REUTERS/Claudia Greco
REUTERS/Claudia Greco

Novo remek-djelo Beppea Marotte: Inter je u finale odvela postava složena za samo 114 milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 17.05.23. | 11:14

Pametnim ulaganjima i bez plaćanja suludih odšteta, Nerazzurri su složili momčad koja je jednu pobjedu udaljena od europskog naslova.

Dobili smo prvog finalistu Lige prvaka. Shodno očekivanjima nakon pobjede u prvoj utakmici, Inter je i pred svojim navijačima potvrdio da je u ovom trenu bolja momčad od Milana i s ukupnih se 3-0 plasirao u finale, koje se 10. lipnja igra u Istanbulu.

Nerazzurri su fantastično tempirali formu jer im je ovo bila osma uzastopna pobjeda u svim natjecanjima, a plasirali su se i u finale Coppa Italije. Pored toga, na najboljem su putu da kroz prvenstvo osiguraju plasman u Ligu prvaka za sljedeću sezonu. Iako će to, dakako, imati priliku izboriti i u Istanbulu.

Ono što je posebno dojmljivo, Inter je stigao na korak do europskog naslova uz potrošnju koja je u razumnim gabaritima. Naime, u posljednjih pet sezona, uprava je potrošila 501 milijun eura na pojačanja, a da pothvat bude još veći, na startnih 11 u oba polufinala potrošili su 114 milijuna eura. Ako uzmemo u obzir cifre koje se u svijetu transfera vrte zadnjih godina, ovo je, možemo slobodno reći, kikiriki. Usporedbe radi, Chelsea je u zadnjih pet sezona potrošio suludih 1,23 milijarde eura. Juventus je drugi s 887 milijuna europskih novčanica, dok top 5 potrošača zatvaraju Manchester United, Barcelona i Manchester City. Slijede Arsenal, PSG, Real Madrid i Atletico Madrid, koji je potrošio 617 milijuna eura. Kada pogledamo broj trofeja koje su osvojili, Real Madrid je izvan svake konkurencije zbog dominacije u Ligi prvaka, Chelsea je izuzetno skupo platio europski naslov iz korona sezone, dok je ostatak brigade uzalud potrošio novac. Uzalud jer sumnjamo da će katarske šeike zadovoljiti još jedan francuski naslov, kao i to da će era Pepa Guardiole biti potpuno uspješna ako na Etihad ne donese ušati trofej.

No, vratimo se još malo na jučerašnje junake. Sjećamo se Beppea Marotte, koji je bio autor moćnog Juventusa, osvajača Scudetta devet sezona zaredom. Dobro pamtimo kako je stvorio stroj iz Torina. Bilo je puno ulaganja u momčad, ali nitko u svijetu nogometa nije toliko igrača doveo besplatno, po isteku ugovora. Andrea Pirlo, Kingsley Coman, Dani Alves, Sami Khedira, Paul Pogba, Fernando Llorente, Emre Can, Lucio, Luca Toni, svi navedeni majstorije su Beppea Marotte. No, 2018. godine je i sam Marotta besplatno otišao iz Torina i skrasio se na Giuseppe Meazzi, obavljajući funkciju direktora.

Njegov dolazak uvelike je oblikovao transfer politiku Nerazzurra, a to se najbolje vidi po odštetama izdvojenima za jučerašnjih startnih 11. Andre Onana, Henrik Mhitarjan i Hakan Calhanoglu dovedeni su kao slobodni igrači. Francesco Acerbi je na posudbi iz Lazija, dok je Edin Džeko plaćen samo 2,8 milijuna eura Romi. I to je već gotovo pa pola postave.

Federico Dimarco izdanak je Interove akademije. Prije šest godina prodan je u Sion za 3,9 milijuna eura, da bi ga godinu potom vratili za pet milijuna. Matteo Darmian je za svega 3,3 milijuna eura kupljen od Parme i dolazimo do brojke od manje od osam milijuna eura za sedam igrača!

Preostala četvorka nešto je skuplje plaćena, no kada vidimo kako igraju, možemo reći da je 25 milijuna eura za Lautara pravi jackpot. Nicolo Barella plaćen je ukupno 37,5 milijuna eura Cagliariju, Alessandro Bastoni koštao je 31,1 milijun eura kada je doveden iz Atalante, dok je desni bek Denzel Dumfries priskrbio PSV-u 14,25 milijuna europskih novčanica na ime odštete.

Što se potrošnje na ostale igrače tiče, od ukupne cifre od 501 milijuna eura u zadnjih pet sezona, najveći dio odlazi na 74 milijuna koliko je koštao Romelu Lukaku, kada je dolazio s Old Trafforda. No, Nerazzurri su na njemu u debelom plusu jer su ga Chelseaju utržili za čak 113 milijuna eura. Spomenimo i da su Milana Škrinjara platili 34 milijuna eura Sampdoriji, a slovački stoper će krajem sezone besplatno otići iz kluba, nagađa se, put Pariza. Jednom smije i Marotta pogriješiti, a nakon ovakvog rezultata sumnjamo da će mu itko zamjeriti.

Usporedbe radi, Milan je za startnih 11 iz jučerašnje utakmice izdvojio 147 milijuna eura. U postotku gledano, osjetno više od gradskih rivala, no kada stavimo u kontekst tržišta, također se radi o izuzetno povoljno složenoj postavi. (I.M.)



Tagovi

InterBeppe Marottanogometni transferi

Ostale Vijesti