Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Dinamo je Real Madrid!

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 06.05.24. | 08:00

Modri su došli na korak da jednu sezonu, koja je prijetila potpunim fijaskom, pretvore u jednu od najuspješnijih u novijoj povijesti

Vraćajući se s Rujevice prema Zagrebu, prolazeći kroz glavu i razgovor još jednom sve ono što smo u nedjelju doživjeli na Kvarneru, došli smo do zaključka:

"Dinamo je Real Madrid!"

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U onom pozitivnom, ne doslovnom smislu, naravno. Jer, to što je Dinamo izveo u Rijeci, a što, uostalom, izvodi čitave sezone, to mogu samo najveći klubovi, oni s pobjedničkim mentalitetom, s nepoderivim karakterom! Onako kako se Real godinama vadi iz teških situacija, kad ga otpišu ili na terenu izgleda kao protivnik pred nokautom pa onda ode do kraja, do trofeja, tako je Dinamo izvukao ovu sezonu. Odnosno, došao na prag da osvoji najvažniji trofej, ali i ne samo njega. Ono što je Dinamo izvukao na Rujevici i poraz pretvorio u veliki trijumf, još je jednom pokazalo kako je teško velikane skinuti s trona! Zato i jesu velikani, što god netko mislio. Jer, Dinamo je za ove hrvatske prilike velikan, baš poput madridskog Reala. I da bi ga zaustavio, da bi ga srušio, ne smiješ mu dopustiti niti tren predaha, niti minutu uzimanja zraka, moraš, jednostavno, biti uvjerljivo bolji da bi ga pobijedio za 'dlaku'. A to suparnici u HNL-u nisu bili u stanju, nisu 'zvijeri odsjekli glavu', ona se oporavila, regenerirala i zadala smrtonosni udarac, kad su mnogi mislili da će ga primiti. Tako to radi Real Madrid, tako to, u našim okvirima, radi Dinamo.

Tri kola prije kraja, dakle, Dinamo ima 75 bodova, četiri više od Rijeke, od koje je bolji međusobno. Što znači da naslov može izgubiti jedino ako Riječani u ta tri kola osvoje pet bodova više od njega. Zvuči doista nemoguće, ne bi to bila senzacija već čudo svih čuda. S druge strane, Modri mogu naslov matematički potvrditi već u subotu, ako Rijeka ne pobijedi u Varaždinu, a oni slave protiv Osijeka. Dinamo je toliko ove sezone bio daleko od konačnog cilja, u nekim se trenucima uistinu činilo da će biti čudo (jednako ovom koje čeka Rijeku u zadnja tri kola) ako na kraju Dinamo bude prvi. Hajduk je imao bodovnu prednost, dvije pobjede i remi u Derbijima, atmosferu, velike zvijezde, strane suce i još štošta što je trebalo Bijelima napokon osigurati trofej prvaka.

Rijeka je, pak, imala momčad, trenera, pobjede i rezultate, nove i stare reprezentativce, imala je nezaustavljiv niz i dugo, dugo nije imala pritisak. Dinamo se, za to vrijeme, mučio sa samim sobom, svojim borbama, odlascima, dolascima i promašajima, neočekivanim porazima i propustima. Kad se samo sjetimo starta proljetnog dijela prvenstva, poraza od Lokomotive u Maksimiru (0-3), dolaska Brekala i Perišića u Split, Rijekinog moćnog starta... I mnogi su vječni optimisti u Maksimiru već dignuli ruke od svega. Vrtio se u glavi film te duge, strašno naporne sezone. Nevjerojatan poraz od Hajduka u prvom Derbiju u Maksimiru, odlazak Livakovića, Šutala i Ivanušeca, tragično gostovanje u Ateni, kad se nije igralo, potom ono drugo, šokantno ispadanje, kad se igralo. Promjena trenera, previsok poraz (4-1) u Pragu i ispadanje u 'jadnu' Konferencijsku ligu, debakle u Prištini kod Ballkanija (2-0). Dva mjeseca bez Petkovića, trener, kojemu svaka utakmica može biti posljednja, pojačanja koja to jesu pa nisu, konačno ta petarda u Solunu, još jedna velika mrlja na Dinamovoj, europskoj zastavi.

I, na kraju, nakon svega toga, uoči zadnjih nekoliko epizoda, sve je izvjesnije da će serija imati 'happy end'. Jedna sezona, koja je prijetila potpunim fijaskom, može postati jedna od najuspješnijih u novijoj povijesti. Osvoji li sve bodove do kraja, Dinamo će ih imati 84, što je više nego dobro, Rijeka je već sad na minus četiri, Hajduk je na minus 14! Kao da se ništa potresno nije događalo, kao da je sezona odrađena rutinski. Uzme li Dinamo uz naslov prvaka još i Kup, bit će to sezona potpune dominacije u hrvatskoj konkurenciji, zaslađena trostrukom krunom. Jer, bilo jest davno, ali ne treba zaboraviti Superkup! Uza sve to, još jedno europsko proljeće, prva pobjeda na španjolskom tlu i povijesno izbacivanje španjolskog kluba (Betis) iz Europe. A derbi na Rujevici bio je, na neki način, preslika čitave te sezone. Tako blizu ponoru, tako blizu nokautu, a onda odjednom 'bijeg u pobjedu'.

Da, reći će neki, imao je Dinamo ove sezone i puno sreće, puno golova u zadnjim minutama, u nadoknadama, puno preokreta. Možda, ali imao je nešto više od sreće i nešto što sreću mora isprovocirati. Imao je i ima taj pobjednički DNK, ta 'realovski' mentalitet. Koji se ne kupuje, nego se stvara i razvija godinama. I, još je jednom Dinamo poslao poruku konkurenciji, Rijeci i Hajduku. Imali ste ove godine najveću priliku, imali ste Dinamo ranjivi nego ikad, imali ste bodovnu prednost, imali ste već ruke na trofeju. Ako niste uspjeli sad, kad ćete? Prvenstvo se ne osvaja u derbijima, ne osvaja se ni u malim utakmicama. Prvenstvo se osvaja u maratonu od 36 kola, kroz 10 mjeseci! A tu je ova 'maksimirska zvijer', ovaj kenijski dugoprugaš, ovaj Real Madrid još uvijek najjači.



Tagovi

GNK DinamoHNK RijekaHNLSergej JakirovićBruno PetkovićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti