EXPA/ Pressesports/ Etienne Garnier/EXPA
EXPA/ Pressesports/ Etienne Garnier/EXPA

Messi je 'stara priča', tko su sada glavni pretendenti za Zlatnu loptu?

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 01.11.23. | 13:27

Petorica kandidata iskaču u prvi plan

Nakon što je Leo Messi zaradio svoju osmu i vrlo vjerojatno posljednju Zlatnu loptu, u nogometnom svijetu se već traže njegovi nasljednici. Čim se Leo spustio niz parišku pozornicu, već je otpočela utrka za najboljeg igrača svijeta.

Pa tko su onda pretendenti na narednu Zlatnu loptu u sezoni pred nama?

Jude Bellingham

14 pogodaka, šest asistencija

U ovom času, nema boljeg nogometaša na svijetu od Jude Bellinghama. Engleski reprezentativac je stigao u često okrutno i surovo okruženje madridskog Reala i pretvorio ga u svoje dvorište. Još od Cristiana Ronalda nismo vidjeli igrača koji je na ovaj način preuzeo uzde momčadi Reala i nosio ju do pobjeda. Ne sam oda zabija kao na pokretnoj traci, Bellingham zabija izuzetno važne pogotke, kao što je recimo bio slučaj u El Clasicu.

S ovakvom formom, i engleska reprezentacija može imati i više od uobičajenog samopouzdanja na narednom Euru. Iako je utrka za Ballon d'Or tek krenula, Bellingham je čovjek kojeg ostali tek trebaju uhvatiti.

REUTERS/Albert GeaREUTERS/Albert Gea

Erling Haaland

16 pogodaka, tri asistencije

Haaland je teško mogao napraviti više od ovoga što je odradio u prošloj sezoni, pa se na koncu svejedno nije okitio titulom najboljeg. S obzirom na njegov karakter, norveški napadač će biti još odlučniji u ovoj sezoni kako mu iduća Zlatna lopta ne bi izmaknula.

Njegova tekuća forma ja na razini prošlosezonske, a ako nastavi u sličnom ritmu, a Man. City nastavlja redati trofeje, to bi mu moglo biti dovoljno da prvi prijeđe ciljnu ravninu. Njegov „krimen“ je norveška reprezentacija koja bi ponovno mogla propustiti veliko natjecanje pa će Haaland imati priliku manje za dokazivanje svoje vrijednosti.

Reuters/Lee SmithReuters/Lee Smith

Kylian Mbappé

15 pogodaka, tri asistencije

Jednog dana je mora osvojiti, zar ne? Mbappé je djelovao dosta depresivno na dodjeli Zlatne lopte budući da ga je nagrada ponovno zaobišla u njegovom rodnom gradu. Na terenu, pak, Mbappé ponovno izgleda kao da je prerastao PSG koji tek mora osvojiti s njim Ligu prvaka, a novo rano izlijetanje iz najelitnijeg klupskog natjecanja, ponovno će srušiti Mbappéove akcije oko dodjele Zlatne lopte.

Ako se to dogodi, Mbappé bi trebao povesti Francusku do trofeja na Euru, pa će ga se onda teško moći zaobići u ocjenjivanju najboljeg.

ReutersReuters

Harry Kane

17 pogodaka, osam asistencija

Kaneovo pretrčavanje u Bayern konačno ga je smjestilo u poziciju da se domogne trofeja, ali bi ga boravak u bavarskom klubu mogao katapultirati i prema najvećim individualnim nogometnim priznanjima.

Bivša zvijezda Tottenhama na idealan je način započela svoj život u Njemačkoj i trenutno uprosječuje više od pogotka po utakmici. Ako nastavi puniti protivničke mreže, pa kojim slučajem odvede i Englesku do trona na Euru, malotko mu ne bi gurnuo Zlatnu loptu u ruke...

EXPA/ Eibner-Pressefoto/ WeberEXPA/ Eibner-Pressefoto/ Weber

Vinicius JR.

Tri pogotka, šest asistencija

OK, Brazilac ima uvjerljivo najtanju statistiku od svih kandidata u tekućoj sezoni, ali ozljeda ga je usporila u hvatanju zaleta u novoj kampanji. Međutim, njegove igre posljednjih tjedana sugeriraju kako bi Vinicius konačno mogao ličiti na starog sebe i pomoći Bellinghamu u raspodjeli napadačkog tereta Madriđana.

Ako počne igrati kako je igrao u protekloj sezoni, a Real se usput okiti najvišim odličjima, već bi bio u užem izboru za Zlatnu loptu. Upari li s tim i uspjeh na Copa Americi s Brazilom (u kojemu će biti glavni igrač nakon izostanka Neymara), mogla bi to biti dobitna godina za Viniciusa.

ALBERT GEA/Action ImagesALBERT GEA/Action Images

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Zlatna loptaErling Braut HalandKylian MbappéJude BellinghamVinicius JuniorHarry Kane

Ostale Vijesti