Reuters
Reuters

Kada će Vezuv 'eruptirati'? Bliži se dan kada bi Napoli trebao potvrditi naslov

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 12.03.23. | 09:53

Samo čudo epskih razmjera moglo bi spriječiti Napoli da osvoji naslov.

U engleskoj Premier ligi vodi se 'mrtva' utrka za naslov između Arsenala i Manchester Cityja, u Španjolskoj Barcelona ima osjetnu prednost pred Real Madirdom (+6 i utakmicu manje), no Madriđane nikada ne smijemo otpisati. U inače izvjesnim Bundesligama i Ligue 1, Bayern ima tek dva boda prednosti pred Borussiom Dortmund, a neuvjerljivi PSG je na +11, uz utakmicu više od Marseillea.

Jedina liga za koju već u ožujku možemo reći da ima praktičkog prvaka je Serie A. Napoli je jučer svladao Atalantu pogocima Kvarachelije (60.) i bivšeg dinamovca Rrahmanija (77.) te pobjegao prvom pratitelju na 18 bodova prednosti. Inter je, naime, još u petak izgubio od Spezije (1:2), a Lazio je remizirao kod Bologne (0:0). Roma danas na domaćem terenu dočekuje Sassuolo, i ako Mourinhova momčad pobijedi, izjednačit će se s Interom na drugom mjestu, koje je, ponavljamo, 18 bodova udaljeno od Napolija. Napoli se tako na najbolji način vratio pobjedama nakon poraza u prošlom kolu od Lazija (0:1).

"Bilo nam je zabavno ovaj tjedan, jer smo nakon 20 utakmica bez poraza izgubili od Lazija, i moram reći da sam oduševljen kako su igrači reagirali i danas odigrali. Hvala i navijačima na potpori. Tek kada dođeš u ovaj klub shvatiš koliko ga ljudi vole. S takvom publikom iza sebe niti ne možeš ne davati sve od sebe. Ne možeš reći da ti je cilj treće mjesto. S Napolijem moraš pobjeđivati. Svi želimo 'onu stvar', no pred nama je još puno utakmica koje moramo odigrati i u kojima moramo pokazati karakter", loptu na zemlju spušta Luciano Spaletti.

No, dok Napolijev strateg ne želi pričati o 'gotovo sigurnom' naslovu prvaka, mi možemo. Iako je do kraja prvenstva ostalo još 12 kola, odnosno 36 bodova u igri, moralo bi se dogoditi pravo čudo da Napoli nakon 33 godine čekanja ne osvoji svoj treći naslov prvaka u povijesti.

A navijači Napolitanaca već neko vrijeme gledaju kalendar i traže datum kada bi momčad Luciana Spalettija mogla i matematički osigurati titulu.

Napoliju treba još minimalno sedam pobjeda do kraja sezone kako bi i matematički osigurali titulu. No, s obzirom na promjenjivu formu svojih pratitelja, izgledno je da će Nebeskoplavima biti dovoljno i manje pobjeda za naslov, njih pet, možda i četiri u preostalih 12 kola.

Napoli pred sobom ima gostovanje u Torinu kod istoimenog prvoligaša, nakon čega slijedi reprezentativna pauza. Početkom travnja na Diega Armanda Maradonu stiže Milan, zatim Napoli gostuje kod Leccea, a onda dočekuje Veronu, prije nego što ode na noge najvećem rivalu Juventusu u Torinu. Eventualna pobjeda u tom derbiju mogla bi značiti da Napoli 30. travnja na domaćem terenu protiv Salernitane i matematički osigura naslov.

Ako se, pak, tada to ne dogodi imat će priliku u nekom od idućih kola - protiv Udinesea u Udinama, Fiorentine u Napulju, Monze u gostima, Intera doma, Bologne vani, a u posljednjem kolu prvenstva Napoli bi, nadaju se svi u gradu podno Vezuva, trebao podignuti pobjednički pokal nakon utakmice protiv Sampdorije.

No, pred Napolijem je borba i za naslov prvaka Europe. Momčad Luciana Spalettija u srijedu, 15. ožujka igra uzvratni susret protiv Eintrachta kojeg je u Frankfurtu svladao s 2:0. (nr)

Raspored Napolija do kraja sezone u Serie A:

19. ožujka Torino - Napoli

2. travnja Napoli - Milan

8. travnja Lecce - Napoli

16. travnja Napoli - Verona

23. travnja Juventus - Napoli

30. travnja Napoli - Salernitana

3. svibnja Udinese - Napoli

7. svibnja Napoli - Fiorentina

14. svibnja Monza - Napoli

21. svibnja Napoli - Inter

28. svibnja Bologna - Napoli

4. lipnja Napoli - Sampdoria



Tagovi

Luciano SpallettiNapoliSerie AHviča Kvarachelija

Ostale Vijesti