ALBERTO LINGRIA/Actino Images
ALBERTO LINGRIA/Actino Images

Roma kažnjena zbog rasističkih uvreda na račun Ibre i Kessija

Vrijeme Čitanja: 1min | uto. 02.11.21. | 18:01

Gnjusno i nedopustivno.

Disciplinska komisija talijanske Serie A uvjetno je kaznila Romu na razdoblje od godinu dana zbog rasističkih uvreda na račun Milanovih Zlatana Ibrahimovića i Francka Kessija tokom nedavnog sraza s Rossonerrima na Olimpicu. Uvjetna kazna znači da će ukoliko se iste stvari ponove Roma na jednu utakmicu morati zatvoriti Curvu Sud, tribinu gdje se tradicionalno nalaze njeni Ultrasi.

Tokom spomenute utakmice u kojoj je Milan slavio s 1:2 i u televizijskom prijenosu moglo se čuti kako jedan dio domaćih navijača Ibrahimovića naziva ‘ciganom’. Ovom uvredom nedavno su i navijači Atalante častili srpskog centarfora Dušana Vlahovića, a ekstremističke frakcije među talijanskim navijačima tako već desetljećima vrijeđaju igrače balkanskog podrijetla.

Ibrahimović je bio meta uvreda i dok se pripremao za izvođenje slobodnog udarca iz kojeg je postigao spektakularan pogodak, a u skladu sa svojim karekterom, slaveći pogodak je gestikulirao prema rasistima na tribinama i pozvao ih da ga vrijeđaju još glasnije.

Meta uvreda bio je i njegov tamnoputi suigrač Franck Kessie, a na sluičan način nedavno su u Firenci targetirani Napolijevi afrički igrači. Stadioni u Serie A redovno su poprišta rasističkih napada na igrače afričkog ili balkanskog podrijetla i nije baš jasno koliko će uvjetne kazne pomoći u rješavanju tog problema. Ako im je zaista stalo da ispune antirasističke slogane iz svojih polumarketinških kampanja, glavešine talijanskog i europskog nogometa morati će razmisliti o dosadašnjim metodama.

 


Tagovi

Zlatan IbrahimovićFranck KessieRoma

Ostale Vijesti