@Reuters
@Reuters

Skupina B: Skidanje stigme 'luzera', priprema za 2026., kaos na Bliskom Istoku i Baleov posljednji bal

Vrijeme Čitanja: 16min | uto. 15.11.22. | 08:08

U skupini B više se priča o geopolitičkim razmiricama nego o stanju na zelenom terenu. Englezi u istu ulaze kao veliki favoriti, unatoč očajnim rezultatima u 2022. Amerikanci imaju iznimno talentiranu momčad koja bi svoj vrhunac trebala dočekati 2026. na domaćem Mundialu. Iran je dobio novog izbornika 74 dana prije prvenstva, a Wales je momčad koja isključivo ovisi o učinku svojeg talismana i zvijezde na zalasku.

Skupina B bit će vrlo zanimljiva jer će se u njoj susresti po dva ne toliko nogometna, koliko geopolitička rivala. Iako, za razliku od ostalih država Ujedinjenog kraljevstva, separatističkog pokreta u Walesu praktički da i nema, Velšani i Englezi žive pod istom jurisdikcijom još od prve polovice 16. stoljeća, a dvoboj između Engleske i Walesa početkom 1879. bila je 11. međunarodna utakmica u povijesti nogometa (Velšani su prije tog dvoboja odigrali dva susreta sa Škotskom, ostalo su bile utakmice Engleske i Škotske). Samim time, susret ova dva člana Commonwealtha potegnut će teme i rasprave koje nisu toliko vezane isključivo uz zeleni teren.

Susret Engleske i Walesa na Euru 2016 (REUTERS/Christian Hartmann Livepic)Susret Engleske i Walesa na Euru 2016 (REUTERS/Christian Hartmann Livepic)

Još veći fokus pripast će utakmici između Irana i Sjedinjenih Američkih Država koji će se susresti u trećem kolu i koji bi mogao biti direktni okršaj za drugi krug natjecanja. Politički sukob između ove dvije države (kao i Britanije i Irana) započeo je krajem 70-tih godina prošlog stoljeća, početkom Iranske revolucije, nakon koje je Iran postao ekstremno anti-zapadno orijentiran, a Amerikanci su ovoj bliskoistočnoj državi 'nabili' brojne sankcije koje su olabavile tek 2016. godine. Njihov jedini dosadašnji međusobni susret, odigran na Svjetskom prvenstvu 1998., a koji je također podignuo puno van-nogometne prašine, završio je 2:1 pobjedom Irana.

Prvi favorit skupine je, dakako, Engleska, unatoč ispadanju Gordog Albiona iz A divizije Lige nacija. Riječ je ipak o viceprvaku Europe, četvrtom iz Rusije, jednoj od najvrjednijih reprezentacija na Globusu i svakako moćnijoj reprezentaciji od preostala tri sudionika grupe koji će se boriti za drugo mjesto, a za koje se, u ovom trenutku, najviše šanse daje SAD-u. 

Skupina B u osmini finala natjecanja križa se sa skupinom A u kojoj se nalaze Katar, Nizozemska, Senegal i Ekvador.

Najavu ostalih skupina pronađite OVDJE.

ENGLESKA: NAJVEĆI NOGOMETNI 'LUZERI' U KATAR STIŽU TIHO, ALI S VELIKIM AMBICIJAMA

Reprezentacija Engleske smatra se 'najluzerskijom' u povijesti nogometa. Riječ je o reprezentaciji koja je institucionalizirala suvremeni nogomet, na svako veliko natjecanje stiže kao jedan od najvećih favorita za naslov, retorika im je često prepotentna i podcjenjivačka, a kroz cijelu povijest igrali su samo dva finala velikih natjecanja i imaju ukupno tek dvije medalje. Kao i, recimo, Hrvatska.

Oba finala igrala su u domovini. Svjetski naslov 1966. najveći im je uspjeh u povijesti, a prošle godine izgubili su finale Eura nakon lošijeg raspucavanja jedanaesteraca, na domaćem terenu od Italije.

Englezi prvenstvo dočekuju nakon što su ispali u B diviziju Lige nacija, no i takvi su jedni od najvećih favorita turnira, a u Katar stižu i kao – prema Transfermarktu – najvrjednija reprezentacija turnira… I to uvjerljivo, s ukupnom vrijednosti od 1.3 milijarde eura (Brazil je drugi s milijardom, slijede Portugal, Brazil, Njemačka...)

Navijač Engleske napušta stadion s replikom trofeja Svjetskog prvaka (Action Images via Reuters/Carl Recine)Navijač Engleske napušta stadion s replikom trofeja Svjetskog prvaka (Action Images via Reuters/Carl Recine)

Put do SP-a

Za razliku od Lige nacija u kojoj su podbacili, Englezi su se 'prošetali' kvalifikacijskom skupinom za Svjetsko prvenstvo. Remizirali su na domaćem terenu s Mađarskom i na gostovanju kod Poljske. Albaniju su dvaput pobijedili s ukupnih 7:0, Andoru s ukupnih 9:0, a San Marino s ukupnih 15:0. Poljsku su u Engleskoj svladali 2:1, a Mađarsku u Budimpešti s 4:0. Tri lava ukupno su zabila 39, a primila tri gola. 

Izbornik: Gareth Southgate

Ovaj 52-godišnji engleski stručnjak rodom iz Watforda obilježio je reprezentativnu karijeru promašenim jedanaestercem u raspucavanju polufinala Eura 1996. protiv Njemačke. Englesku je preuzeo 2016., u Rusiji ga je slomila Hrvatska u polufinalu, potom je izgubio utakmicu za treće mjesto od Belgije. Na Euru 2020 stigao je do samoga finala, a tamo su ga titule koštali – jedanaesterci. 

Kritiziralo ga se zbog odabira pucača (Rashford i 18-godišnji Sakha), a te su se kritike dodatno pojačale zbog sramotnog nastupa u Ligi nacija i tek tri osvojena boda protiv Njemačke, Italije i Mađarske zbog kojih je Gordi Albion ispao u niži rang.

Ovo prvenstvo mu je biti ili ne biti. Mnogi na Otoku ovoj reprezentaciji ne vjeruju previše, kao ni njenom izborniku...

Ključni igrač: Harry Kane

Engleski kapetan drugi je najbolji strijelac u povijesti reprezentacije, a još ga dva gola dijele od vodećeg Waynea Rooneyja, s time da je Kane svojih 51 zabio u 75 utakmica, a Rooneyju je za 53 pogodaka trebalo 120. 

Kane za reprezentaciju igrao od 2015., iza njega su dva relativno uspješna velika natjecanja, u Rusiji je bio četvrti, a na prošlom Euru drugi. Od njega se očekuje da s Engleskom napravi korak dalje, a onda možda postane i najveći igrač u povijesti Tri lava, veći i od Bobbyja Charlona koji je vodio Englesku do jedinog naslova u povijesti. U Katar stiže u (za njega) solidnoj pucačkoj formi, od 13 golova u 22 nastupa za Tottenham.

Harry Kane (Victoria Jones/Pool via REUTERS)Harry Kane (Victoria Jones/Pool via REUTERS)

Mlada nada: Jude Bellingham

Phil Foden, Mason Mount, Reece James, Jadon Sancho, Bukayo Sakha, engleska zaista ima sjajne mlade igrače, no uvjerljivo najveća mlada nada je 19-godišnji prvotimac Borussije Dortmund Jude Bellingham koji se uz Barceloninog Gavija smatra najdarovitijem tinejdžerom svijeta.

Transfermarkt ga procjenjuje na 90 milijuna eura, može pokriti sve pozicije u veznom redu, a u karijeri je već odigrao 173 seniorske utakmice i zabio 23 gola i upisao isto toliko asistencija (prvijenac za Gordi Albion još uvijek čeka). Od njega se očekuje puno na ovom turniru. 

Jude Bellingham (REUTERS/Dylan Martinez/File Photo)Jude Bellingham (REUTERS/Dylan Martinez/File Photo)

Očekivana formacija (3-4-3)

Popis igrača za SP

Golmani: Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Newcastle United), Aaron Ramsdale (Arsenal) 

Braniči: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Conor Coady (Everton), Eric Dier (Tottenham Hotspur), Harry Maguire (Manchester United), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle United), Kyle Walker (Manchester City), Ben White (Arsenal) 

Veznjaci: Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Conor Gallagher (Chelsea), Jordan Henderson (Liverpool), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Manchester City), Declan Rice (West Ham United)

Napadači: Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Manchester City), Harry Kane (Tottenham Hotspur), James Maddison (Leicester City), Marcus Rashford (Manchester United), Bukayo Saka (Arsenal), Raheem Sterling (Chelsea), Callum Wilson (Newcastle United)

Što kaže Germania, a što Germanijak (naša prognoza)

Prema Germaniji, Engleska je, zajedno s Argentinom i tečajem od 8.00 treći favorit natjecanja, iza Brazila (5.50), Francuske (7.00), a ispred Španjolske (9.00) i Njemačke (10.00).

Što kaže Germanijak? Gordi Albion ima jedan od najjačih kadrova na turniru (Kane, Steering, Foden, Mount, Bellingham, TAA...), iako im fale stoperi i veznjaci top klase. Englezi su imali i svojevrsne sreće sa ždrijebom. Ako osvoje skupinu bez reprezentacije najvišeg razreda, u osmini finala idu na drugoplasiranu momčad najslabije skupine natjecanja (A). No, već u četvrtfinalu ih čeka 'elita'. Jesu li sposobni otići daleko? Svakako. Mogu li do samoga kraja? Mogu. Gdje bismo mi rekli da će zapeti? U četvrtfinalu, maksimalno polufinalu. Dojam je da su previše ovisni i učinku Harryja Kanea…

Prognoza: Četvrtfinale.

Raspored Engleske na Svjetskom prvenstvu: 

21. studenog, Khalifa International Stadium, Al Rayyan: Engleska – Iran (14.00) 

25. studenog, Al Bayt Stadium, Al Khor: Engleska – SAD (20.00)

29. studenog, Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan: Wales – Engleska (20.00)

SAD: MLADA REPREZENATCIJA S CILJEM SKUPLJANJA ISKUSTVA ZA DOMAĆI MUNIDAL 2026.

Reprezentacija SAD-a vraća se na najveću smotru nakon što je propustila nastup u Rusiji 2018. Amerikanci su na inauguracijskom Mundialu 1930. stigli do polufinala (1:6 poraz od Argentine), a od tada im je najveći uspjeh četvrtfinale 2002.

SAD je, zajedno s Meksikom i Kanadom, domaćin Svjetskog prvenstva 2026. i plan američkog nogometa je da za četiri godine ova reprezentacija bude na vrhuncu. A to nije toliko nerealno budući da je ova momčad sastavljena od nekoliko sjajnih i relativno mladih igrača koji već neko vrijeme igraju zajedno.

Ova generacija smatra se jednom od najtalentiranijih u povijesti američkog nogometa. Christian Punisic ima 24, Timothy Weah 22, Brendon Aaronson 22, Giovanni Reyna 18, Weston McKennie 24, Tyler Adams 23, Sergino Dest 19, Josh Sargent 22, Yunus Musah 19... Kao najveći problem mladih Amerikanaca smatra se manjak minutaže u europskim klubovima, blagi problemi s ozljedama koje su imali, no, s druge strane, to im može predstavljati prednost jer će u Katar stići 'svježiji' od ostatka družine. Od ove se momčadi očekuje dosta, a najviše da skupe neprocjenjivo iskustvo i da 2026. budu na vrhuncu. 

Amerikanci slave pobjedu protiv Meksika (REUTERS/Henry Romero)Amerikanci slave pobjedu protiv Meksika (REUTERS/Henry Romero)

Put do SP-a

SAD se nije lagano kvalificirao na Mundial. Amerikanci su na kraju završili treći u skupini, s tri boda manje od Kanade i Meksika i s istim brojem bodova kao četvrta Kostarika koja je Mundial izborila kroz dodatne kvalifikacije. Svakako domaću javnost veseli podatak da su ostali neporaženi protiv Meksika (pobjeda i remi).

Amerikanci su na domaćem terenu imali pet pobjeda i samo jedan remi, 1:1 protiv Kanade, ali su zato u gostima upisali tek pobjedu protiv Hondurasa. Očito ovoj mladoj reprezentaciji ne odgovara igrati van domaćeg okruženja što bi im u Kataru moglo predstavljati problem. 

Izbornik: Gregg Berhalter

Ovaj 49-godišnji Amerikanac u igračkoj karijeri proveo je šest godina u Nizozemskoj, sezonu u Engleskoj (Crystal Palace) i sedam u Njemačkoj. S trenerskom karijerom počeo je kao pomoćnik u LA Galaxyju, vodio je dvije godine švedski Hammarby i pet godina Columbus Crew, prije nego što je 2018. preuzeo Američku reprezentaciju te je postavljen kao dugoročni projekt. Preferira 4-3-3 formaciju, nekad i s lažnom 'devetkom', a igra mu se temelji na visokom presingu i posjedu lopte. 

U ove četiri godine već je osvojio dvije titule sa SAD-om, 2020. CONCACAF Ligu nacija, a godinu kasnije i prvenstvo Sjeverne Amerike (Gold Cup) završivši turnir sa svih šest pobjeda od kojih su pet bile s rezultatom 1:0 (Haiti, Kanada, Jamajka, Katar i Meksiko) i jedna 6:1 (Martinik).

Greg Berhalter (REUTERS Shannon Stapleton)Greg Berhalter (REUTERS Shannon Stapleton)

Ključni igrač: Christian Pulisic

Najpoznatiji i prema Transfermarktu najvrjedniji igrač SAD-a. Iako ima tek 24 godine u svojim nogama ima već 50 nastupa za reprezentaciju i pritom je zabio 21 pogodak te je trenutno sedmi najbolji strijelac u povijesti reprezentacije. 

Ove sezone za Chelsea igra promjenjivo, bori se za minutažu, a u 18 utakmica zabio je tek jedan pogodak uz dvije asistencije. Nije u idealnoj formi, no The Yanksi u njega polažu najveće nade da bi već ove godine mogli napraviti iskorak i adekvatno se pripremiti za 2026. kada će ovaj i dalje mladi napadač hrvatskih korijena imati tek 28 godina. 

Christian Pulisic (Trevor Ruszkowski-USA TODAY Sports)Christian Pulisic (Trevor Ruszkowski-USA TODAY Sports)

Mlada nada: Giovanni Reyna

Borussia Dortmund dala nam je najveću mladu nadu Engleske (Jude Bellingham), a sada nam da je i najveću mladu nadu SAD-a, 19-godišnjeg ofenzivca Giovannija Reynu, koji od oca vuče portugalsko-argentinsko, a od majke irsko podrijetlo. A s obzirom na to da je rođen u Sunderlandu, u kojem je igrao njegov otac Claudio Reyna, imao je pozive iz portugalske, engleske i argentinske nacionalne vrste.

Na kraju se odlučio za SAD za kojeg je debitirao dan prije 18. rođendana, a u 14 dosadašnjih utakmica za The Yankse upisao je četiri gola, dok je za Borussiju Dortmund već upisao 93 profesionalnih nastupa (uz 12 pogodaka i 14 asistencija).

Giovanni Reyna (REUTERS - Thilo Schmuelgen)Giovanni Reyna (REUTERS - Thilo Schmuelgen)

Očekivana formacija (4-3-3)

Popis igrača za SP

Golmani: Ethan Horvath (Luton), Sean Johnson (New York City) Matt Turner (Arsenal)

Braniči: Cameron Carter-Vickers (Celtic), Sergino Dest (AC Milan), Aaron Long (New York Red Bulls), Shaq Moore (Nashville), Tim Ream (Fulham), Antonee Robinson (Fulham), Joe Scally (Borussia Monchengladbach), DeAndre Yedlin (Miami), Walker Zimmerman (Nashville)

Veznjaci: Brenden Aaronson (Leeds), Kellyn Acosta (Los Angeles), Tyler Adams (Leeds), Luca de la Torre (Celta Vigo), Weston McKennie (Juventus), Yunus Musah (Valencia), Cristian Roldan (Seattle)

Napadači: Jesus Ferreira (Dallas), Jordan Morris (Seattle), Christian Pulisic (Chelsea), Gio Reyna (Borussia Dortmund), Josh Sargent (Norwich), Tim Weah (Lille), Haji Wright (Antalyspor)


Američka nogometna reprezentacija (Reuters)Američka nogometna reprezentacija (Reuters)

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Tečaj na SAD-ovo osvajanje naslova prvaka iznosi 125, što ih svrstava na 15. mjesto svih reprezentacija na turniru. 

A što kaže Germanijak? Ne vjerujemo da će Amerikanci biti hit prvenstva, niti da će ostvariti potpuni podbačaj. Nekako smatramo da biti na ‘sredini’, odnosno da će proći grupu, ali da će potom pokleknuti u osmini finala. Doduše, s obzirom na to da se križaju s najslabijom skupinom prve vaze natjecanja, možda Amerikancima niti četvrtfinale nije nedohvatljivo što bi im bio veliki podstrek pred iduće Svjetsko prvenstvo…

Prognoza: Osmina finala 

Raspored SAD-a na Svjetskom prvenstvu

21. studenog, Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan: SAD - Wales (20.00) 

25. studenog, Al Bayt Stadium, Al Khor: Engleska – SAD (20.00)

29. studenog, Al Thumana Stadium, Doha: Iran - SAD (20.00)

IRAN: DOBILI NOVOG-STAROG IZBORNIKA 74 DANA PRIJE TURNIRA, VIŠE SE PRIČA O POLITIČKIM NEGO NOGOMETNIM TEMAMA

Iran je jedna od najkontroverznijih reprezentacija turnira. Osim što će se s posebno velikim fokusom gledati na njihov susret s SAD-om u posljednjem kolu, o Iranu se pred početak prvenstva razgovara u kontekstu brojnih nenogometnih tema. Poznato je da je hrvatski stručnjak Dragan Skočić, zbog političko-interesnih, a ne nogometnih razloga dobio ‘pedalu’ unatoč sjajnim učincima u kvalifikacijama, a nedavno je Ukrajina zatražila od FIFA-e izbacivanje Irana s turnira jer su, navodno, umiješani u vojnu agresiju Rusije na njihovu državu.

No, da vas ne zamaramo s (geo)političkim temama, Iran je jedna od tradicionalno najjačih azijskih nacija (trenutno najbolje rangirana) koja još niti jednom nije prošla grupu na Svjetskom prvenstvu, a za sada je upisala tek dvije pobjede u prethodnih pet Mundiala. Jednu već spomenutu protiv SAD, a drugu na prošlom turniru u Rusiji protiv Maroka, a koju je potpisao novi-stari izbornik Carlos Queiroz.

Momčad Irana sastavljena je od solidnih azijskih igrača s tek dvije europske (polu) zvijezde Sardara Azmouna iz Bayera (upitan zbog ozljede lista) te Mehdija Taremija iz Porta, a nama će biti zanimljivo pratiti Irance i zbog Dinamovog Sadegha Moharramija

Azmoun i Taremi (REUTERS Suhaib Salem)Azmoun i Taremi (REUTERS Suhaib Salem)

Put do SP-a

Dragan Skočić preuzeo je Iran nakon 1:2 poraza u trećoj kvalifikacijskoj rundi od Iraka. To je bio drugi poraz Irana u natjecanju, a onda je krenula Skočićeva serija. Do kraja te faze natjecanja upisao je četiri pobjede (Irak, Bahrein, Hong Kong i Kambodža), a onda je u ključnoj četvrtoj fazi osvojio grupu s 25 bodova, s najviše od svih azijskih reprezentacija. Skočić je po dva puta pobijedio UAE, Irak, Siriju i Lebanon, a svih pet bodova izgubio je od Južne Koreje, koja je ostala bez prvog mjesta zbog poraza u posljednjem kolu od UAE. Skočiću je poraz od Koreje, u trenucima kada je Iran već bio sudionik Svjetskog prvenstva, jedini službeni i drugi ukupno na Iranovoj klupi...


Izbornik: Carlos Queiroz

U Iranu popularni portugalski izbornik i 'učenik' Sir Alexa Fergusona vodio je reprezentaciju na prethodna dva Svjetska prvenstva (2014. i 2018.), a na posljednjem je upisao pobjedu protiv Maroka, tek drugu u povijesti Irana na Svjetskom prvenstvu. Preuzeo je reprezentaciju nakon što je Iran već osigurao plasman u Katar, a iskusnom Portugalcu ovo će biti četvrti Mundial, budući da je 2010. vodio Portugal, no, istovremeno, propustio se kvalificirati na ovo prvenstvo s Kolumbijom (dobio otkaz 2020.) i Egiptom (otkaz 2022.), međutim, 'piše' mu se plasman na veliku smotru 2002. s Južnom Afrikom koju nije vodio u Japanu i Južnoj Koreji. 

Carlos Queiroz (Reuters)Carlos Queiroz (Reuters)

Ključni igrač: Mehdi Taremi

Ovaj 30-godišnji polivalentni napadač najbolje se snalazi na poziciji centralnog napadača, ali može pokriti i ostale napadačke pozicije. Ove sezone igra u sjajnoj formi. Za Porto je u 19 utakmica zabio 13 golova i upisao sedam asistencija, a posebno dobro igra u Ligi prvaka (pet golova i dvije asistencije) u kojoj je Porto osvojio skupinu.

Za Iran je u 60 utakmica zabio 27 golova, debitirao je 2015. pod Carlosom Queirozom, a ovo će mu biti drugi nastup na Svjetskom prvenstvu. Bio je ključni igrač Irana u azijskim kvalifikacijama zabivši sedam golova uz šest asistencija u 13 nastupa. 

Mehdi Taremi (REUTERS/Leonhard Foeger)Mehdi Taremi (REUTERS/Leonhard Foeger)

Mlada nada: Nema

Iran je jedna iznimno iskusna reprezentacija, a najmlađi igrač na popisu Queiroza, Abolfazi Jalali ima - 24 godine. Jedina istinska mlada nada je 21-godišnji napadač Hull Cityja Allahyar Sayyadmanesh, no isti je u kolovozu morao na operaciju, još se nije oporavio i nije odigrao niti jednu utakmicu u sezoni te će, dakako, propustiti Svjetsko prvenstvo.

Tako da je Iran jedina reprezentacija koja na ovaj Mundial stiže – bez mlade nade!

Očekivana formacija (4-3-3)

Popis igrača za SP

Golmani: Alireza Beiranvand (Persepolis), Hossein Hosseini (Esteghlal), Payam Niazmand (Sepahan), Amir Abedzadeh (Ponferradina)

Braniči: Ramin Rezaeian (Sepahan), Abolfazl Jalali (Esteghlal), Hossein Kananizadegan (Al Ahli SC), Shoja Khalilzadeh (Al Ahli SC), Mortza Pouraliganji (Persepolis), Majid Hosseini (Kayserispor), Sadegh Moharrami (Dinamo Zagreb), Milad Mohammadi (AEK), Ehsan Hajisafi (AEK)

Veznjaci: Saeid Ezatolahi (Vejle Boldklub), Ahmad Nourollahi (Shabab Al Ahli), Ali Karimi (Kayserispor), Rouzbeh Cheshmi (Esteghlal), Vahid Amiri (Persepolis), Mehdi Torabi (Persepolis), Alireza Jahanbakhsh (Feyenoord), Ali Gholizadeh (Charleroi), Saman Ghoddos (Brentford)

Napadači: Sardar Azmoun (Bayer Leverkusen), Karim Ansarifard (Omonia), Mehdi Taremi (Porto)

Iranska nogometna reprezentacija (REUTERS/Leonhard Foeger)Iranska nogometna reprezentacija (REUTERS/Leonhard Foeger)

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Germania tvrdi da je Iran jedna od najslabijih reprezentacija natjecanja, njihovo slavlje vrednuje se s tečajem 600, a jedine lošije reprezentacije od Irana po tom su kriteriju Saudijska Arabija i Kostarika čije se zlato vrednuje s tečajem 750.

A što kaže Germanijak? Da Iran neće proći skupinu iako bi, možda, mogao dohvatiti treću pobjedu na Svjetskim prvenstvima. Riječ je o dobroj azijskoj reprezentaciji, ali s velikim problemima. Nakon brojnih turbulencija unutar saveza Skočića je zamijenio Portugalac Queiroz 74 dana prije Svjetskog prvenstva i pitanje je kako će se ta 'rošada' odraziti na moral momčadi. Još ranije bilo je pričanja o lošim odnosima igrača unutar svlačionice, a tu je i 'gubitnička' tradicija na Mundialima…

Prognoza: Ispadanje u skupini

Raspored Irana na Svjetskom prvenstvu

21. studenog, Khalifa International Stadium, Al Rayyan: Engleska – Iran (14.00) 

25. studenog, Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan: Wales - Iran (11.00)

29. studenog, Al Thumana Stadium, Doha: Iran - SAD (20.00)

WALES: BALE ĆE U SVOJEM POSLJEDNJEM BALU IMATI ŠTO ZA REĆI

Kao što smo naveli u uvodu ovog teksta, Wales je uz Englesku i Škotsku najstarija nogometna reprezentacija na svijetu, a ovo će im biti povratak na najveću smotru nakon 64 godine odsustva. Na jedinom Mundialu u povijesti Wales je igrao 1958. kada su Zmajevi prošli grupu s tri remija, a onda ih je u četvrtfinalu izbacio kasniji prvak Brazil. Jedini pogodak na utakmici zabio je 17-godišnji Pelé.

Svjetsko prvenstvo u Kataru bit će kruna karijere najvećeg velškog igrača u povijesti Garetha Balea (33), koji je već odveo Wales na prvo Europsko prvenstvo (2016.), zatim do polufinala tog prvog Eura (službeno su završili na trećem mjestu), a onda i do drugog kruga prošlog Europskog prvenstva.

Bale je s profesionalnom karijerom krenuo u Engleskoj s kojom će Wales odigrati posljednju utakmicu u skupini, a završit će je (vjerojatno) u SAD-u u kojem trenutno igra, a protiv čije reprezentacije će Wales odigrati svoju prvu utakmicu na Mundialu. Utakmicu koju Velšani čekaju 64 godine. Doduše, Wales nije samo Gareth Bale, ima tu još nekoliko vrlo dobrih premierligaških i euroligaških igrača (Aaron Ramsey, Joe Rodon, Neco Williams, itd.), no, svima je jasno – ovo će biti Baleov posljednji ples ili, prije, bal(e) na velikoj sceni. 

Bob Page i Gareth Bale (REUTERS Paul Childs)Bob Page i Gareth Bale (REUTERS Paul Childs)

Put do SP-a

Wales je u kvalifikacijskoj grupi završio drugi, s pet bodova manje od Belgije i jednim više od Češke. Velšani su remizirali s Češkom, Estonijom i Belgijom od koje su upisali i jedini poraz u kvalifikacijama, a pobijedili su Bjelorusiju u obje utakmice. Povratak na najvišu smotru izborili su kroz dodatne kvalifikacije koje su održane u Cardiffu. U polufinalu su nadvisili Austriju (2:1), a u finalu Ukrajinu (1:0). Za sva tri gola u dodatnim kvalifikacijama zaslužan je, ne biste nikad pogodili, Gareth Bale. Austriji je zabio oba, a protiv Ukrajine je 'namjestio' autogol Jarmolenku.

Izbornik: Rob Page

Bivši kapetan Walesa (igrao je za reprezentaciju od 1996. do 2005.) preuzeo je momčad 2020. nakon što je dvije godine ranije vodio velšku U21 reprezentaciju (ranije je vodio dva engleska niželigaša). U kratko vrijeme prošao je grupu na Euru 2020., kvalificirao se na Svjetsko prvenstvo i izborio A diviziju Lige nacija (iz koje je potom ispadao). Uživa veliku popularnost u domovini. 

Preferira taktiku s 4-2-3-1, no u posljednje vrijeme često je igrao s trojicom u zadnjoj liniji (3-4-2-1), tako da se očekuje da će prilagođavati taktiku protivniku i na tekućem Svjetskom prvenstvu. Najviše taktičke dvojbe predstavlja mu pozicija Aarona Ramseya, koji se najbolje u Walesu snalazi na poziciji 'desetke', a nije toliko kompatibilan u formaciji s trojicom u zadnjoj liniji. 

 Bob Page (REUTERS/Rebecca Naden) Bob Page (REUTERS/Rebecca Naden)

Ključni igrač: Gareth Bale

Kada se mislilo da je pri kraju karijere i da nema više snage u nekoć najskupljem igraču svijeta, uzeo je stvar u svoje noge, zabio je oba pogotka za Wales u polufinalu dodatnih kvalifikacija protiv Austrije, a onda je praktički zabio iz slobodnjaka u finalu protiv Ukrajine (iako je gol pripisan Jarmolenku).

Kapetan i talisman ove reprezentacije, za koju je uvijek pružao maksimum, ukupno je u 108 utakmica za Zmajeve zabio 39 golova i upisao 22 asistencije, apsolutni je lider ove generacije, a u Katar dolazi u solidnoj formi. Njegov Los Angeles FC vodeća je momčad konferencije, a Bale je u 14 utakmica zabio tri gola. 

Gareth Bale (Reuters/Matthew Childs)Gareth Bale (Reuters/Matthew Childs)

Mlada nada: Brennan Johnson

Ovaj 21-godišnji polivalentni napadač u Premier ligi je debitirao ove sezone za matični Nottingham Forest, zabio je i prva dva premierligaška gola, a za to mu je bilo potrebno 16 utakmica. Isti broj golova zabio je za Wales, ali u jednom nastupu manje. Ustalio se u prvoj momčadi u nedavnoj Ligi nacija u kojoj je zabio dva gola i upisao asistenciju. Može pokriti sve napadačke pozicije, neovisno o tome igra li Wales u 3-4-2-1 ili 4-2-3-1 formaciji. Za reprezentaciju je Debitirao s 19 godina u prijateljskoj utakmici protiv SAD-a s kojim će Wales otvoriti turnir. 

Brennan Johnson (REUTERS/Rebecca Naden)Brennan Johnson (REUTERS/Rebecca Naden)

Očekivana formacija (3-4-2-1)

Popis igrača za SP:

Golmani: Wayne Hennessey (Nottingham Forest), Danny Ward (Leicester City), Adam Davies (Stoke)

Braniči: Ben Davies (Tottenham), Joe Rodon (Rennes), Ben Cabango (Swansea City), Chris Mepham (Bournemouth), Chris Gunter (AFC Wimbledon), Connor Roberts (Burnley), Neco Williams (Nottingham Forest), Ethan Amapdu (Spezia), Tom Lockyer (Luton)

Veznjaci: Aaron Ramsey (Nice), Joe Allen (Swansea City), Harry Wilson (Fulham), Joe Morrell (Portsmouth), Matthew Smith (MK Dons), Dylan Levitt (Dundee United), Sorba Thomas (Huddersfield), Rubin Colwill (Cardiff City), Jonny Williams (Swindon Town)

Napadači: Gareth Bale (Los Angeles FC), Daniel James (Fulham), Mark Harris (Cardiff City), Kieffer Moore (Bournemouth), Brennan Johnson (Nottingham Forest)

Nogometna reprezenatcija Walesa (REUTERS Carl Recine)Nogometna reprezenatcija Walesa (REUTERS Carl Recine)

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Germania Wales stavlja na 19. mjesto favorita za naslov s tečajem na pobjedu Zmajeva od 200. Taj tečaj u rangu je onog Ekvadora, veći od Gane, Južne Koreje, Maroka i Kameruna (250), a manji od Meksika, Kanade i Poljske (150).

A što kaže Germanijak? Da je Wales reprezentacija koja bi mogla ostvariti pobjede i protiv SAD-a i protiv Irana, a onda u posljednjem kolu igrati utakmicu za 'prestiž' protiv Engleske. No, isto tako mogao bi izgubiti obje utakmice i ispasti iz natjecanja prije posljednjeg kola. Ako će, pak, drugi krug morati tražiti protiv Engleza, neće im se pisati dobro. Njihov uspjeh je previše vezan uz inspiraciju i učinak Garetha Balea. Očekujemo da će se boriti za drugi krug, ali se u njega neće plasirati.

Prognoza: Ispadanje u skupini

Raspored Walesa na Svjetskom prvenstvu

21. studenog, Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan: SAD - Wales (20.00) 

25. studenog, Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan: Wales - Iran (11.00)

29. studenog, Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan: Wales – Engleska (20.00)




Tagovi

Katar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Engleska nogometna reprezentacijaamerička nogometna reprezentacijanogometna reprezentacija Walesairanska nogometna reprezentacijaNajava SP 2022

Ostale Vijesti