MERCATO: Ovo je 25 najvećih transfera posljednjih 7 dana prijelaznog roka (7. - 14.1.)

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 14.01.15. | 12:15

Na veliki se transfer odlučio kineski prvoligaš Evergrande koji je za talentiranog Brazilca izdvojio čak 15 milijuna eura.

1. Ricardo Goulart (23) – iz Cruzeira u Evergrande (15 milijuna)

Ovo je zaista posebna priča siječanjskog prijelaznog roka. 23-godišnji brazilski veznjak Ricardo Goulart odlučio se iz rodnog Brazila preseliti, umjesto u Europu, na kinesko tlo. Potpisao je višemilijunski ugovor s Guangzhou Evergrandeom koji je njegovom bivšem klubu Cruzeiru isplatio 15 milijuna eura.

2. Matija Nastasić (21) – iz Manchester Cityja u Schalke (posudba)

Talentirani branič reprezentacije Srbije Matija Nastasić otišao je iz redova Manchester Cityja na posudbu u njemački Schalke gdje će se zadržati do kraja tekuće sezone. To je odličan korak za 21-godišnjeg stopera koji je za svoju nacionalnu vrstu zabilježio već 15 nastupa.

3. Victor Valdés (32) – Manchester United (slobodan igrač)

Nakon višemjesečne dileme oko budućnosti bivšeg vratara Barcelone Victora Valdesa, odlučeno je kako će karijeru nastaviti u redovima Manchester Uniteda. Prihvatio je poziv i prijedlog ugovora vodstva 'Crvenih vragova' koji sada osim Valdesa na vratima imaju De Geu i Lindegaarda. Ipak, očekuje se kako će reprezentativac Španjolske biti drugi golman momčadi Louisa Van Gaala.

4. Carles Gil (22) - iz Valencije u Aston Villu (4,2 milijuna)

Mladi španjolski reprezentativac Carlos Gil potpisao je jučer za englesku Aston Villu. Potvrdio je tu informaciju i sam klub iz Birminghama, a navode kako je to karika koja je nedostajala kreaciji momčadi Paula Lamberta. Ove je sezone upisao 11 nastupa za Šišmiše, a pritom je postigao jedan pogodak uz jednu zabilježenu asistenciju.

5. Alessandro Diamanti (31) – iz Evergrandea u Fiorentinu (posudba)

Iako Talijan zalazi u svoje veteranske nogometne godine, to je najmanje važno kada je u pitanju izvođenje prekida. Slobodne udarce ima u malom prstu, a sigurno je kako će Fiorentina ima velike koristi od ovog 31-godišnjaka. Ugovor će ga za Talijane vezati do ljeta 2017. godine.

6. Sofiane Boufal (21) – iz Angersa u Lille (3 milijuna)

Ofenzivni veznjak Angersa odlučio je napraviti sljedeći korak u svojoj karijeri, a gotovo da nije mogao zamisliti ljepši rasplet svoje karijere. Prešao je u francuski Lille za iznos od 3 milijuna eura, a ugovor je potpisao do 2019. godine. Prošle je polusezone upisao 16 nastupa u Ligue 2 i zabio je 4 pogotka uz 3 asistencije.

7. Marko Djuricin (22) – iz Sturma u Red Bull (2,5 milijuna)

Marco Djuricin, 22-godišnji Austrijanac prešao je iz Sturma u redove bogatog i moćnog Red Bull Salzburga. Mladi je napadač briljirao protekle polusezone zabivši 11 pogodaka u 18 nastupa u austrijskoj Bundesligi, a pritom je zabilježio i četiri asistencije.

8. Dudu (23) – iz Dinamo Kijev u Palmeiras (3 milijuna)

Rijetko se događa da jedan mladi Brazilac Europu zamijeni rodnom zemljom, ali ništa čudno kada je u pitanju Ukrajina. Krilni veznjak brazilske nogometne reprezentacije cijelu ej prošlu godinu proveo na posudbi u Gremiju, ali se ovog puta odlučio na trajni prelazak u Palmeiras.

9. Tomás Kalas (21) – iz Chelsea u Middlesbrough (posudba)

Već smo pisali o Tomašu Kalasu kao neuspjeloj akviziciji njemačkog prvoligaša Kölna. Njegov matični klub Chelsea poslao ga je na posudbu u Bundesligu, a ovaj se vratio bez iti jedne upisane minute. Ipak, to nije spriječilo Bluese i mladog Čeha u novom pokušaju, a ovog su ga puta proslijedili Middlesbroughu do kraja tekuće sezone.

10. Theo Bongonda (19) – iz Zulte u Celtu (1,3 milijuna)

Lijevi krilni napadač Theo Bongonda novi je član španjolske Celte. Klub iz Primere osigurao je usluge ovog 19-godišnjaka za 1,3 milijuna eura koje su proslijedili njegovom, sada bivšem klubu Zulte Waregemu. U 19 je nastupa za belgijski klub postigao tri pogotka uz jednu asistenciju.

11. Yaya Sanogo (21) – iz Arsenala u Crystal Palace (posudba)

Mnogo se očekivalo od Yaye Sanoga, ali mu Wenger nije pružio onoliko šanse koliko se pretpostavljalo da će imati prije početka ove sezone. Upisao je tek šest nastupa u dresu Topnika unazad šest mjeseci, a postigao je tek jedan pogodak i to u Ligi prvaka. Možda mu upravo druga polusezona u Crystal Palaceu vrati samopouzdanje i minute koje su mu prijeko potrebne ne bi li izborio svoje mjesto u prvom sastavu Arsenala.

12. Duje Čop (24) – iz Dinama u Cagliari (posudba, 1,5 milijuna)

Iz Zagreba je pobjegao i Duje Čop. Iako se prvotno smatralo kako je Mamić za njega dobio oko 4 milijuna eura, riječ je o mnogo skromnijem transferu Dinamo i Cagliarija. Talijanski bi prvoligaš mogao dobiti veliku snagu u vrhu svog napada budući da je Čop ove polusezone u Dinamu postigao 15 pogodaka u 25 nastupa.

13. Roman Shirokov (33) - iz Spartaka u Krasnodar (posudba)

Ruski reprezentativac Roman Shirokov vratio se u redove Krasnodara, momčadi čiji je dres nosi i u sezoni 2013./14. Dosad je za nacionalnu vrstu upisao 43 nastupa, a na kontu ima i 13 pogodaka. Spartak nije bio zadovoljan njegovim uslugama te ga se odlučio riješiti nakon samo šest mjeseci provedenih u Moskvi.

14. Josef Husbauer (24) – iz Sparte Prag u Cagliari (1 milijun)

Nakon što su doveli Duju Čopa i Alejandra Gonzaleza, Cagliari se ove zime odlučio pojačati i češkim reprezentativcem Josefom Husbauerom. Riječ je o veznjaku koji može pokriti sve centralne pozicije, a Cagliari je za njegovu jednogodišnju posudbu isplatio Sparti jedan milijun eura.

15. Raúl Albentosa (26) – iz Eibara u Derby (600 tisuća)

Nakon što je cijelu karijeru proveo na Pirinejima Raul Albentosa odlučio se na prelazak na Otok, a novu je nogometnu sreću potražio u redovima momčadi iz Championshipa. Derbi je za njega iskrcao 600 tisuća eura, a Španjolac bi se mogao pokazati kao veliko pojačanje.

16. Donis Avdijaj (18) – iz Schalkea u Sturm (posudba)

Avdijaj je prošao sve mlađe selekcije Njemačke, a vrlo brzo ga se očekuje i u najboljoj izabranoj vrsti. Schalke polaže velike nade u mladog napadača, ali je svjestan kako će mu minute u austrijskoj Bundesligi biti od velikog značaja za njegov napredak. U momčadi Sturma će se zadržati sve do ljeta 2016. godine.

17. Maxi López (30) – iz Chieva u Torino (besplatno)

Bivši igrač Barcelone i Milana Maxi Lopez pronašao je i svoj deseti klub u karijeri. Nakon što ga je početkom sezone Chievo doveo iz Catanije za 1,5 milijuna eura, za skrb o njegovoj karijeri odlučio se Torino. Argentinac se nikako nije uklopio u momčad s Marcantonija Bentegodija, a ostaje veliko pitanje što može napraviti u napadu 14. momčadi Serie A.

18. Željko Brkić (28) – iz Udinesea u Cagliari (posudba)

Srpski vratar Željko Brkić zamijenio je Udine Cagliarijem, a tamo će ostati na posudbi do kraja ove sezone. Na talijansko je tlo stupio u ljeto 2011. godine kada je klub s Friulija isplatila 1,5 milijuna eura njegovoj Vojvodini.

19. Thomas Pledl (20) – iz Greuther Fürtha u Ingolstadt (400 tisuća)

Još je jedan mladi njemački reprezentativac iskoristio siječanj za promjenu nogometne sredine. Riječ je o krilnom napadaču koji je Greuther Fürth zamijenio Ingolstadtom. Za njegove su usluge izdvojili tek 400 tisuća eura, a u svom novom klubu će se zadržati do ljeta 2019. godine.

20. Liam Ridgewell (30) – iz Portlanda u Wigan (posudba)

O njemu se pričalo kao o potencijalnom engleskom reprezentativcu, ali bilo je to prije 8 godina kada je za 3 milijuna eura prešao iz Ville u Birmingham. Od tada mu karijera ide silaznom putanjom, a najnovije mu je odredište engleski Wigan u koji dolazi sa sjevernoameričkog tla.

21. Ricardo Oliveira (34) – iz Al-Wasla u Santos (slobodan)

Svim zaljubljenicima u nogomet će ovo ime zvučati itekako poznato. Radi se o nekadašnjem brazilskom reprezentativcu koji je nekoliko navrata nosio dres talijanskih i španjolskih prvoligaša, a među poznatijima su Zaragoza i Milan. U ljeto 2009. ostvario je transfer u Al-Jaziru koja je Betisu isplatila ogromnih 15 milijuna eura. Nakon arapske se turneje odlučio na povratak u rodnu zemlju, točnije Santos.

22. Ivan Runje (24) – iz Nordsjaellanda u Omoniju (besplatno)

Splićanin je hladniju Dansku odlučio zamijeniti mnogo toplijim Ciprom. Novo nogometno odredište mu je od ovog mjeseca Omonia, a bivši bi se igrač Mosora trebao zadržati u Nicosiji iduće tri sezone.

23. Bébé (24) – iz Benfice u Córdobu (posudba)

Nekada velika nada Portugala i Manchester Uniteda Bébé po sedmi je put u svojoj karijeri promijenio nogometnu sredinu. Iako ga je Benfica kupila od Crvenih vragova prošlog ljeta za 3 milijuna eura, čini se kako su napravili veliki promašaj budući da su ga već proslijedili Cordobi na posudbu do kraja sezone.

24. Miguel Layún (26) – iz Granade u Watford (besplatno)

Čudni su putevi meksičkog reprezentativca Miguela Layúna. Nakon neuspješne epizode u Atlanti gdje je proveo tek šest mjeseci, odlučila ga je uzeti meksička América. Ovog ga je mjeseca odlučila preuzeti španjolska Granada, ali ga je odmah zatim proslijedila engleskom Watfordu.

25. Oussama Assaidi (26) – iz Liverpoola u Al-Ahli (posudba)

Marokanac u redovima Liverpoola Oussama Assaidi nije opravdao očekivanja struke Redsa koji su ga prije dvije godine doveli iz Heerenveena za 4 milijuna eura. Svoju će karijeru nastojati oživjeti u Al-Ahliju gdje bi trebao ostati do kraja ove sezone.

MERCATO: Ovo je 30 najvećih transfera prvih 7 dana zimskog prijelaznog roka

(Foto: Action Images)

Priredili: Emir Fulurija i Andrej Mendaš

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

prijelazni rokMatija NastasićAlessandro DiamanteVictor ValdesZimski prijelazni rokprijelazni rok

Ostale Vijesti