GRAFIKA: Brutalni Juve! Tri sustava i dvije čudesno dobre postave!

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 16.07.15. | 15:04

Juve radi za primjer mnogima...

Je li Juventus napravio najbolji posao ovog ljeta na mercatu pokazat će vrijeme i Njegovo Veličanstvo – rezultat. No da je talijanski prvak pokazao kako to rade ozbiljni klubovi, ne može osporiti nitko. Tek što je krenuo mjesec srpanj, a samim time službeno i prijelazni rok, iz Juvea su poručili: mi smo svoje završili!

Doduše, moguće je da Torino ipak napusti Arturo Vidal, no u Juventusu razmišljaju korak unaprijed i već imaju spremne zamjene. A imaju i love pa – ako će baš biti potrebe – uvijek mogu posegnuti za nekim novim rješenjem. Sportski direktor Beppe Marotta apsolutni je majstor svoga posla i jedan od najzaslužnijih što su Bianconeri ponovo zagospodarili Italijom nakon povratka iz Serie B. A ne zaboravite, u ekspresnom roku vratili su se i u vrh europskog nogometa, što je dokazala prošla sezone Lige prvaka.

Ljetos je Juventus ostao bez dva nositelja igre, Carlosa Teveza i Andree Pirla. Prvi je slušao srce i vratio se kući u Bocu, drugi se pomalo zasitio vrhunskog nogometa i otišao igrati rekreativno u SAD. Klub se riješio još nekih imena, recimo Sorensena i Ogbonne, a zanimljiv je i način na koji su Sassuolu (pre)pustili super talentiranog Domenica Berardija. Ukupno je od prodaja u blagajni završilo 31.500.000 eura.

Od 2010. do 2012. godine Juventus je lutao. Potrošili su u tom periodu čak 225.000.000 eura. I puno promašivali – Krasić, Jorge Martinez, Elia, Pepe, Giovinco bili su neki od skupih promašaja. Jednostavno, bilo je to razdoblje u kojem se najuspješniji talijanski klub tražio, još uvijek uzdrman aferom „Calciopoli“ koja ga je koštala dva oduzeta Scudetta i ispadanja u Serie B.

Da se razumijemo, bilo je tu i briljantnih pogodaka. I danas su za Juve iznimno bitni Bonucci, Pogba, Vidal, Lichtsteiner, Barzagli, Asamoah, Caceres, svi redom dovedeni od 2010. do 2012.

>> „Ronaldos e Illarras“ gore i od „Zidanes e Pavones“: Evo koga je sve Juve kupio za cijenu Illarramendija!

Nakon što se u te tri godine dobrano istrošio, Juventus je napravio zaokret u transfer politici. Počeli su planirati i gledati dugoročno. Tu je na vidjelo izašla nevjerojatna sposobnost Marotte. Istinskog „tate-mate“! Što drugo reći za čovjeka koji je sedam igrača iz prve postave u polufinalu Lige prvaka doveo za ukupno 40.000.000 eura?! Da, upravo toliko Juve su koštali Morata, Vidal, Tevez, Evra, Pogba, Pirlo i Llorente. Posljednja tri dovedena su besplatno. Kad im pridodate domaće Buffona, Chiellinija, Bonuccija i Marchisija, to je kompletna postava. A ne zaboravimo niti izuzetno bitnog Barzaglija, svjetskog prvaka kojeg su u Italiju vratili iz Njemačke za smiješnih 300 tisuća eura!

Naravno, ovakva politika ne može funkcionirati do vijeka. Jer samo jednom u 100 godina događa se da Sir Alex Ferguson proglasi Pogbu „nedovoljno talentiranim“, a Massimiliano Allegri od cijelog staračkog doma Milana odluči „eutanazirati“ Pirla. Juve ih je objeručke prihvatio i malo je reći – pogodio!

Baš zato Juventusu i nije tako teško pao veliki šoping ovog ljeta. Šoping vrijedan 88.000.000 eura. Brojne i skupe kupovine bile su nužne, a jesu li prave, opet ponavljamo, reći će vrijeme i rezultat. Međutim, djeluje da je sve odrađeno kako treba, pa krenimo redom...

Slučaj prvi: TEVEZ OTIŠAO, ZAMIJENIO GA DVOJAC OD 50.000.000 EURA

Igrao je u Juventusu najzreliji nogomet karijere, ali Carlos Tevez je Argentinac, a tamo se poštiva dana riječ. Carlitos je obećao da će se kad-tad vratiti u svoju Bocu i to je odlučio napraviti ovog ljeta.

Juve je reagirao istog trena, za 51.000.000 eura dovedeni su Paulo Dybala (32) i Mario Mandžukić (19). Dva napadača različitog profila kojima je zadatak isti – zabijati golove. S njima je trener Allegri dobio i neke nove mogućnosti, na primjer isprobati sustav s trojicom naprijed.

Dybala je sličan igrač Tevezu, osim golova u Palermu se iskazao i brojnim asistencijama. Doveden je više kao zalog za budućnost, tako da je, barem u početku, za očekivati Mandžukića u prvih 11. Iako je plaćen puno manje.

Osim ovog dvojca, Juve je zadržao i Alvara Moratu od kojeg se s pravom očekuje potpuna eksplozija, a doveden je i Simone Zaza, o kojem ćemo opširnije u daljnjem tekstu.

Slučaj drugi: ZAMJENA ZA PIRLA NE GAĐA „U TREPAVICU“, ALI IMA KONSTANTU I NEVJEROJATNU TRKAČKU MOĆ

Odlaskom Pirla, ali i Teveza, Juventus gubi na tehničkom aspektu. No Pirlu je 36 godina i otišao bi prije ili kasnije. Takav nogometni Mozart rađa se jako rijetko i u Juveu su svjesni da je adekvatnu zamjenu nemoguće pronaći.

Zato su se i odlučili na malo drugačija rješenja. Za 14.000.000 eura od Udinesea je otkupljen Roberto Pereyra, koji se iskazao prošle sezone na posudbi. Najčešće je s klupe mijenjao upravo Pirla. Naravno, argentinski reprezentativac je drugačiji igrač, nema lopte „u trepavicu“, ali tko se uopće u tome može mjeriti s Pirlom?

Na Allegriju je da od Pereyre izvuče ono najbolje. To je trkačka moć, dinamika, ubacivanje iz drugog plana. Juventusov vezni red iduće sezone bit će u još većoj mjeri „radnički“, a trkački vjerojatno najjači u Europi. I puno konstantniji. Jer Pirlo u posljednje vrijeme nije imao „sredine“ – ili je briljirao, ili je bio potpuno zatvoren i kao takav, uz dužno poštovanje, uteg za momčad.

Slučaj treći: VIDAL MOŽDA IDE... ISKUSNA, A BESPLATNA ALTERNATIVA VEĆ SPREMNA

Vidal je imao sjajnu Copa Americu, a moguće je kako i u Juventusu važu je li možda najbolji trenutak da ga prodaju. Interesenata ne manjka, sada najviše grize Arsenal...

Kako god bilo, zamjena je već tu – iz Reala odbačeni Sami Khedira. Kada uzmete u obzir kvalitetu i iskustvo, a pogotovo činjenicu da je besplatan, dolazite do zaključka: najbolji rotacijski igrač kojeg se moglo dovesti. To govori njegovih više od 100 utakmica za Real, odnosno 56 nastupa u dresu Njemačke.

Usput, imajte na umu da je u kadru i Stefano Sturaro, otkriće s one prve polufinalne utakmice Lige prvaka protiv Reala.

Slučaj četvrti: SADA NAM JE DOBAR I ZAZA, A USKORO ĆEMO TREBATI BERARDIJA

Teško je reći da su Juventus i Sassuolo kao Dinamo i Lokomotiva u Hrvatskoj, jer Talijani to rade s daleko više stila. A posebno Juve!

Najbolji primjer je super talentirani Domenico Berardi. U posljednje dvije godine, što golovima, što asistencijama, Sassuolu je donio više od 50% njihovih pogodaka u Serie A. Ipak, u Juventusu su procijenili da je prerano gurati ga u vatru i da bi mogao „izgorjeti“ u konkurenciji Morate, Mandžukića i Dybale.

Zato su ga (pre)pustili Sassuolu. I to kako! Prvo su prodali 50% njegovih prava za 7.500.000, a onda ljetos preostalu polovicu ugovora za 10 milijuna eura. Ali, ima jedan „ali“... Juve je dogovorio kako ima pravo prvokupa Berardija za 18 milijuna eura. Ukratko, ako se nastavi razvijati u klasnog igrača, dobit će ga za 500 tisuća eura. Ako počne stagnirati ili bilo što drugo, ostaje im 17.500.000 eura.

A u međuvremenu dok se čeka potpuni „boom“ Berardija, Juve je za back-up opciju uzeo Simonea Zazu. Također iz Sassuola. Platili su ga 18 milijuna eura. Zvuči puno, no riječ je o iznosu kojeg će plaćati na „trogodišnje rate“. Na identičan način Sassuolo je uzeo Berardija, pa je moguće da se u tom periodu dogodi nekakav „trade“ ili „prebijanje love“.

Slučaj peti: REZERVA SKUPO PRODANA, SUPER TALENT ELEGANTNO POVUČEN S POSUDBE

Slaven Bilić uzeo je iz Juventusa za 11.500.000 eura Angela Ogbonnu, koji je protekle dvije sezone služio kao zamjena za standardne braniče. Sada će tu ulogu preuzeti Daniele Rugani.

Riječ je o vjerojatno najtalentiranijem talijanskom stoperu, koji je lani odigrao svih 38 utakmica za Empoli. Točnije, maksimalnih 3.420 minuta. Nevjerojatan podatak! Ne samo da je fizički u fenomenalnom stanju (jer i pretprošle sezone u Serie B odigrao je 40 od 42 utakmice), nego u cijeloj sezoni Serie A nije dobio niti jedan žuti karton!

Njega je Juve osigurao još 2013. za samo četiri milijuna eura, nakon čega se dvije godine kalio u Empoliju. Sada je spreman za velike stvari, a za početak će biti prva obrambena opcija s klupe. S vremenom očekujte da će istisnuti Barzaglija ili Chiellinija...

Slučaj šesti: „NAJBOLJI DRUGI GOLMAN LIGE“ OTIŠAO, STIGAO JOŠ BOLJI

Marco Storari bio je protekle četiri sezone zamjena Gigiju Buffonu. I gotovo sigurno „najbolji drugi golman“ Serie A. S 38 godina odlučio je prihvatiti poziv Cagliarija gdje je već branio ranije, a Juve je za novu alternativu uzeo Neta. Dotad prvog golmana četvrte momčadi lige Fiorentine!

I on je, da stvar bude bolja, stigao besplatno. Juventus tako ponovo ima „drugog najboljeg vratara lige“ i ne mora strepiti ako se nešto slučajno dogodi Buffonu. Njegova rezerva kvalitetnija je od primjerice prvog vratara glavnog izazivača Rome. Uostalom, Rimljani su tog istog Neta željeli kao svoju „jedinicu“..

Slučaj sedmi: MISLIMO I NA BUDUĆNOST - IZ BOCE DOŠAO "NOVI MESSI"

Tevez je otišao u Bocu, a iz suprotnog smjera došao je 18-godišnji Guido Vadala. Kažu čudo od djeteta i "novi Messi". Željela ga je i Barcelona, ali Juventus je bio brži.

Uzeli su ga na posudbu, a idućeg ljeta mogu ga otkupiti za oko 10 milijuna eura. Vadala je izraziti strijelac, uredno je za juniore Boce zabijao 30+ po sezoni, a prije dvije godine proglašen je najboljim mladim igračem u Argentini.

Možete ih mrziti kao „pola Italije“ (ostala polovica navija za njih), ali u Juventusu rade fantastičan posao. Smiješi im se nova šetnja Italijom, a imat će opet štošta kazati i u Ligi prvaka...

(Foto: Action Images)


Tagovi

JuventusBeppe Marotta

Ostale Vijesti