Alberto Lingria/REUTERS
Alberto Lingria/REUTERS

Što su Hajduku donosili stranci? Jedan Kup je premalo, od Gattusa se očekuju puno veće stvari

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 14.06.24. | 08:01

Treći Talijan na klupi Bijelih najzvučnije je ime koje je splitski klub uspio dovesti, on bi ih do trofeja trebao povesti

Gennaro Gattuso treći je Talijan na klupi Hajduka u povijesti, svjetski zvučno igračko ime, mitski igrač reprezentacije i posebice Milana koji se proslavio brojnim trofejima, bio svjetski prvak.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Sportski direktor Nikola Kalinić doveo je slavnog Talijana za trenera, dugo se čekalo, trajala potraga, pregovaralo se da bi na kraju Gattuso postao taj koji će idući tjedan povesti Bijele u novu sezonu.

Prošla je završila neslavno, bez trofeja i donijela brojne promjene, jer Nadzorni odbor smijenio je predsjednika Lukšu Jakobušića, val promjena nakon loših rezultata odnio je i trenera Mislava Karoglana koji je bio jesenski prvak.

A što su to strani treneri donosili Hajduku u ovom tisućljeću? Prvi koji je došao kao trener izvan Hrvatske bio je u sezoni 2009/2010 Talijan Edoardo Reja s poviješću uspješnog rada u domovini, ali nije uspio donijeti trofej, jer nije se dugo zadržao, već je prihvatio ponudu Lazija te otišao u Rim, premda se na njega računalo na duge staze. Donio je taktičku disciplinu svojstvenu Talijanima. Ostale su mu lijepe uspomene na Split i vrijeme u Hajduku o kojima je govorio kad smo kasnije susretali po pripremama u Sloveniji...

U sezoni 2011/12 Hajduk je poveo Bugarin Krasimir Balakov, još jedno moćno igračko ime, jedan od najboljih nogometaša svoje države. Ni on nije dugo trajao u Splitu i njemu je Hajduk bio usputna stanica do plasmana u jaču ligu. Pamti se njegova pobjeda u Rijeci 3-0, pa potom druženja s novinarima u dva u noći kada je objavljeno da odlazi u Kaiserslautern. Kasnije je govorio da mu je to bila pogreška... Zaletio se i otišao u Bundesligu gdje nije potrajao dugo.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Sve do sezone 2016/17 trajala je era domaćih trenera dok s novim predsjednikom Ivanom Kosom i sportskim direktorom Mariom Brancom nije stigao Slovenac Marijan Pušnik koji je bio jako blizu ulasku u skupinu Europske lige, na Poljudu je u play-offu ispao od Maccabbija iz Tel Aviva na jedanesterce. Kakva je to drama bila, Bijeli su bili jako blizu skupine koje nisu igrali još od 2010. godine kada je trener bio pokojni Stanko Poklepović, legendarni Špaco. Bijeli još od tada čekaju na grupnu fazu nekog europskog natjecanja.

Pušnik je bio populist, sjedio na klupi sa šalom Hajduka, a ni on nije dočekao kraj sezone, presudio mu je Vjekoslav Lokica kao trener Splita eliminiravši ga iz Kupa, premda su Crveni iz Parka mladeži već počeli tonuti, kasnile su plaće no ipak su u produžecima slavili, zabio im je Ivan Pešić koji će se kasnije vratiti na Poljud. Lokica je potom otišao u Kinu, ostavio Split u dobroj poziciji, no na kraju su ispali iz lige, ali i izbačeni u treći rang.

Vratimo se natrag Bijelima koje je potom privremeno vodio Marko Lozo do imenovanja Joana Carrilla za trenera. Katalonac je završio tu sezonu, radio i u idućoj sezoni kada je Hajduk ispao od Evertona koji je bio prejak na putu za ulazak u skupinu Europske lige. Otkaza ga je stajao poraz na Poljudu od Rudeša u utakmici u kojoj je Hajduku prokockao prednost od 2-0, završilo je 2-3 što je bio kraj Katalončeva mandata.

Idućih sedam trenera bili su domaći dok nije došao Paolo Tramezzani, još jedan Talijan koji je na kraju sezone 2020/21 otišao iz Hajduka premda je izborio Europu. Naslijedio ga je Šveđanin Jens Gustafsson koji također dugo nije trajao, a nakon njega je došao Litavac Valdas Dambrauskas koji je zajedno sa sportskim direktorom Mindaugasom Nikoličiusom radio doba posao u Gorici. Upravo je on jedini koji je splitskoj momčadi donio trofej, uzeo je Kup, a navijači Bijelih ga pamte kao posljednjeg pod kojim se igralo dobro. U Europi nije uspio proći prepreku zvanu Villarreal za ulazak u skupinu, a odlaska ga je koštao remi u Šibeniku, pa ga je naslijedio Mislav Karoglan da bi potom došao Ivan Leko koji je također osvojio Kup.

Kup, ali talijanski, kao jedini trofej u karijeri s klupe ima i Gattuso, no od njega se s obzirom na životopis igrača, ali i trener očekuje puno više.

Hajduk ulazi u dvadesetu sezonu bez domaćeg prvenstva, dugo nije igrao ni u skupini europskog natjecanja. Vidjet ćemo što će reći na predstavljanju idućeg tjedna kada počinje njegova era, ali i sportskog direktora Kalinića koji bi mu trebao dovesti par pojačanja.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

HajdukGennaro GattusoNikola KalinićEdoardo RejaMarijan PušnikVjekoslav LokicaIvan PešićJoan CarrilloLukša JakobušićMislav KaroglanIvan LekoPaolo TramezzaniJens GustafssonValdas DambrauskasMindaugas NikoličiusKrasimir Balakovmario brancoIvan KosMarko LozoStanko PoklepovićHrvatska nogometna ligaHrvatski nogometni kup

Ostale Vijesti