Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL

Mavrović: „Ostaje žal, posebno za Tajlandom, a s Hrvatskom bih volio odraditi i idući ciklus“

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 29.09.24. | 12:51

Izbornik hrvatske futsalske reprezentacije Marinko Mavrović u razgovoru za Germanijak osvrnuo se na nastup Hrvatske na još uvijek tekućem Svjetskom prvenstvu u futsalu.

Nakon 24 godine čekanja, Hrvatska se u 2024. plasirala na Svjetsko prvenstvo u futsalu. Skupina koju smo izvukli u uzbekistanskom Samarkandu djelovala je atraktivno, ali i prolazno, posebno jer su u osminu finala prolazila i četiri od šest najbolje rangiranih trećih reprezentacija. Igrati protiv Brazila, vjerojatno najbolje reprezentacije svijeta, je san svakog igrača. Kuba se pokazala kao jedna od najslabijih reprezentacija turnira, a Tajland, s kojim smo otvarali Svjetsko prvenstvo, je djelovao kao protivnik po mjeri.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Izbornik Hrvatske Marinko Mavrović je u razgovoru za Germanijak prije početka Svjetskog prvenstva utakmicu protiv Tajlanda okarakterizirao kao ključnom za hrvatske ambicije na turniru. Nažalost, Hrvatska je taj dvoboj izgubila 1-2 iako je, po broju kreiranih prigoda, bila dominantnija momčad na terenu. Protiv Brazila su Futsal Vatreni krenuli dobro, ali su se u nastavku 'raspali' i Futsal Selecao je slavio s 8-1. Prolaz dalje Hrvatska je osigurala protiv Kube, da bi u osmini finala s 0-2 izgubila od svjetskog viceprvaka Argentine i oprostila se od Svjetskog prvenstva...

„Nakon 24 godine sudjelovali smo na Svjetskom prvenstvu, a to je za sve igrače i članove stručnog stožera bilo veliko iskustvo i poticaj za dalje. No, kada smo se već plasirali na SP, željeli smo ostvariti što bolji rezultat. Nažalost, poraz u prvoj utakmici protiv Tajlanda nas je šokirao. Sada se provlače priče je li Tajland jaka reprezentacija ili nije. Ovo Svjetsko prvenstvo je potvrdilo da je futsal kao sport strašno napredovao na svim kontinentima i da većina reprezentacija Svjetskog prvenstva igra futsal na visokoj razini. Tajland se, kao i sve azijske selekcije, potvrdio kao ozbiljna momčad. Mi smo u toj utakmici bili bolji, ali smo nesretno izgubili“.

Hrvatska je na turnir stigla s visokim očekivanjima, nadali smo se da bi, nakon što je prekinula post sudjelovanja na Svjetskim prvenstvima, mogla napraviti dodatni iskorak. No, turnir smo završili s pobjedom i tri poraza...

„Pokušavam gledati realno. Sami plasman na Svjetsko prvenstvo je veliki uspjeh, ali smo, isto tako, turnir mogli odigrati bolje. Ponavljam, protiv Tajlanda smo odigrali dobru utakmicu, ali smo nesretno izgubili. Jedinu zamjerku imam za drugo poluvrijeme protiv Brazila. U drugom poluvremenu smo se raspali, odustali od obrane, a to se na ovakvoj razini ne smije događati. No, izdignuli smo se, pobijedili Kubu s uvjerljivom razlikom i protiv Argentine odigrali dobrih 40 minuta. Pristup u toj utakmici je bio pravi, bili smo ravnopravni Argentincima i 'živi' do samoga kraja utakmice. Pokazali smo da se možemo nositi i s najboljima na svijetu, ali, naravno, ostaje žal jer nismo uspjeli napraviti taj dodatni iskorak“.

Hrvatska je, ako ne računamo utakmicu s Kubom (7-0), zabila svega dva pogotka u preostale tri utakmice iako je imala preko 100 udaraca na suparnički gol. Hrvatskoj je čak i u utakmici protiv Kube uputila 70 udaraca na gol, dakle, zabila je svaki 10. Koji je razlog tako slabe realizacije?

„Teško je odgovoriti na to pitanje. U šali se zna reći, ako hoćeš zabiti, pucaj tako da ti golman ne može obraniti. Za napraviti rezultat na ovakvoj razini ne smiješ imati ovoliko promašaja, posebno protiv najjačih suparnika. Tada moraš realizirati svaku šansu u kojoj se nađeš. Naši igrači imaju kvalitetu, znaju i žele zabiti, ali na Svjetskom prvenstvu ih nije išlo. Je li riječ o prevelikom pritisku? Teško mi je reći. Ne želim tražiti alibij, ali cijelu reprezentaciju pokosila je viroza, pitanje je kako bi sve prošlo da smo bili zdravi“.

Franco Jelovčić je nakon poraza od Argentine izjavio kako hrvatska mora postati stalni sudionik veliki natjecanja kako bi, između ostalog, dobila bolji tretman kod sudaca...

„Sigurno smo osjetili kako nismo imali isti sudački kriterij kao, recimo Brazil i Argentina. Kuraja za onaj nehotični udarac kod građenja protiv Brazila nije trebao dobiti direktni crveni karton. Do tada smo igrali dobro. Zatim, prvi gol Argentine pao je nakon evidentnog guranja Tihomira Novaka, igrač Argentine si je tim potezom oslobodio prostor i zabio gol. Bilo je još nekih odluka zbog kojih smo osjetili da smo u podređenom položaju, ali ne bih se previše vraćao na sudački kriterij, niti bih to istaknuo kao glavni razlog ispadanja“.

Hrvatska je u Uzbekistanu provela gotovo tri tjedna. Zanimalo nas je kako su Mavrović i hrvatski igrači doživjeli tu srednjoazijsku državu?

„Vratio bih se na sami početak našeg okupljanja, još krajem kolovoza u Prelogu. Zajedno smo proveli gotovo 40 dana, a sve je prošlo bez ikakvog incidenta, što je stvarno pohvalno za tako dugačak period. Svi igrači i cijeli stručni stožer odradili su cijeli turnir na visokom nivou i zaslužuju pohvale“, rekao je Mavrović i nastavio:

„Što se Uzbekistana tiče, Taškent je jedan prekrasan, moderan grad, dok su Buhara i Samarkand, u kojem je bio ždrijeb Svjetskog prvenstva, više tradicionalniji gradovi. Uzbekistan je bio jedna od destinacija 'Puta svile', građevine su stvarno prekrasne, a ljudi su jako ljubazni i gostoljubivi“.

A kakva je bila organizacija Svjetskog prvenstva?

„Ako bih usporedio FIFA-u s UEFA-om, rekao bih da je organizacija Europskih prvenstava nekoliko stepenica iznad Svjetskog prvenstva..."

Za kraj, stigli smo do budućnosti hrvatskog futsala i futsalske reprezentacije. Mavroviću i njegovom stručnom stožeru ugovor s HNS-om ističe u prosincu, kada kreću kvalifikacije za Euro 2026. u kojima se Hrvatska natječe s Azerbajdžanom, Švedskom i Grčkom.

Hoćete li povesti Hrvatsku i na treće veliko natjecanje?

„Moram se naći s ljudima iz Saveza, podnijeti izvještaj sa Svjetskog prvenstva, pa ćemo vidjeti kako će biti. Moj status je trenutno otvorena priča. Svakako bih volio ostati na ovom mjestu i sa svojim stožerom odraditi idući ciklus. Kvalifikacije za Euro bismo trebali odraditi uspješno. Azerbajdžan se nameće kao najveći konkurent za prvo mjesto i dobro je da ne igramo odmah s njima tako da ćemo moći dobro prostudirati, vidjeti s kakvim Brazilcima raspolažu“, rekao nam je za kraj Mavrović.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Marinko Mavrovićhrvatska futsalska reprezentacijaFutsalsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024

Ostale Vijesti