EXPA/ Peter Rinderer
EXPA/ Peter Rinderer

Jan Jurčec za Germanijak: "Mama me nije pustila u Dinamo, a Klose me na poljskom pozvao u Altach"

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 25.03.23. | 08:00

Desni bek austrijskog Altacha i U-21 reprezentacije Hrvatske otvoreno za Germanijak govori o svojoj karijeri

“Dobar dan, ja sam Miroslav Klose. Jan, htio bih da dođeš u Altach jer mi treba igrač tvojih karakteristika”, tako je nekako, u prenesenom značenju, zvučao poziv legendarnog njemačkog reprezentativca Janu Jurčecu prošlog ljeta, tada krilnom igraču drugoligaša Kustošije.

“Da, pričali smo na poljskom jer je moja majka od tamo pa znam jezik. Ma kada mi je agent rekao da me želi Klose, nisam mu vjerovao pa sam mu odgovorio da ako je tako - neka me nazove da se uvjerim. I nazvao je…”, smije se mladi Jurčec koji je ostavio sjajan dojam u dresu U-21 reprezentacije protiv Izraela i sasvim je izvjesno da je u njemu Igor Bišćan pronašao kandidata na poziciji desnog beka. Na okupljanju reprezentacije, cimer mu je Luka Jelenić.


“Znamo se iz vrtića još. Iz istog smo kvarta pa se znamo cijeli život. Počeo sam u Vrapču, otišao u Kustošiju pa u Lokomotivu da bi se vratio ponovno u Kustošiju gdje sam igrao seniorski nogomet”.

Doduše, Jurčec je igrao na desnom krilu. Tamo je imao impresivnu statistiku u 2. HNL.

“Igrao sam drugu ligu, ulazio u foru i onda napravio dobru sezonu. Borili smo se za ostanak, na koncu završili pet Imao sam osam golova i šest asista kada je stigao taj poziv Altacha”.

U Austriji je isto trebalo vremena da se snađe. Par utakmica ulazio je s klupe, a onda ga je Miroslav Klose prebacio na desnog beka. I Jurčec je eksplodirao…

“Može to još puno bolje. Zadovoljan sam, ali mislim da ima prostora za napredak”, skromno će ovaj mladić koji kao zagrebački dečko nikada nije ispunio želju da igra za Dinamo. Iako je bio blizu…

“Igrali smo protiv Dinama na nekom turniru i treneri su prišli s idejom da dođem u Maksimir. Međutim, majka nije bila za tu opciju. Htjela je da uživam u nogometu i da mi to ne bude stres već zadovoljstvo”, tumači Jurčec.

I tako je mama Beata Jurčec uzela Dinamu desnog beka… No, to je sudbina od koje sin Jan ne bježi.

“Mislim da se sve u životu događa s razlogom pa tako i to. Imam svoj put, zadovoljan sam i sretan. To je valjda najbitnije u životu”.

Naravno, no teško nam je pojmiti da je majka odlučila o tome uz oca koji je legendarni topnik HNL-a…


“Nije mi Renato Jurčec otac”, odgovorio je Jan kao iz topa i počeo se smijati. Na našu ispriku, samo je odmahnuo rukom.

“Niste prvi koji ste to pomislili. Kada mi je bio trener u Kustošiji, svi su mislili da igram jer mi je on otac. A zapravo nemamo veze jedno s drugim. Možda neki daljnji rođaci”, objašnjava nam.

Ovo mu je treći nastup za reprezentaciju. Debitirao je upravo protiv “svoje” Poljske.

“Bilo je prije nekih signala da bi me oni zvali, ali kada je stigao poziv Hrvatske, ništa više nije bilo bitno”, iskreno će Jurčec koji priznaje da je tijekom prvog dolaska bio pod dojmom.

“Igrači iz velikih klubova, izbornik velik igrač. No, kroz treninge i prvu utakmicu bilo je odmah lakše. Kada krenu utakmice i treninzi, onda je fokus samo na tome. Odlično su me svi primili ovdje, dobar sam sa svima”, dojmovi su desnog beka iz kampa reprezentacije koja je u četvrtak igrala protiv Izraela, u utorak se ide na Englesku.

“Bila je čudna utakmica u Varaždinu. Neugodan su protivnik, putuju i oni na Euro. Upozorio nas je izbornik u analizi da su dobri”.

Engleska?

“A čuo sam da je njihova U-19 reprezentacija bila najbolja u Europi prije dvije godine, sada su to igrači protiv kojih igramo. Bit će drugačija utakmica, ali i velik izazov. Vidjet ćemo”.

A hoćemo li mi vidjeti Jana Jurčeca na Euru ovoga ljeta?


“Nadam se pozivu. Lagao bih kada bi rekao drugačije. Tu sam, imam priliku da se dokažem i sve je na meni. Logično da gledam uvijek prema boljem i višem pa tako i u ovom slučaju”.

Klupski planovi i ciljevi su također visoki.

“Ovo je velika razina više u odnosu na ono što sam igrao do sada. Energetski jaka liga. Sturm i Salzburg su kategorija za sebe, svi ostali smo tu negdje. Svaka utakmica i trening je novo dokazivanje. Ne bojim se izazova”.

Konačni cilj za Jurčeca je neka od liga “petice”.

“Dječački san da se okušam s najboljima. Sve što radim u nogometu ima za cilj da to jednog dana ostvarim. No, korak po korak”, poručio je Jan Jurčec za Germanijak.



Tagovi

Jan JurčecEuro U21Hrvatska U21Altach

Ostale Vijesti