Josip Regovic/Pixsell
Josip Regovic/Pixsell

Treći ešalon klubova HNL-a diže svoj glas za pravednije suđenje

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 22.04.24. | 12:30

Lakše je pogriješiti na štetu Gorice i Slaven Belupa kada "eho nepravde" u Turopolju i Podravini nema jačinu kao onaj na Rujevici i Poljudu

Dolazak stranih sudaca na derbije HNL-a nije bio blagonaklono dočekan među sudačkim cehom. No, činjenica da im je kodeksom zabranjeno da komuniciraju u javnosti to je prošlo debelo ispod radara. Doduše, u derbiju za opstanak u 2. NL u kojem su igrali Belišće i Trnje, sudac Zdravko Fotivec pokazao je hrabrost i izašao s majicom na kojoj je pisalo: "Ako ne znaš što je dobro, znaš što je skupo" te uz #NeTrebamoStraneSuce. I to je uglavnom bilo sve.

No, postoji i drugi način protesta. Da pokažeš autoritet znanja. Da budeš bolji, s većom dozom autoriteta da pokažeš kako je Fotivec u pravu kada je podmetnuo leđa. No, čini se da su i suci digli ruke od ove sezone. Još pod šokom od pritiska, od VAR leaksa, ostavke Brune Marića, kao da svi skupa čekaju da se cirkus završi. A tako i sude. Naravno, čast izuzecima.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prije točno godinu dana, Hajduk je gostovao kod Slaven Belupa u polufinalu Kupa! Igrala se 56. minuta kada je Rokas Pukštas pucao a Nikola Jambor blokirao udarac leđima, a lopta mu se odbila u ruku. Sudac, Patrik Kolarić, pokazao je na bijelu točku, Livaja je bio precizan i Hajduk je otišao u finale pa protiv Šibenika i osvojio Rabuzina

U subotu, isti protivnici, isti stadion i isti sudac. Samo nije isto natjecanje. Igrala se 67. minuta kada je Benedik Mioč pucao a Filip Uremović blokirao udarac nogom, a lopta mu se odbila u ruku. Sudac, Patrik Kolarić, nije pokazao na bijelu točku, Hajduk je dobio utakmicu a Slaven Belupo nije preskočio Istru 1961 na ljestvici. VAR sudac Fran Jović, koji u sudačkim krugovima figurira kao najveći znalac teorije suđenja - dao mu je za pravo. Dvostruki kriteriji Kolarića? Malo je reći. Negdje je bio u krivu. Lani u polufinalu Kupa ili ove subote u HNL-u.

Patrik Kolarić velika je nada HNS-a. Projekt. I to je bilo jasno onog dana kada je sa samo dvije utakmice HNL-a iza sebe dobio priliku suditi derbi Dinama i Hajduka u svibnju 2022. Kolarić je trebao razbiti tu barijeru zbog koje Hrvatska nema svojih djelitelja pravde na velikim natjecanjima i europskim utakmicama desetljećima.

Međutim, dvije godine kasnije Kolarić nije na toj razini. Negdje je zapeo na putu. Ušao je u zonu komfora, ne preuzima odgovornost i sve je dalje od titule najveće nade HR suđenja. I projekta. Jer, lakše je pogriješiti na štetu Slaven Belupa jer eho nepravde u Podravini nema baš takvu jačinu kakvu ima onaj s Poljuda. Vuk sit, koza ostala cijela!

Dan kasnije na sceni je Mateo Erceg, još jedan iz plejade mladih i talentiranih. I čovjek kojem start Brune Gode na Josipa Mitrovića nije niti za žuti karton, a kamo li za nešto više. Iako je, ruku na srce, bio za zatvor. OK, možda Erceg nije vidio. Možda je bio zaokupiran nečim drugim, možda mu je pogled bio zaklonjen… No, Duje Strukan iz VAR sobe dao mu je za pravo. I zato će obojica vjerojatno na hlađenje. A to što je Mitrović mogao na višemjesečnu pauzu, što su mu se Godini kramponi opasno igrali s karijerom - manje je bitno! Uostalom, pogledajte na snimci reakciju Godina suigrača Radeljića koji se primio za glavu kada je vidio start i sve će vam biti jasno.


Da je obrnuta situacija, išlo bi se s drvljem i kamenjem. Ovako je to Gorica, pa, eto, nikome ništa. Lakše je pogriješiti na štetu Gorice jer eho nepravde u Turopolju nema baš takvu jačinu kakvu ima onaj s Rujevice. Vuk sit, koza ostala cijela.

Činjenica je, međutim, kako su Gorica, Varaždin, Slaven Belupo i Istra 1961 - taj neki treći ešalon HNL-a o kojima se nitko ne brine. I koji redovito trpe nepravde na svoju štetu. A nije baš da im je svejedno. Jer, tko će Gorici vratiti sedam penala i te XY ovakvih situacija koje redovito idu na njihovu štetu. Naravno da nije Gorica poražena zbog te greške. Izgubili su u nedjelju jer Rijeka ima dobru energiju, kvalitetu, dužinu klupe, gard šampiona i sjajnog trenera koji ima privilegij da u igru ubaci Marka Pjacu i Mirka Marića kad se lomi utakmica, pritisne goste i do kraja im napuni mrežu s tri pogotka. Inače, onaj zadnji bio je djelo Brune Gode, igrača koji od 39. minute nije smio biti na travnjaku…

Mala će utjeha biti Gorici što će Erceg i Strukan na hlađenje zbog negativne ocjene. Veći im je problem što bi ih Varaždin mogao prestići danas, a potencijalno Istra 1961 i Slaven Belupo do kraja sezone. Jer, raspored na ljestvici određuje novac od TV prava.

A klubovima poput Gorice, Istre 1961, Slaven Belupa i Varaždina itekako znači ta razlika od 150 do 200 tisuća eura. To je prvi potencijalni gubitak zbog lošeg suđenja. Posljedično slijedi i onaj na eventualnim transferima. Jer, nije isto prodavati igrača iz kluba koji je 5. u HNL-u ili iz onog koji je predzadnji na ljestvici. Pa kada se tu doda nekoliko stotina tisuća eura razlike na tih nekoliko transfera - lako se dođe do cifre od milijun eura koju bi, u ovom slučaju Gorica, mogla izgubiti. A pitajte Črnka i Brkljaču što mogu s tim novcima i koliko bi to značilo za njihov budžet, infrastrukturu i omladinski pogon.

Tema suđenja redovito se spominje na HNS-ovim forumima, iza zatvorenih vrata. No, čini se da je ovo bila kap koja je prelila čašu strpljenja i “šutnje zbog mira u kući”. Stvara se taj treći blok u nogometnoj obitelji koji polako diže glas za svoja prava. A opetovane greške Kolarića, Ercega i ostalih - daju im jak argument da se sudačka komisija krene čistiti iz temelja.



Tagovi

Sudačka komisija HNS-aPatrik KolarićMateo ErcegHNK GoricaSlaven BelupoHNSSuciVAR suciHrvatski nogometni savezHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti