Pohod na EL: Rijeka favorit, Bili u „nemogućoj misiji“, a Malmo strepi od Sammira (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 24.09.20. | 08:49

Tri hrvatska predstavnika danas igraju svoje utakmice trećeg pretkola Europske lige.

Prva počinje u 16:00, a tad će kao gost na teren izaći prošlosezonski prvak Slovenije, Celje, koji pred sobom ima jako težak zadatak u vidu armenskog Ararata. Utakmica je to koja može otići na obje strane, a stručnjaci blagu prednost daju domaćinu budući da je Celje u ovom prijelaznom roku ostao bez svojeg najboljeg igrača Darija Vizingera koje je zaradio unosan transfer u austrijsku Bundesligu (Wolfsberger – 900 tisuća eura).

Danas puno 'velikih imena' igra svoje europske utakmice.

Mura na domaćem terenu dočekuje PSV, Domagoj Vida i njegov Bešiktaš dočekuju Rio Ave koji je u ranijoj fazi natjecanja izbacio Borac iz Banja Luke, a tu su još klubovi poput Kopenhagena, Milana, Wolfsburga, Milana, Sportinga… Sve u svemu, pred nama je iznimno bogat sportski dan u kojem će svaki ljubitelj 'najvažnije sporedne stvari na svijetu' pronaći barem jednu utakmicu koju će pogledati.

Ipak, skoro pa u svim krajevima Lijepe naše (izuzev istoka) očekuju se dvoboji u kojima igraju hrvatski predstavnici.

Pogledaj TEČAJEVE za sve utakmice kvalifikacija za Europsku ligu

Pregled započinjemo s Lokomotivom, momčadi koja je prošlu sezonu završila na drugom mjestu HNL-a i koja je već odradila jedan europski dvoboj ove sezone. U Kranjčevićevoj je prije nešto manje od mjesec dana uspješniji bio bečki Rapid s minimalnih 0:1, ali taj rezultat je sve samo ne iznenađenje kada uzmemo u obzir da su 'lokosi' ovog ljeta ostali bez Grbića, Uzunija, Kastratija i Tolića, četvorice igrača koji su prošle sezone bili nositelji momčadi.

Tomić je 'preko noći' ostao bez pola momčadi, igrača koji su prošle sezone radili razliku pa tako nije nikakvo iznenađenje da rezultati zagrebačke momčadi u otvaranju ove sezone pate. Lokomotiva je trenutno predzadnja momčad 1.HNL sa samo četiri osvojena boda od maksimalnih 12, a da bi stvar bila gora po Tomića njegova momčad primila je uvjerljivo najviše pogodaka od svih drugih momčadi u hrvatskom prvenstvu – čak njih 12!

Danas Lokomotiva ima pred sobom jako težak zadatak, a na Eleda stadionu pokušat će napraviti pravu senzaciju protiv Malma. Švedski velika posljednji put se okušao protiv neke hrvatske momčadi prije devet godina u četvrtom pretkolu Lige prvaka, a njihov protivnik u tom dvomeču bio je Lokomotivin 'gradski rival' Dinamo.

Pogledajte TEČAJEVE za utakmicu Malmo - Lokomotiva

Prva utakmica otišla je uvjerljivo na stranu Dinama koji je pred prepunim Maksimirom slavio rezultatom 4:1. Svoj 'masterclas' tog je dana imao Sammir koji je zabio dva pogotka te su ga Sportske novosti dan kasnije nagradile 'desetkom' za njegovu izvedbu te večeri. U uzvratu su Modri poraženi rezultatom 2:0, svoju briljantnu večer imao je Ivan Kelava koji je nakon te utakmice zaradio nadimak 'sveti' što dovoljno govori o tome kako je igrao, odnosno branio.

Sammir je danas član Lokomotive, možda upravo on bude 'x faktor' protiv švedske momčadi, ali… Iako je njegova klasa i dalje postojeća, devet godina nije malo, ipak to nije isti igrač kao što je bio prije devet godina.

U svakom slučaju pred Lokomotivom je jedan iznimno zahtjevan, skoro čak i nemoguće izvediv zadatak, ali u nogometu se nikad ne zna, naročito sada kada se igra samo jedna utakmica…

Pregled nastavljamo Hajdukom.

Nakon što ih je na početku sezone napustio Igor Tudor, koji jednostavno nije moga reći ne ponudi ponajvećeg kluba na svijetu – Juventusa – da se priključi stručnom stožeru novog trenera Andree Pirla, mjesto glavnog trenera pripalo je Hariju Vukasu.

Na mjestu glavnog trenera Hajduka – govorimo o ovom mandatu – Vukas je odradio četiri utakmice. Započeo je domaćim remijem protiv Slaven Belupa (2:2), da bi nakon toga u gostima svladao Osijek (1:2).

Nakon te dvije utakmice uprava kluba odlučila je kako Vukas više nije 'vatrogasno rješenje' te je nakon toga imenovan kao glavni trener Bilih, a u naredne dvije utakmice Vukas je upisao polovičan učinak: Prvo je na domaćem terenu poražen od Dinama (1:2), da bi onda u drugom kolu kvalifikacija za Europsku ligu slavio protiv slabašne Renove.

Danas Vukas i njegovi izabranici pred sobom imaju praktički 'nemoguću misiju' budući da gostuju kod najtrofejnijeg turskog kluba Galatasarayja.

Pogledajte TEČAJEVE za utakmicu Galatasaray - Hajduk

Nema potrebe pisati o veličini kluba kao što je Galatasaray, jednostavno, riječ je o europskom velikanu, klubu koji je poznat po svojim fanatičnim navijačima i po tome što su njihova očekivanja uvijek jako velika. Ne tako davno, za Galatasaray su igrali igrači poput Sneijdera i Drogbe, danas su u klubu Falcao, Feghouli i Ryan Babel, a nema sumnje da će klub u svojim redovima uvijek imati neko 'jako' ime. Jednostavno, takav je njihov 'modus operandi', platežna moć im je velika i to mogu izdržat, a navijači od takvih igrača u stanju su napraviti živuća božanstva.

Danas na Turk Telekom Areni u Istambulu neće biti gledatelja, a to je veliki vjetar u leđa Splićanima. Gosti moraju igrati na faktor iznenađenja, od uprave se očekuje da osigura još pokoje pojačanje budući da je momčad napustio Ismajli, ali zasad nema nikakvih informacija o tome što radi struka u ovom prijelaznom roku. Izuzev mladog veznjaka (koji je još uvijek neprovjeren) Atanasova i toliko dugo očekivanog Diamantakosa, čelnici kluba ovog su ljeta malo 'produžili godišnji odmor'.

Nije ni Galatasaray ovog ljeta pretjerano bio aktivan, ali su za razliku od Hajduka, kojeg su napustili već spomenuti Ismajli i Juranović, sve svoje standardne prvotimce zadržao na okupu. Osim toga, u klub se vratio Arda Turan, igrač koji je igrao za Atletico i Barcelonu, igrač koji je u četiri navrata izabran za najboljeg nogometaša svoje zemlje i igrač koji je za reprezentaciju skupio okruglih 100 nastupa. Iako je u siječnju ove godine proslavio 33. rođendan, Turan je i dalje 'klasa' i igrač koji jednim potezom može odlučiti utakmicu.

Ipak, turski mediji najavili su kako u današnjoj utakmici ne bi trebali nastupiti tri najveće zvijezde turskog velikana – Falcao, Arda Turan i Feghouli – ali usprkos svemu Terim će na raspolaganju imati jake snage.

O treneru Turaka ne treba previše pisati, riječ je o kultnom Fatihu Terimu, čovjeku po kojem su već sada nazvani brojni stadioni diljem Turske i nekom tko je u svojoj trenerskoj karijeri vodio velikane kao što su Fiorentina i Milan.

U prve dvije utakmice u turskoj Super Lig, Galatasaray je upisao dvije pobjede te su trenutno vodeća momčad prvenstva. U prvom kolu glatko su svladali Gaziantep na domaćem terenu rezultatom 3:1 (dva pogotka Falcaa), da bi nakon toga u gostima pobijedili prošlosezonskog prvaka Bašakšehir s uvjerljivih 2:0. Pogotke su zabili Falcao, koji je očito u dobroj golgeterskoj formi, te Belhanda. Zanimljivo, Marokanca se ovog ljeta povezivao baš s Hajdukom, ali sada je svima jasno kako su to bili samo senzacionalistički naslovi turskih medija koji su bili sve samo ne realni i ostvarivi.

Za kraj, tu je i Rijeka.

Svima je bilo jasno kako Damir Mišković ovog ljeta planira prodati prošlosezonskog prvog topnika HNL-a Antonija Mirka Čolaka, a to mu je pošlo za rukom u kasnim satima ovog ponedjeljka kada je najnoviji član Vatrenih finalizirao svoj transfer u PAOK. Grci su za njega izdvojili 3,5 milijuna eura (+bonusi), a Rijeka je zadržala pravo na 15% od profita od sljedeće prodaje. Najveće pojačanje Riječana ovog ljeta, izuzev mladog Kulenovića koji je stigao kao zamjena za Čolaka, je ostanak Franka Andrijaševića, igrača koji radi razliku na terenu i koji je pravi lider svlačionice.

Osim već spomenutog Čolaka, klub su napustili Pandur i Gorgon, ali Riječani na njihovim pozicijama imaju dobre zamjene pa se tako njihov odlazak ne bi trebao previše osjetiti.

Kad je riječ o njihovom protivniku, o njima je teško puno toga napisati. Razlog tome je taj što klub postoji svega osam godina, ali to je svojevrsni plus ove momčadi koja u današnjem ogledu nema što izgubiti. Sama činjenica da su u ranijoj fazi natjecanja izbacili grčki Aris za njih je ogroman uspjeh.

Pogledajte TEČAJEVE za utakmicu Rijeka - Kolos

Rožman je na jučerašnjoj konferenciji za medije upozoravao kako se na Ukrajince gleda kao autsajdere samo iz razloga jer se o njima ne zna previše. Slovenac je naglasio kako momčad koja u posljednjih sedam utakmica ima šest pobjeda zaslužuje svačiji respekt te da sada, kad je pogledao kako su igrali ranije, rezultat u Grčkoj za njega nije veliko iznenađenje.

Novopridošli Sandro Kulenović ima pravo nastupa, ali još uvijek nije sigurno hoće li igrati od prve minute budući da nije u potpunosti upoznat s momčadi. Vratio se Andrijašević, što je ogroman dobitak za Rijeku, a jedino je upitno tko bi danas uz njega trebao biti u vrhu napada. Ostalo, barem što se Rijeke tiče, je više-manje sve poznato.

Dodajemo za kraj kako će od hrvatskih predstavnika prva na teren izaći Lokomotiva (19:00), dok Splićani i Riječani svoju utakmicu igraju u kasnijem terminu (20:45).

(foto: Action images)

 


Tagovi

MalmöGalatasarayKvalifikacije za Europa liguEuropska liga

Ostale Vijesti