Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Lozo: Ne smijemo se bojati dati priliku mladima i napraviti smjenu generacije u reprezentaciji

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 31.03.21. | 12:24

Marko Lozo za Germanijak je prokomentirao igru reprezentacije u ovom ciklusu kvalifikacija

Hrvatska je odradila prve tri utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Ukupni dojam javnosti nije dobar, a samokritičan je bio i izbornik Zlatko Dalić kazavši kako reprezentacija nije djelovala kao momčad te kako ovaj period nije bio lagan za nikoga.

Prvu utakmicu protiv Slovenije izgubili su Vatreni s 1:0 pokušavajući slomiti blok Slovenaca ali bez uspjeha. Potom je uslijedila pobjeda od 1:0 na Rujevici protiv Cipra u kojoj su gosti čak na kraju natjerali u nekoliko navrata Hrvatsku da se brani. Treća utakmica, kao i prve dvije, bila je mučna za gledat. Organizacija igre je patila, a Malta se pokazala kao organizirana ekipa sve do ulaska „super zamjena“ u vidu Luke Modrića, Ivana Perišića i Josipa Brekala koji s tri gola riješili utakmicu.

Bez obzira na probleme, Hrvatska je prva u skupini sa šest bodova.

Ovaj ciklus kvalifikacija od tri utakmice za Germanijak prokomentirao je novi trener Međimurja i najmlađi u povijesti Hajduka Marko Lozo.

„Ono što je i Dalić rekao, momčad nije momčad. Vidljivo je da mlađi igrači ne ulaze s respektom u utakmice kao što bi trebali i tu dolazi do samodokazivanja i samoisticanja. Ne ulaze u kolektiv i to onda stvara probleme. Što mogu sa stručne strane iskomentirati igru je da se meni npr. protiv Slovenije nije dopalo da ne možemo dobivati dubinu. Igrali su sve igrači koji traže loptu u noge. Znači nismo imali dubinu i nisu dovoljno rastvarali. U zadnjoj liniji se otvaralo s Modrićem i s Kovačićem, znači imaš dva stopera u otvaranju igre, tri vezna i po loptu su se spuštali Kramarić i Perišić. Znači sedam igrača koji traže loptu i nitko ne traži dubini niti je napada. Tako da je to bio ključan problem. Organizacija igre u fazi napada nije bila dobra.“, istaknuo je.

Zanimalo nas je što možemo očekivati od reprezentacije na Europskom prvenstvu ovog ljeta nakon igre u ovim kvalifikacijama. Pred reprezentacijom je i deset dana priprema prije samog natjecanja, a Dalić bi za to vrijeme trebao spremiti momčad i profilirati udarne za ovo veliko natjecanje na kojem Hrvatska nije otišla nikad dalje od četvrtfinala.

„Hrvatska dugi niz godina ima problem igre protiv ekipa koje se brane i kad treba organizirati igru i biti opasna. To je bio problem i kod Ante Čačića, a nastavilo se i kod Dalića. Najopasniji smo kad se branimo i kad kroz tranziciju izlazimo vani. Svaka utakmica u kojoj smo se morali nametnuti nekom igrom i dominacijom razbijati blokove mi nismo bili pravi. Zato na velikim natjecanjima budemo bolji. Vjerojatno ćemo već na Europskom prvenstvu biti značajno bolji nego u ovim kvalifikacijama. Što je rješenje? Pa složiti od ovoga što imamo najbolje. Euro nije isto kao i kvalifikacije. Drugačija je psihologija. To je jedan faktor koji bi mogao utjecati da mi budemo bolji.“, rekao nam je.

Posljednje dvije utakmice desni bok preuzeo je Josip Juranović. Lozo ga je imao priliku trenirati za vrijeme svog mandata u drugoj momčadi Hajduka s kojom je izborio ulazak iz 3. HNL jug u Drugu ligu..

„Nemamo drugo rješenje i ovo je idealna prilika kroz kvalifikacije da zaigraju igrači koji inače ne igraju. Da se vidi može li se na njih računati na velikim natjecanjima. Desni bek je problem. Nakon Vrsaljka nemamo ga ni u HNL-u, ni u mlađim selekcijama, tako da mi je drago da Juranović igra. Zaslužio je ovo dobrim nastupima u Legiji gdje je na dosta višoj razini nego što je bio u Hajduku. Sigurno da će dobro doći reprezentaciji.“, kazao je Lozo.

Prokomentirao je i ostale pozicije na kojima bi mogla biti poboljšanja te istaknuo kako mladima treba dati priliku.

„Treba računati na Domagoja Bradarića i Bornu Sosu. Vidim napredak u organizaciji igre prema naprijed u budućnosti. Moramo dati mladima priliku. Isto kao što je bilo kod Slavena Bilića u Austriji. Znači da dobiju priliku već ovaj Euro i to bi moglo biti dobro. Ne smijemo se bojati dati priliku mladima i napraviti smjenu generacije.“, zaključio je Lozo.


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaMarko Lozo

Ostale Vijesti