Krah Atletica kakvog znamo – najplaćeniji trener ostaje bez četiri ključna igrača (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 22.03.19. | 19:32

Teško ljeto je pred upravom Rojiblancosa.

Kraj sezone za nogometaše Atletico Madrida stigao je puno ranije nego što su očekivali. Naravno, do kraja španjolskog prvenstva ima se još točno 10 utakmica za odigrati, ali mogućnost osvajanja bilo koje od titula za Rojiblancose je praktički „nemoguća misija“ gdje je umjesto Toma Cruisea u naslovnoj ulozi trener Diego Simeone.

Osmina finala bila im je kobna u dva natjecanja. Prošlog su tjedna ispali u Ligi prvaka nakon što ih je njihov glavni 'ubojica' Cristiano Ronaldo iz Torina ispratio s hat-trickom u mreži Jana Oblaka. Ranije ove sezone, točnije sredinom siječnja u istoj fazi ispali su i iz Kupa kralja. Nakon što su u prvoj utakmici s Gironom odigrali 1-1, u uzvratu su na svojoj Wandi Metropolitano dočekali trenutno 12.-plasiranu momčad prvenstva i primili tri komada. Tada je svoj posljednji gol za Colchonerose zabio i hrvatski napadač Nikola Kalinić, ali zbog većeg broja golova u gostima, Girona je prošla dalje, a dva mjeseca kasnije ostavila je momčad Diega Simeonea na drugom mjestu La Lige sa 10 bodova zaostatka za vodećom Barcelonom.

Što se točno dogodilo ove sezone, raspravljat će se tijekom nadolazećeg ljeta, a argentinski trener koji je prošlog mjeseca obnovio ugovor do 2022. godine i podebljao svoju plaću na gotovo nestvarnih 24 milijuna eura godišnje (koliko ima i Guardiola u Cityu), morat će dobro prionuti na posao uz veliku dozu autorefleksije.

Nije tajna da se milanski Inter raspitivao za njegove usluge početkom i tijekom ove sezone, a sam 'Cholo' nije se libio u javnosti iskazivati simpatije prema talijanskom velikanu. Kada jedan 'general' tako otvoreno koketira sa klubom za koji je izjavio da će „jednog dana sigurno trenirati“, sigurno je da moral njegove vojske nije na optimalnoj razini. Za razliku od prijašnjih sezona, kada su primali jednako malo (trenutno na 19 primljenih golova), ove su izrazito neefikasni u napadu, a zabili su samo 39 zgoditaka, a čak šest utakmica završeno je njihovom minimalnom pobjedom. Iako je igra ostala gotova ista, atmosfera u svlačionici bitno je drugačija.

Stigli su novi igrači poput Thomasa Parteya, Santiaga Ariasa, Rodriga, Nikole Kalinića, Alvara Morate u siječnju te rekordno plaćenog Thomasa Lemara na ljeto prošle godine. 22-godišnji Francuz došao je iz Monaca za 70 milijuna eura. Međutim, stvari nisu legle na svoje mjesto, kao ni u slučaju Gelsona Martinsa koji je već ove zime poslan na posudbu upravo u monegaški klub.

Najviše je prošlog ljeta energije - kako upravi, tako i treneru – uzela 'sapunica' Griezmannovog potencijalnog odlaska u Barcelonu. Ipak, svjetski prvak iz Rusije u konačnici je odlučio ostati u crveno-bijelom dijelu Madrida, ali ovog ljeta njegov bi odlazak mogao postati neminovan.

Pitanje je koliko ovakav Atletico može naštetiti Barceloni i Realu, koji je krenuo u fazu potpune rekonstrukcije pod starim trenerom, a to osjeća i 28-godišnji napadač koji se ponovno počeo povezivati u španjolskim medijima sa Barcelonom, dok cijelu situaciju u prikrajku čeka Paris Saint-Germain koji ga očajnički želi dovesti u svoje redove. Antoineova cijena prema Transfermarktu je procijenjena na 150 milijuna eura, a on bi bio prva akvizicija ukoliko bi se Parižani riješavali usluga Kyliana Mbappea ili Neymara. Ne treba potcijeniti ni interes Manchester Uniteda koji će definitivno dovesti jednog kapitalca narednog ljeta.

Međutim, na njegov odlazak navijači Atletica su se donekle pripremili i prošle godine, ali rastanak sa praktički cijelom 'kičmom' ekipe bila bi vrlo teška za sve na Wandi Metropolitano.

Već je svima poznato da je stoper Diego Godin dogovorio transfer u milanski Inter. Urugvajski veteran će na Giuseppe Meazzi zarađivati 4 i pol milijuna eura uz još dodatne bonuse što bi moglo porasti na maksimalnih 6 milijuna. Uz to, vrlo je izgledan rastanak i sa još jednim igračem iz posljednje linije. Riječ je o Lucasu Hernandezu za kojeg brojni njemački i španjolski mediji pišu kako je dogovorio transfer u Munchen, ali Bayern i njegov aktualni klub još moraju u potpunosti utanačiti iznos odštete. Najčešća brojka koja se spominje je 80 milijuna eura.

Za istu cijenu uskoro bi Cholovo gnijezdo trebao napustiti i Saul Niguez. Ranije ovog tjedna smo izvijestili o tome kako su predstavnici Manchester Citya u poodmaklim pregovorima vezanim uz španjolskog polivalentnog veznjaka. Ovo bi bio veliki udarac na stil igre Madriđana, a konačni krah došao bi odlaskom Thomasa Parteya. 25-godišnji Ganac je iznenadio sve svojim predstavama ove sezone, nametnuo se u udarnom sastavu u vezi, a za njega su interes pokazali brojni klubovi iz Premiershipa, kao i milanski Inter koji je stvorio svojevrstan fetiš na igrače Atletica. Iako Thomasu ugovor vrijedi do 2023. godine, a otkupna klauzula iznosi 50 milijuna eura, reprezentativac 'Crnih zvijezda' morat će ponovno sjesti za stol s upravom kluba kako bi dogovorili poboljšaniji ugovor.

Moguće je da Rojiblancosi kakve smo do sada poznavali – s Griezmannom u špici i Godinom u obrani – polako odlazi u povijest. Momčad koja je godinama bila underachiever, sada je postala flopper. Najplaćeniji trener, treći najplaćeniji igrač lige, iza Messija i Garetha Balea, i rekordna odšteta u povijesti kluba za Lemara od 70 milijuna eura, morali su donijeti bolji rezultat u već dobro podmazanom Atleticovom stroju.

Ipak, ako Cholo ne digne sidro - što bi novi ugovor do 2022. godine svakako trebao garantirati - sigurno je da ponovno može 'iskemijati' dobitnu formulu za novo osvajanje La Lige, kao prije pet sezona, ali građenje nove kičme momčadi bit će mukotrpan proces.

(Foto: Reuters)


Tagovi

Diego SimeoneAntoine GriezmannDiego GodinLucas HernandezSaul NiguezThomas Partey

Ostale Vijesti