De la Fuente: „Mbappe je na 80 posto zbog maske, a ne želim zanemariti igrače poput Olma“

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 08.07.24. | 16:49

Španjolski izbornik Luis del la Fuente govorio je i o ulogama Laminea Yamala i Nica Williamsa protiv Francuske

La Roja se suočava u polufinalu Eura s Francuskom sutra od 21 sat nakon što je u četvrtfinalu prošla domaćina Njemačku. De la Fuente je uvjeren da njegova momčad može održati svoju formu, s pet uzastopnih pobjeda do sada, a pobjeda protiv Njemačke bila je prvi put da su bili potrebni produžeci kako bi se osigurala pobjeda.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Tinejdžerska senzacija Lamine Yamal bio je ključni igrač Španjolske na turniru, a 16-godišnjak je postavio novi rekord u asistencijama na natjecanju. Očekuje se da će početi protiv Francuske od prve minute zajedno s drugom zvijezdom u usponu Williamsom.

“Ne možete uvijek igrati brzinom od 100 kilometara na sat. Brzina i snaga bez kontrole su beskorisni. Morate svladati brzinu i kontrolirati igru”, govorio je De la Fuente prije utakmice pa dodao:

“Obojica su fantastični nogometaši, ali ponekad morate usporiti. Kažem Lamineu da ako ima tri igrača na terenu, postoji dio terena gdje mi imamo superiornost. Moramo doći do lopte, ne driblingom, već brzim dodavanjem.”

Lamine Yamal trenutno je na vrhu ljestvice asistencija na Euru 2024. s tri, ali još nije postigao pogodak na turniru uoči polufinala.

U razgovoru s Cadenom Copeom u nedjelju navečer, de la Fuente je upitan hoće li smisliti konkretan plan kako zaustaviti Mbappea u utorak navečer.

“Nikad to nisam radio i vjerujem u specifične pozicije koje svaki igrač zna svladati, osim u specifičnim situacijama. Ali normalno, volim da svi igrači igraju na poziciji za koju mislim da im je najlakše.”

Trener La Roje također je objasnio da je smatrao da je Mbappeov nastup patio zbog maske, budući da je branič Robin Le Normand igrao sa sličnom maskom u jednoj fazi.

“Ljudi moraju znati da je ovakva maska ​​prilično ograničavajuća. Doživjeli smo sličnu situaciju s Le Normandom, nije normalno disao, bio je jako umoran, čak je imao i problema s mišićima. Ograničava vas, ali u svakom slučaju Mbappe na 80% je puno Mbappea, iako je istina da njegova najbolja verzija još nije viđena, a ima ogroman potencijal.”

Naravno, plan broj jedan za borbu protiv Mbappea bio bi Dani Carvajal, ali desni bek Real Madrida suspendiran je nakon isključenja protiv Njemačke. Jesus Navas je očito zamjena, ali tu je i Nacho Fernandez. Čak se sugeriralo da bi Marc Cucurella mogao promijeniti stranu. De la Fuente je upitan bi li mu odgovaralo da 38-godišnji Navas igra protiv Mbappea.

"On je fantastičan igrač i ja imam potpuno i apsolutno povjerenje u njega. Još ne znam hoće li igrati ili ne, ali je jako spreman. Mbappe je igrač koji ima sposobnost nadjačavanja poput Dembelea ili Barcole i to se rješava uz pomoć i pokriće suigrača. ”

Ulaskom u polufinale Eura, Španjolska ima priliku dostići prvo veliko finale od Eura 2012., kada je posljednji put osvojila veliko natjecanje. La Roja ima iskustvo iz svoje pobjede u Ligi nacija prošle godine pod vodstvom De la Fuentea, ali u isto vrijeme, Francuska ima veliko iskustvo, jer je bila do polufinala Eura i Svjetskog prvenstva na tri od zadnja četiri turnira.

U intervjuu za AS, De la Fuente je rekao da je tužan zbog Pedrijeve nesretne ozljede u ključnom trenutku turnira, ali je inzistirao na tome da je momčad ostala jaka unatoč tom problemu.

“Ovdje smo kao obitelj. Ima dana smijeha, ima dana tuge. Postoje tužni trenuci poput Pedrijeve ozljede, koja je momčad duboko potresla, ali prevladavanje ovih trenutaka pomaže u jačanju ove grupe, koja je poput stijene. Mi smo obitelj i ponosan sam što vidim sve predane ovom zadatku,” dodao je.

Na kraju, menadžer je priznao da iako su Yamal i Williams punili naslove, on ne bi zanemario ljude poput Torresa i Danija Olma.

“Ovdje ne igraju samo Lamine i Nico; imamo Ferrana, Ayozea, Olma i Oyarzabala, koji svi mogu igrati na najvišoj razini. Imamo puno raznolikosti i potencijala za uključivanje mnogih igrača.”



Tagovi

Luis de la Fuentešpanjolska nogometna reprezentacijaKylian Mbappé

Ostale Vijesti