BORUT ZIVULOVIC/Reuters
BORUT ZIVULOVIC/Reuters

Legia Varšava: Prvak Poljske proživljava renesansu, a s tribina ga prate jedni od najfanatičnijih navijača Europe (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 03.08.21. | 18:55

Plave će u uzvratu čekati pakleni doček.

Dinamov protivnik Legia Varšava osnovana je 1916. godine za vrijeme Prvog svjetskog rata kao klub poljske vojske. Dio je sportskog društva koje broji čak 31 sportova (posljednji priključeni je futsal), a nogometna sekcija društva je najuspješniji poljski nogometni klub s 15 osvojenih naslova, 19 nacionalnih kupova i četiri Superkupa.

Legia je na krov poljske lige prvi put stigla sredinom 50-tih godina prošlog stoljeća, a svoj vrhunac, kada je riječ o europskim natjecanjima, bilježi na prijelazu sa 60-tih u 70-te godine prošlog stoljeća.

U sezoni 1969/70, Legia je igrala polufinale Kupa prvaka u kojem je izgubila od kasnijeg prvaka Feyenoorda, a godinu kasnije u četvrtfinalu nisu uspjeli nadvisiti Atletico Madird. Iako su u Varšavi slavili 2:1, u Madridu je prvak Španjolske pobijedio 1:0 i prošao zbog gola u gostima.

Nakon naslova prvaka 1970., Legia je morala čekati pune 24 godine na novu titulu. Te 1994. osvojili su naslov kojeg su obranili iduće sezone, a 1996. ponovno su igrali četvrtfinale, ovaj puta Lige prvaka, ali je Panathinaikos tada bio prejak.

Uslijedio je period od 18 godina u kojima su osvojili tek dva naslova prvaka, a od sezone 2012/13 kreće Legijina renesansa te je najpopularniji poljski klub osvojio sedam od devet naslova prvaka Poljske te četiri poljska kupa.

FANATIČNI ULTRASI

Ultras grupa Legijinih navijača na glasu je kao najfanatičnija u Poljskoj. Na Stadionu Poljske Armije nalaze se na sjevernoj tribini koja nosi naziv “Zyleta” koju su kroz recentnu povijest krasile brojne spektakularne koreografije, neke zbog kojih je Legia dobivala kazne UEFA-e, a zbog ‘dobre komunikacije’ s klubom, uspjeli su urediti svoju tribinu onako kako to njima najviše odgovara.

TRENER – CZESLAW MICHNIEWICZ

Trener Legije je 51-godišnji poljski stručnjak Czeslaw Michniewicz koji nikada nije radio izvan Poljske. Najduže se zadržao na klupi Lecha iz Poznana, a prije Legije, koju je preuzeo na ljeto 2020., vodio je poljsku U21 reprezentaciju (2017-2020), Termalicu (2016-17) i Pogon iz Szczecina (2015-16). Sa Zaglebieom iz Lubina osvojio je naslov 2007. i Superkup 2008., s Lechom Kup (2004.) i Superkup (2005.) i s Legijom naslov prošle sezone.

Preferira igru trojicom u zadnjoj liniji, ofenzivno nastrojenim bekovima (Josip Juranović i Filip Mladenović) te dvije polušpice i jednim isturenim napadačem, azerbajdžanskim reprezentativcem Mahirom Emrelijem.

GLAVNA ZVIJEZDA – LUQUINHAS

Prvo ime poljskog prvaka je ofenzivni veznjak Luquinhas. Radi se o Brazilcu koji se profesionalnim nogometom počeo baviti u Portugalu, bio je i član Benfice, a u Legiju je stigao na ljeto 2019. te je osvojio dva naslova prvaka i u 86 nastupa zabio je 11 pogodaka uz 17 asistencija.

U aktualnu sezonu ušao je dobro, zabivši dva prvaku Norveške Bodo Glimtu u prvom pretkolu Lige prvaka. On je ujedno i najvrjedniji igrač Legije, prema Transfermarktu vrijedi 3.5 milijuna eura

VRIJEDNOST MOMČADI – 25.5 milijuna eura

Vrijednost Legije prema Transfermarktu manja je od vrijednosti Osijeka (33.55 milijuna eura), Hajduka (33.25 milijuna), nešto veća od Gorice (22.45) i Rijeke (20.8), te više od šest puta manja od Dinamove (133.3 milijuna).

Uz ranije spomenutog Luquinhasa (3.5 milijuna), najvrjedniji igrači su srpski lijevi bek Mladenović (3 milijuna) i hrvatski desni bek Juranović (2.5 milijuna). Među najvrijednije igrače još ulaze Poljak Bartosz Slisz (2 milijuna), češki napadač Tomas Pekhart (1.5 milijuna) te bivši poljski reprezentativac Bartosz Kaputska (1.5 milijuna) koji zbog ozljede križnih ligamenata neće igrati protiv Dinama. Na vratima Legije stoji ipak najpoznatiji igrač momčadi, 41-godišnji bivši vratar Celtica, Fiorentine, Southamptona, Bournemoutha i poljske reprezentacije, Artur Boruc

Dinamo ima čak 12 igrača vrijednijih od najvrijednijeg igrača Legije.

OČEKIVANA POSTAVA

FORMA PRED DINAMO

Legia je, kao i Dinamo, prva dva pretkola Lige prvaka odradila sa sve četiri pobjede. S 3:2 i 2:0 Poljaci su nadvisili jaki Bodo Glimt, a onda s 2:1 i 1:0 Floru iz Tallinna. No, momčad iz Varšave loše je krenula u domaćim natjecanjima. Prvo je izgubila Superkup od Rakowa nakon penala, a onda i nakon 1:0 pobjede nad Plockom na otvaranju prvenstva, izgubila u prošlom kolu kod Radomiaka Radoma s 1:3.

 


Tagovi

LegiaDinamo ZagrebGNK Dinamo

Ostale Vijesti