirao igrače poput Mahreza, Vardyja i Kantea, naš napadač nikada nije uspio impresionirati čelnike Leicestera dovoljno da se uvjere da je to uistinu onaj čudesan napadač s formom iz Rijeke.

Prvo je „štekalo“ kod Nigela Pearsona, a nakon što je on smijenjen Claudio Ranieri mu je priznao kako je najbolje za sve uključene strane da mu pronađu novu sredinu. Nakon što je proveo „probnu“ sezonu u Hoffenheimu na posudbi, ove godine je svoj prelazak učinio stalnim.

Ostalo je poznato; Krama je drugi najbolji asistent Bundeslige, i uvelike je pomogao Hoffenheimu da prodre na šesto mjesto njemačkog prvenstva. 

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Serge GnabryMohamed SalahPeter GulacsiNabil BentalebAnthony ModesteIago AspasIago FalqueOguzhan OzyakupSusoAndrej Kramarić

Ostale Vijesti