LEE SMITH / Pool via REUTERS
LEE SMITH / Pool via REUTERS

Kalkulacije: Hrvatska mora pobijediti, a cilj je prepuna Puškaš Arena

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 22.06.21. | 09:06

Donosimo deteljan pregled svih mogućih kombinacija za prolaz skupine

Hrvatska je tradicionalno, najbolje rezultate na velikim natjecanjima ostvarivala nakon sjajnih igara u grupnoj fazi tih istih turnira. Sjetite se samo Francuske 98’. Tamo smo doduše izgubili od Argentine, no za nas je ta utakmica bila nebitna. 2008. godine smo bili pak stopostotni u Austriji. Redom smo rušili domaćina, pa Njemačku i naposlijetku Poljsku. 2018. godinu vjerojatno i sami pamtite po dobrome, a nas danas zanima: kako do osmine finala?

Vatreni u posljednje, treće kolo grupne faze Europskog prvenstva ulaze s mršavim bodom. Srećom, najbolje četiri od ukupno šest trećeplasiranih ekipa ide dalje. Upravo tu tražimo svoju šansu za prolaz, a da stvar bude bolja, ako se poklope neke stvari, možemo i do drugog mjesta. Sve je to važno jer mjesto u skupini će odrediti i s kojom skupinom ćemo se križati.

Nismo se htjeli dovesti u ovu situaciju, ali što je tu je, kalkulator u ruke, i krenimo računati. Pravila su relativno jasna. Nakon što završe sve utakmice trećeg kola, sve trećeplasirane ekipe će se rangirati po sljedećim kriterijima: 1) broj bodova, 2) gol-razlika, 3) broj postignutih golova, 4) broj pobjeda, 5)kartoni, 6)uspjeh u kvalifikacijama.

Pobjeda je imperativ. Ukoliko Vatreni večeras svladaju Tartan Vojsku, imat će četiri boda i gol razliku "0" ili bolju. To će biti dovoljno za prolazak dalje jer su trenutno dvije najlošije treće plasirane reprezentacije Europskog prvenstva Švicarska (4 boda, gol razlika -1) i Ukrajina, s tri boda na kontu.

Isto tako, pobjeda nam možda nosi i drugo mjesto. Ukoliko danas Englezi pobjede Češku, a Hrvatska Škotsku, Vatreni bi bili drugi, no potrebno je nadoknaditi minus iz segmenta gola razlike. Česi su trenutno na +2, a Hrvatska na -1. Prevedeno, u slučaju da Hrvatska slavi s 2-0 treba nam poraz Češke od tri razlike ili više itd. Ako se pak dogodi da večeras Dalić BoysI pobjede s jednim golom razlike, a Češka izgubi 2-0 od Engleza, odlučivat će, vjerovali ili ne, kartoni. Ako ćemo i tu biti jednaki, drugu poziciju će zauzeti reprezentacija koja je bolje odradila kvalifikacije. Tu je Hrvatska za dva boda uspješnija.

Unatoč slaboj igri, ovakav scenarij je zapravo izgledan, i ako što će te vidjeti u nastavku teksta, za nas idealan.

Drugoplasirani iz skupine D, u kojoj se nalazi Hrvatska, igrat će s drugoplasiranim iz skupine E. Tamo nije još sigurno tko je vodeći, no ususret zadnjem kolu mišljenja smo da će Švedska zauzeti drugu poziciju. Alternativa su Španjolci ili eventualno Slovaci, no slavenina ne dajemo velike šanse. Ukoliko Španjolska svlada Slovačku, a Švedska Poljsku, idemo na Furiju.

U slučaju treće pozicije, situacija postaje komplicirana. U jednom scenariju, naš protivnik će biti Nizozemska, a u drugoj mogućoj kombinaciji, bit će to prvoplasirani iz već spominjane grupe E. Švedska ili Španjolska.

Kad se sve zbroji i oduzme, dolazimo do početnog postulata da moramo pobijediti, a onda nam knockout faza nosi Švedsku, Nizozemsku ili Španjolsku. Može se tu prikrasti i Poljska te Slovačka, no sumnjamo da će se to ostvariti.

I sad najbitnije, možemo li do Budimpešte? U slučaju da nas božica fortuna dovede do trećeg mjesta i utakmice s Nizozemskom, igrat ćemo na prepunoj Puškaš Areni. Ako doguramo do drugog mjesta, igrat ćemo u Copenhagenu. U drugom slučaju treće pozicije, idemo opet u Glasgow.

Odjednom smo uzbuđeni. Hrvatska prvo mora pobijediti, no kad prožvačemo sve ove podatke, mi smo bez greške u nedjelju u Budimpešti na prepunom stadionu. S kim igramo, kada i gdje, bit će poznato tek sutra.


Tagovi

Euro 2020Hrvatskašvedska nogometna reprezentacijaŠpanjolskaNizozemskaBudimpešta

Ostale Vijesti