Futsal Cup Sveti Josip - in memoriam Matija Capar
Futsal Cup Sveti Josip - in memoriam Matija Capar

Počela je sezona zagrebačkih malonogometnih turnira – turniri se pune u roku od 24 sata

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 05.06.21. | 18:15

Turniri niču sa svih strana i pune se u rekordnom roku.

Zbog cjelokupne situacije s koronavirusom koji uzrokuje bolest COVID-19, prošlo ljeto proveli smo kao u nekakvom paralelnom svemiru ili nekoj od epizoda popularne znanstveno-fantastične televizijske serije “The Twighlight Zone”.

No, unatoč takvoj novo-nenormalnoj klimi, ali i zbog pada broja zaraženih te parlamentarnih izbora zbog kojih su htjeli-ne htjeli morale popustiti epidemiološke mjere, prošle godine održani su neki malonogometni turniri. Doduše, u nekakvom krnjem, polu-improviziranom obliku.

Međutim, zbog pronalaska cjepiva, ali i zbog velike izloženosti stanovništva koronavirusu te toplijeg vremena, Hrvatska bilježi drastičan pad broja zaraženih, a dnevno se više ljudi oporavi od koronavirusa nego ih se zarazi.

Samim time, sezona zagrebačkih malonogometnih turnira krenula je bolje nego ikada. Naravno, sve u skladu s epidemiološkim mjerama i naputcima stručnjaka.

Kao jedan od razloga zašto je Hrvatska, unatoč populaciji od 4 milijuna stanovnika, tako dobra u nogometu, najrasprostranjenijem svjetskom sportu, navodi se ‘mali nogomet’ kojeg su gotovo svi naši reprezentativci u jednom trenutku svoje razvojne karijere igrali.

Igranje na malom prostoru, za svoj grad, mjesto, selo ili kvart razvilo je, tvrde neki, igračke karakteristike i mentalitet koji se teško može dobiti trenirajući isključivo u nekakvoj nogometnoj akademiji.

U Hrvatskoj svako selo, svaki kvart ima neki svoj malonogometni turnir. Tu prednjače, naravno, dva najveća hrvatska grada Zagreb i Split u kojima se pretežito igra 5+1 s 'peticom', iako u posljednje vrijeme sve češće gledamo i turnire koje se igraju po futsalskim pravilima, 4+1 s težom 'četvorkom'.

Naravno, sport i natjecanje, borba za svoje mjesto, grad, sredinu, je samo jedna od stavki koje malonogometne turnire u Hrvatskoj čine toliko popularnim. Jedan od ključnih razloga njihove popularnosti su popratni sadržaj, takozvano “treće poluvrijeme”; čitaj: druženje, zabava i cjelokupni štimung.

Nakon godine pauze ili igranja turnira po nekakvim modificiranim pravilima, ove sezone ljubitelji pravoga hakla ponovno su došli na svoje.

Ne u potpunosti, naravno. Epidemiološke mjere i dalje su na snazi, organizatori turnira osim o sportskom aspektu, ugostiteljskom i marketinškom, moraju razmišljati i o epidemiološkom te se sve radi kako bi natjecatelji i publika bili sigurni.

No, turniri su krenuli.

Prošli tjedan, sa završnicom na Dan državnosti, zaključen je Granešina Cup u Dubravi na kojem su sudjelovale 32 ekipe, dva osvajača Kutije Šibica (Pizzeria Stari Zagreb i MNK Cvjetno Poliklinika Milojević), finalist (Bing Bang) te brojni poznati zagrebački igrači i hakleri. Naslov je osvojila ekipa MNT Kajzerica/MNK Prigorac koja je u finalu s 3:0 nadvisila Plamido.

U srijedu, 3. lipnja, nešto sjevernije u Miroševcu započeo je Rio Cup 2021 na kojem također nastupaju 32 ekipe, a isti dan počeo je i MNT Kajzerica s također popunjenim brojem ekipa.

U subotu, 5. lipnja, započela su dva turnira koja se igraju u spomen na preminule igrače Futsal Dinama, Oskara Kadrnku i Matiju Capara.

Prvo izdanje Memorijalnog malonogometnog turnira Oskar Kadrnka održava se na terenima Isce u Gračanima, igra se 5+1, mogu sudjelovati igrači mlađi od 19 godina, a nagrade su – potpisani dresovi Dominika Livakovića, Andreja Kramarića i Brune Petkovića!

Napomenimo kako će se u posljednjem tjednu lipnja, na terenu u Šubićevoj ulici, odigrati Memorijalni MNT “Prijatelji za Oskara”, koji se igra 4+1 i kojem će biti treće izdanje.

U subotu je počelo i 11. izdanje Futsal Cupa Sveti Josip – in memoriam Matija Capar. Poznati trešnjevački turnir (OŠ Kralja Tomislava), kojeg je pokrenuo sam Capar s prijateljem Josipom Štivičićem, igra se 4+1 po katoličkim pravilima – za svaku psovku igrač dobije dvije minute isključenja. 32 ekipe popunile su se u roku manjem od 12 sati, a organizatori su ove godine predstavili i prijelazni pehar težak 20 kilograma.

Ovogodišnje izdanje natjecanja Trofej Dinamo (4+1) imat će tri kvalifikacijska turnira uz završnicu na Šalati. Natjecanje otvara Trofej Dinamo Dugave koji se igra u sklopu Dana Dugava 2021 (17. do 22. lipnja) na kojima će se, osim malonogometnih turnira u tri kategorije održati i turniri u rukometu, beli i šahu.

U tom periodu održat će se tradicionalni MNT Vrapče (sedmo izdanje) i MNT Jarun (12. izdanje), turniri koji se igraju 5+1 i koji se smatraju možda i najjačima u Zagrebu.

Drugi Trofej Dinamo igra se u Velikoj Gorici od 2. do 4. srpnja, a tada kreće i 28. Memorijal Mario Babić na trešnjevačkoj Ciglenici.

Slijedi ljetna pauza, a turniri se vraćaju krajem kolovoza. Treći turnir Trofeja Dinamo (TD Črnomerec – Memorijal za Matu Čuljka) igra se od 26. do 28. kolovoza kada će se odigrati i Memorijal za Damira Marijana Mirče u Dugavama te Goričani Humanitarka u Velikoj Gorici.

U rujnu očekuje nas završnica Trofeja Dinamo na Šalati i popularna Kocka na Prečkom.

Sve u svemu, pred zagrebačkim haklerima, ali i ljubiteljima dobrog malog nogometa je bogato ljeto.


Tagovi

malonogometni turnir

Ostale Vijesti