REUTERS/Siphiwe Sibeko
REUTERS/Siphiwe Sibeko

Teški dani za Nigeriju: Prijeti im izostanak s drugog Mundijala, u priču se upleo i politički vrh

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 12.06.24. | 09:57

Iako imaju veliki napadački potencijal, Nigeriji već nakon četiri kola kvalifikacija prijeti izostanak sa Svjetskog prvenstva 2026., drugog u nizu.

Reprezentacija Nigerije tradicionalno je, ali i po igračkom rosteru, jedna od najjačih afričkih reprezentacija. Međutim, Super Orlovima, kako glasi nadimak ove afričke reprezentacije, opasno prijeti plasman na Svjetsko prvenstvo 2006.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon što je kvalifikacije za SAD, Kanadu i Meksiko otvorila s dva mršava 1-1 remija protiv Lesota i Zimbabwea, lipanjski ciklus kvalifikacija bio je još porazniji. Nigerija je, naime, prvo na domaćem terenu remizirala s Južnom Afrikom (opet 1-1), a potom je na neutralnom terenu u Obali Bjelokosti s 1-2 izgubila od Benina, 97. reprezentacije svijeta po FIFA-inom renkingu.

Nigerija tako, nakon četiri kola, drži pretposljednje mjesto skupine s tek tri osvojena boda. Doduše, novi sustav afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo je drukčiji od prethodnih. U grupi sa šest reprezentacija dalje prolaze osvajači devet grupa, a četiri najbolje drugoplasirane momčadi igraju doigravanje za plasman u interkontinentalne kvalifikacije s predstavnicima ostalih kontinenata.

Dakle, situacija još uvijek nije u potpunosti 'alarmantna', Nigeriju još očekuje šest utakmica, ukupno 18 bodova, a vodeće Ruanda, Južna Afrika i Benin imaju 'samo' četiri boda više.

Iako je legenda Super Orlova George Finidi klupu reprezentacije preuzeo nakon Afričkog kupa nacija, dakle nakon što je Nigerija već odigrala dvije utakmice kvalifikacija protiv Lesota i Zimbabwea, već mu se sada prilično trese stolica. Posebno jer je, izuzev ozlijeđenog Victora Osimhena, na Južnu Afriku i Benin poslao najjači raspoloživi sastav predvođen junakom finala Europske lige Ademolom Lookmanom, Wilfredom Ndidijem, Alexom Iwobijem, Kelechijem Iheanachom, Samuelom Chukwuezeom, Victorom Bonifaceom, Paulom Onuachuom, Teremom Moffijem... (Chidozie Awaziem nije ulazio s klupe).

Napadački talent ove generacije je neupitan, ali niti obrana ne izgleda loše (Calvin Bassey, Semi Ajayi, Bright Osayi...). Unatoč tome, Nigerija nije slavila u četiri utakmice protiv objektivno puno slabijih reprezentacija.

U cijelu priču upleo se i politički vrh, odnosno ministar sporta John Owan Enoh koji je javno zatražio objašnjenje za 'neprihvatljive' rezultate nigerijske vrste:

„Naši navijači su strastveni i privrženi reprezentaciji. Zaslužuju objašnjenje zašto naša reprezentacija igra ispod očekivanih standarda. Očekujem od Nigerijskog nogometnog saveza objašnjenje za ove rezultate i tko snosi odgovornost za njih“.

U Nigeriji su dosta osjetljivi kada je riječ o nogometnoj reprezentaciji budući da su Super Orlovi propustili plasirati se na Svjetsko prvenstvo u Kataru, a početkom ove godine izgubili su finale Afričkog kupa nacija 2023. iako su bili veliki favoriti protiv Obale Bjelokosti.

U tom finalu Nigeriju je vodio bivši izbornik Jose Peseiro, kojeg je zamijenila bivša igračka legenda George Finidi. Finidi je nije krenuo loše, u prijateljskoj utakmici pobijedio je Ganu s 2-1 i prekinuo 18-godišnju 'sušu' nigerijskih pobjeda nad Crnim zvijezdama. No, već u drugoj prijateljskoj utakmici izgubio je od Malija, a seriju negativnih rezultata nastavio je u lipnju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Zanimljivo, Nigerija je posljednju kvalifikacijsku utakmicu za Mundijal upisala u studenom 2021. kada je na klupi sjedio Gernot Rohr, današnji izbornik Benina koji je jučer nanio bolni udarac nigerijskoj vrsti.

Kao razlog posrtaja protiv Južne Afrike i Benina navodi se kasno priključivanje mnogih zvijezda (Lookman, Iwobi, Bassey, Ajayi), a odgovornim za njihovo uvršćivanje u sastav u nigerijskoj javnosti smatraju Finidija. Igračka legenda Nigerije i Ajaxa je pod velikim udarom kritika, posebno jer je dobio posao izbornika ispred Emmanuela Amunikea za kojeg nigerijska javnost smatra da bi bio bolje rješenje za izborničku klub. Iako je Finidi vodio Nigeriju u tek četiri utakmice, a mjesto na World Cupu 2026. još uvijek nije izgubljeno, već sada se zaziva njegova ostavka, posebno jer se peto i šesto kvalifikacijsko kolo igraju tek u ožujku 2025. godine kada Super Orlovi gostuju kod vodeće Ruande, a onda i dočekuju Zimbabwe.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

nigerijska nogometna reprezentacijaKvalifikacije za Svjetsko prvenstvoSvjetsko prvenstvo u nogometuSvjetsko prvenstvo u nogometu 2026

Ostale Vijesti