REUTERS/Sarah Meyssonnier
REUTERS/Sarah Meyssonnier

Leo Messi je The Best, u Fifinu momčad sezone ušao i Luka Modrić!

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 27.02.23. | 22:21

Osim Luke, na pariškoj pozornici večeras nismo vidjeli Hrvate, čak ni u užem izboru za najvažnije nagrade, a aduta sigurno nije nedostajalo...

Nije bilo previše sumnje oko toga tko će ponijeti nagradu The Best – Leo Messi je donio toliko željeni naslov prvaka Argentincima, a sebi novo priznanje za najboljeg nogometaša u Fifinom odabiru.

Messi je bio i MVP katarskog Mundijala, a ovih dana, uz Kyliana Mbappea, nosi igru skupocjenih Parižana. Pa iako The Best nije niti izbliza vrijedna nagrada kao Ballon d'Or koju dodjeljuje žiri France Footballa, bit će zanimljivo ispratiti kome će u ruke najvažnija individualna nogometna nagrada. Podsjetimo, Messi ima sedam Zlatnih lopti u svojim vitrinama.

No, France Footballu se žurilo pa su tu nagradu u rujnu uručili Karimu Benzemi, očito procijenivši kako nije vrijedno čekati rasplet Svjetskog prvenstva…

Luka Modrić je, pak, stigao do bronce s Hrvatskom, zajedno je s Benzemom lansirao madridski Real do nove Lige prvaka, no to Fifinom žiriju nije bilo dovoljno da ga uvrsti među tri najbolja… Hrvatski majstor se stoga morao zadovoljiti ulaskom u najbolju momčad godine.

Kako god, Messi je po drugi put u svojoj karijeri dobio nagradu The Best, prije toga još 2019. godine, a protekle dvije godine ponosni vlasnik ove titule bio je Robert Lewandowski.

Najveću prijetnju svojoj krunidbi Messi je imao u dvojici Francuza - klupskom suigraču Kylianu Mbappeu i Benzemi. I dok Benzema nije zaigrao na SP-u zbog ozljede i lošeg odnosa s izbornikom Didierom Deschampsom, Mbappe je gotovo vlastoručno otrgnuo pokal svjetskog prvaka Argentincima iz ruku u sjajnom finalu, ali je na koncu ipak ostao kratkih rukava.

Osim Luke, na pariškoj pozornici večeras nismo vidjeli Hrvate, čak ni u užem izboru za najvažnije nagrade, a aduta sigurno nije nedostajalo.

Pogotovo što se tiče, primjerice, dodjele nagrade za najboljeg vratara svijeta koju je dobio argentinski vratar Emiliano Martinez, a među trojicom nominiranih nije bilo Dominika Livakovića, nego su tu bili Yassine Bounou i Thibaut Courtois.

Najbolji trener u 2022. godini je Lionel Scaloni, izbornik argentinske reprezentacije koji je slavio u konkurenciji Carla Ancelottija i Pepa Guardiole.

Najbolja igračica svijeta je Alexia Putellas. Igračica Barcelone je pobijedila u konkurenciji Beth Mead i Alex Morgan i osvojila drugu nagradu The Best zaredom.

Sarina Wiegman najbolja je trenerica u protekloj godini. Nagradu je primila iz ruku Hriste Stoičkova.

Nagradu za najbolji gol godine, Puskas Award, ponio je Marcin Oleksy. Riječ je o Poljaku kojem je amputirana lijeva noga.

A najbolja momčad godine čine: Courtois, Hakimi, Van Dijk, Cancelo, De Bruyne, Modrić, Casemiro, Messi, Mbappe, Benzema i Haaland.

Inače, dodjela je protekla u sjećanju na nedavno preminulog Pelea, a Ronaldo, onaj Brazilski je dirljivo pričao o svom sunarodnjaku.

„Kada pomislim na Pelea pomislim na igrača koji je bio ispred svog vremena, koji je udarao jednako s obje noge i koji je skakao više od ostalih, koji je zabijao škaricama, glavom, koji je bio nevjerojatno inteligentan. Nakon moje prve ozbiljne ozljede mi je došao i ohrabrivao me“, rekao je Ronaldo.


Tagovi

FIFA The BestLionel MessiLuka Modrić

Ostale Vijesti