REUTERS/Marcelo Del Pozo
REUTERS/Marcelo Del Pozo

Ivanu gol, Luki pobjeda: Real je stigao na korak od naslova, Rakitić strijelac sjajnog pogotka (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 17.04.22. | 22:30

Možda i posljednji okršaj dvojice legendardnih Vatrenih donio je pobjedu momčadi iz Madrida

U Španjolskoj su Hrvati na cijeni.

Primjerice, u La Ligi se današnji derbi Seville i Real Madrida najavljivao gotovo pa i isključivo u kontekstu možda i posljednjeg okršaja Luke Modrića i Ivana Rakitića na suprotstavljenim stranama. Trag naših veznjaka i dalje se osjeti na zelenim travnjacima dilje Španjolske, i čini se da je naš duo u paketu čak zanimljiviji od nezaustavljive forme Karima Benzeme.

Utakmica na stadionu Pizjuan u Andaluziji je danas bila poprište te, moguće posljednje borbe naših velikana, i to u uvjetima za poželjeti. Real, uljuljan u svojoj debeloj prednosti na tablici, i Sevilla koja je gladna trofeja ali i dokazivanja pokraj Barcelone koja se u drugom dijelu sezone prikrala prvoj pratnji iz prekrasne Seville.

Utakmica nije razočarala, dapače. Vidjeli smo dva različita poluvremena Reala i još jedan epski preokret za konačnih 2:3 i vjerojatni naslov Reala.

Krenulo je kudikamo bolje za domaćina. Real je izašao na teren u formaciji 4-3-3, Sevilla je odgovorila sa 4-2-3-1, uz Ivana Rakitića i Jordana na poziciji fefenzivnih veznjaka. Luka i Ivan su tako u principu imali i osobni okršaj na sredini igrališta, a prvo poluvrijeme je, u apsolutno svim aspektima nogometne igre prirpalo domaćinu.

Sevilla se postavila u formaciju ta tzv.pozicijski nogomet. Sevilla ima igrače za takav poduhvat, pa makar preko puta stajao Real. I tako smo u prvih dvadeset minuta gledali kako Sevilla plete mrežu ispred čvrstog obrambenog bloka i traži priliku preko koje će ugroziti Curtoisa. Real im je tu ulogu prepustio bez pretjeranog htjenja da sami preuzmu inicijativu, i upravo su tu krenuli problemi za Ancelottija.

Već je u dvadesetoj minuti Papu Gomez krenuo u slalom između redova, morao je intervenirati Modrić i faulirati ga, inače bi gol, barem je tako izgledalo, postao izgledan. S negdje dvadesetak metara udaljenosti, sjajnu poziciju za šut je dobio Ivan Rakitić. Njegov lukavi udarac je išao ispod živog zida, još je malo i promijenio smjer što je bilo dovoljno da Curtois ostane ukopan na krivoj nozi za 1:0.

Tri minute kasnije, trener Lopetegui opet ima široki osmijeh na licu. Acuna, koji je često ove sezone bio etiketiran kao najslabija karika Seviulle zbog svojih čestih i rsikantnih izleta u napad s boka, danas je iskoristio višak koji se stvorio na najbolji mogući način. Kounde ga je pronašao, a Acuna dugu loptu iz prve gura glavom u for na Coronu. Eder Militao se spetljao, Corona mu je pobjegao a Lamela vrlo lako zabio za 2:0.

Tek je tu Real krenuo ozbiljnije napadati Bonova vrata, no do poluvremena nisu uspjeli pronaći neku pukotinu u domaćoj obrani kako bi se vratili u utakmicu. Morao je Ancelotti mijenjati na poluvremenu, Camavinga je krenuo od prvem inute ali je u neuku ruku “izgorio” pa je uz žuti karton i nekolikko oštrih prekršaja napustio igru umjesto Rodryga koji je ušao. Lopetegui je pak uveo Torresa.

Real je najavio bolju igru u prvom ozbiljnije napadu. Luka je poslao sjajnu loptu Benzemi, ali on puca daleko preko gola. No, Ancelotti zna pogoditi zamjenu. Rodrygo je već u 50.minuti smanjio na 2:1. Carvajal se izvukao na boku, Vinicius lukavo utrčao iz drugog plana i onda, umjesto očekivanog centaršuta odradio još jedan dupli pas koji je u potpunosti izbacio iz ravnoteže cijelu Sevillinu obranu. Rodrygo je pravovremeno ispratio asistenciju mladog Brazilca i mirno ali snažno, pod gredu, zakucao loptu u mrežu za 2:1.

Ponekad je nevjerojatno gledati Real i Carla Ancelottija. Real je izgledao poprilično pogubljeno u prvom dijelu, samo da bi se vratili u utakmicu nakon jedne, jedine zamjene i prave prilike. Isto tako, Sevilla je u potpunosti potonula po primljenom pogotku, kao da im je u glavi prolazila misao “zar opet?” uz jasnu aluziju na nedavne preokrete.

I bili su u pravu. Strah je bio opravdan. Real je pritisnuo, stisnuo cijelu momčad Seville u jedan mali "box" ispred gola Bona, a kako su igrači Reala sjajno tehnički potkovani, gol je bio samo pitanje trenutka. Taj trenutak je stigao u 76.minuti. Modrić je primirio loptu, poslao ju nazad za Vinciusa koji je bio primoran primiriti njenu putanju kako bi zabio pogodak. Lopta je stala negdje na sponi ramena i ruke, pa je sudac po postignutom pogotku uz puno pritiska s obje strane dugo vagao hoće li priznati pogodak ili ne. Na kraju je ostao na svojoj prvoj odluci, za njega je Vinicus igrao rukom.

Šest minuta kasnije, ipak izjednačenje. Opet je presudio džoker s klupe. Nacho je proveo ravno jednu minutu u igri prije nego li je kroz ušicu igle provukao loptu za 2:2.

I onda, trenutak koji je čekao. Ne Luka, ne Ivan, već Karim. Jer kako će proći utakmica da Francuz ne zabije pogodak? Igrala se sudačka nadoknada, remi je bio više nego izgledan, ali je Benzema nekako pronašao pukotinu u obrani i uz pomoć nesretnog Augustinssona stigao do pobjede. Nevjerojatan igrač.

i to je bilo to. Čini se da je nogomet igra u kojoj Real (gotovo) uvijek pobjeđuje.


La Liga 32.kolo

Petak, 15.travnja

Real Sociedad – Real Betis 0:0

Subota, 16.travnja

Elche – Mallorca 3:0

Alaves – Rayo Vallecano 1:0

Valencia – Osasuna 1:2

Getafe – Villarreal 1:2

Nedjelja, 17.travnja

Granada – Levante 1:4

Atheltic Bilbao – Celta Vigo 0:2

Sevilla – Real Madrid 2:3

Ponedjeljak, 18.travnja

Barcelona - Cadiz 21.00



Tagovi

Ivan RakitićLuka ModrićReal MadridSevillaLa Liga

Ostale Vijesti