Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Najveći dobitnik Bjeličine premijere: 'Inspektor' u Ligi prvaka debitira u prvih 11?

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 29.09.24. | 15:00

Španjolac nije bio briljantan, reakcija kod gola Vrbančića morala je biti bolja. Međutim, Bjelica i nema preveliki izbor, a Torrente ipak djeluje bolje od, recimo, Bernauera. Zna i zabiti nakon prekida, što je i pokazao. Dvaput

U subotu su svi hvalili Joška Gvardiola, nakon sjajnog, golgeterskog pogotka Newcastleu. Nahvalio ga je i Pep Guardiola, ali ipak dometnuo:

"Imao je problema na širokom prostoru!"

Drugim riječima, svaka čast za pogodak, Gvardiol je uistinu svjetska top klasa, bolji vezni i napadač, od mnogih veznih i napadača. Najbolji strijelac među stoperima. I tako dalje. No, on je, prije svega branič, stoper ili bek, ovisno o trenerskim zamislima i njegov je osnovni zadatak - spriječiti. Naravno, radi i to uglavnom jako dobro, međutim, Guardiola je, očito, na taj dio njegove igre imao određenih zamjerki. Sjetili smo se Gvardiola kad smo gledali kako Raul Torrente zabija prvi, a potom i drugi gol u svojoj karijeri. Oba puta u sudačkoj nadoknadi, oba puta nakon kornera. Golovi za 4-1 i 5-1 Lokomotivi, pojačali su dojam Dinamove uvjerljivosti na novoj premijeri Nenada Bjelice, ipak 'petarda' zvuči bolje nego, recimo, trica. Primao je 23-godišnji stoper čestitke sa svih strana, pohvalio ga je i Nenad Bjelica za dobru igru, pogotovo što je prvi igrao u paru s Maxom Bernauerom.

"Tražio sam da iznose lopte, ali i da stoje blizu igračima. Odigrali su dobro, ali za to je zaslužan i ostatak momčadi, jer kad svi igraju obranu, onda je i stoperima mnogo lakše.", objasnio je nakon utakmice Bjelica.

I da, ne treba pretjerivati, nije Torrente odigrao veliku partiju, niti je bio briljantan. Štoviše, reakcija kod pogotka Luke Vrbančića morala je biti bolja, nekako je zakasnio, sporo krenuo u blok i mladi 'dinamovac' na posudbi to je znao iskoristiti. No, bio je sigurno bolji od partnera Bernauera, koji iz utakmice u utakmicu pokazuje da nije kvaliteta za ovaj Dinamo. Ponekad mu se dogodi neka dobra utakmica, ali i tada napravi jednu ili dvije gluposti, neobične reakcije, koje protivnik kazni ili ne kazni. Na njegovu sreću ili nesreću. Torrente nije brz branič, to se vidi, ali 'ima nešto'. Dobro čita igru, ne komplicira već traži najjednostavnija rješenja, ima 'mekanu' lijevu nogu i preciznu loptu, španjolsku tehniku... I, visinu, koja mu je najveći adut. Zna zabiti nakon prekida, pokazao je to, dvaput. Zna i izbaciti loptu iz vlastitog šesnaesterca nakon suparničkih ubačaja. Nećemo, naravno, napisati da je Bjelica u prvoj utakmici dobio veliko pojačanje, jer još čekamo kako će se Torrente snaći protiv jačih, bržih i okomitijih suparnika, kakav će biti na širokom prostoru. Tu smo se sjetili Gvardiola, iako usporedna nije baš prikladna. Ali, poanta je slična, Torrenteov je zadatak da zaustavi Vrbančićev gol, makar potom i ne zabio dva! Treba malo puhati i na hladno, jer, Samy Mmaee je u prve dvije-tri utakmice izgledao kao veliko pojačanje, da bi onda u zadnjih nekoliko susreta upropastio taj dojam.

No, bez obzira na sve, Torrente je sigurno najveći dobitnik te Bjeličine premijere. 'Inspektor', kako ga neki zovu, zbog prezimenjaka iz poznatog španjolskog filma, napravio je u utakmici s Lokomotivom korak od 'tisuću milja'. I iz drugog plana stigao na prag prvih 11 za utakmicu s Monacom u Ligi prvaka. Doduše, odigrao je ulogu i splet okolnosti. Theophile i Mmaee su ozlijeđeni, Marokanac sigurno neće biti na raspolaganju za momčad iz Kneževine. Bjelica očito Ristovskog više vidi kao desnog beka nego stopera pa u središnjici obrane i nema puno alternativa. Bude li igrao KTC, a očekuje se da bi trebao, partneri mu u obrani mogu biti Bernauer ili Torrente. S obzirom da smo zaključili da je Španjolac ipak ozbiljniji igrač od Francuza, uz to dominira visinom, što često zna biti presudno, Torrente je u ovom trenutku prvi izbor. U Ligi prvaka bi tako mogao debitirati u prvih 11!

Kod Sergeja Jakirovića nije puno igrao, bivši mu trener nije vjerovao. Ili još nije dostigao pravu razinu forme i fizičke spreme. Tek je jednom bio starter, protiv Gorice, i odigrao 90 minuta, samo šest minuta dobio je u prvom kolu protiv Istre, a neki je dan odigrao punu minutažu u Kupu protiv Banjola, pod palicom Sandra Perkovića. Jakirović je bio skloniji i Bernaueru i Ristovskom na stoperskoj poziciji, nego dugonogom Španjolcu. No, u ovim je okolnostima u prvoj utakmici Nenada Bjelice dobio priliku i solidno je iskoristio. A sad bi je mogao dobiti i protiv Monaca! U utakmici u kakvima se često postaje heroj ili tragičar. U utakmici u kojoj ćemo vidjeti njegove kvalitete i moći bolje procijeniti je li klasa za europski Dinamo i 'otkriće'. Ili će stoperske pozicije i dalje Dinamovom treneru, u ovom slučaju Bjelici, zadavati glavobolje.



Tagovi

Raul TorrenteGNK DinamoMonacoLiga prvakaNenad Bjelica

Ostale Vijesti