Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Bjelica vs. Hütter: Čeka se pobjeda čak 13 godina, Austrijanac je već zavio Maksimir u crno!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 29.09.24. | 13:30

Dinamov trener u austrijskim je danima vodio 11 utakmica protiv Monacova stratega, koji ove sezone još ne zna za poraz. I koji je bio dijelom momčadi Salzburga pod Barićevim vodstvom u finalu Kupa UEFA-e

Kad mu izgovorite puno ime i prezime, može čovjek pomisliti da ste se zabunili i prizivate neke duhove prošlosti. Možda je zato Adolf Hütter u nogometnom svijetu poznatiji kao Adi. Austrijanac na klupi Monaca u subotu je pronašao put do pobjede protiv Montpellierea (2-1) u 98.minuti i tako nastavio gotovo savršen niz ove sezone. U sedam utakmica upisao je šest pobjeda i remi, Kneževe je zaustavio jedino Lens (1-1), svi ostali, uključujući i Barcelonu potpisali su kapitulaciju pred Hütterovim trupama, koje i u srijedu u Maksimiru, u Ligi prvaka, dolaze prepune samopozdanja, napunjene pobjedničkim adrenalinom.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, imat će ta utakmica i svoju zanimljivu pozadinu. Tko je uopće Adi Hütter? Austrijski stručnjak gradio je trenersku od juniorskog pogona RB-a Salzburg, potom preuzeo Altach pa Grödig, da bi došao i do klupe seniora kluba iz Mozzartova grada. Potom Young Boysi, Eintracht, Borussia Mönchengladbach i sad Monaco. Bio je prvak Austrije i Švicarske, na početku ove sezone već je u borbi i za naslov u Francuskoj. A Hütter je kao igrač bio dijelom one generacije tadašnjeg Casina Salzburg, koji je stigao do finala Kupa UEFA-e protiv Intera, pod vodstvom Otta Barića. I sigurno je Herr Otto na njega ostavio jak trenerski pečat. Igrao je tada s Nikolom Jurčevićem, Damirom Mužekom i drugim hrvatskim igračima, koji su tih godina prodefilirali salzburškim klubom.

"Izgubili smo malo kontakt otkad sam otišao iz Austrije, ali smo u vrlo dobrim odnosima. Simpatičan čovjek, koji jako voli naše ljude, imali smo čak i istog menadžera za Njemačku (Alen Augustinčić, nap.a.). Drago mi je da je došao do ovih nogometnih razina i drago mi je da ću ga sresti u Zagrebu, da ćemo igrati jedan protiv drugoga. Želim pobjedu protiv prijatelja u toj utakmici, kao što i on želi pobijediti mene.", kazao je Nenad Bjelica o Adiju Hütteru, s kojim je često u austrijskim danima vodio zanimljive borbe na terenu. Čak su 11 puta bili jedan nasuprot drugome, Bjelica je pritom pobijedio dvaput, Hütter jednom više, a šest je utakmica završilo remijem. Od tih pet utakmica, u kojima smo imali pobjednika, tek su dvije završile s dva gola razlike. Jednom je 3-1 pobijedio Bjelica, jednom Hütter. Sve ostalo bilo je 'u gram', neizvjesno do samog kraja. Ipak, Bjelica pamti poraze u zadnja dva sraza protiv Austrijanca. S bečkom Austrijom izgubio je od Hütterova Grödiga u sezoni 2013./14., prvo na svom terenu (2-3), a onda i na gostovanju (0-1). Zadnji put Bjelica je pobijedio svog austrijskog prijatelja još 2011., kao trener WAC-St.Andräe slavio je protiv Altacha 2-1. U istim ulogama Bjelica je upisao i svoju prvu pobjedu protiv Hüttera, godinu dana ranije bilo je 3-1.

Ali, treba spomenuti i da je aktualni trener Monaca već dvaput zavio Maksimir u crno. Jednom direktno, drugi put indirektno. Dakle, Hütter je bio na klupi Red Bulla u sezoni 2014./15, baš kad je počinjao europski uzlet austrijskog prvaka. Momčad u kojoj su igrali Kampl, Soriano, Sabitzer, Ćaleta-Car, Ulmer... prezentirala je sjajan, okomit i efikasan nogomet. Protutnjali su 'Bikovi' Maksimirom u Europskoj ligi, slavili čak 5-1, što je, nakon onog poraza od Lyona (1-7) i onih 0-4 s Milanom iz Lige prvaka, najteži Dinamov domaći, europski poraz u povijesti. Hütterov Red Bull tada je za Mamićeve Modre bio 'space-shuttle', što se vidjelo još u prvoj utakmici. Tada su Austrijanci pobijedili 'samo' 4-2. Kažemo 'samo', jer do 81.minute bilo je 4-0, uz nekoliko dobrih obrana Eduarda, a Ademi i Henriquez do kraja utakmice samo su katastrofu pretvorili u 'pristojan poraz'.

Drugi put Hütter nije bio na klupi Dinamova suparnika, ali je svejedno, posredno, zaslužan za uspjeh toga kluba u Maksimiru. Naime, upravo je on stvarao momčad Young Boysa i doveo je do naslova prvaka u Švicarskoj, ali je otišao na kraju sezone, poziv iz Bundeslige, iz Eintrachta, nije se mogao odbiti. Međutim, njegove su postavke ostale netaknute i dva mjeseca kasnije Mladi dečki u play-offu Lige prvaka slavili su u Maksimiru 2-1, baš protiv Bjeličina Dinama i plasirali se u Ligu prvaka. Bez Hüttera, ali s njegovim jakim doprinosom.

Bjelica i Hütter odlično se poznaju i mogao bi to biti adut i Dinamovu treneru uoči dvoboja s Monacom u Ligi prvaka. Premda, trebaju svi biti svjesni, Monaco i Hütter dolaze u Maksimir kao veliki favoriti, klub iz Kneževine igra uistinu odličan nogomet, što potvrđuju i rezultati. No, nadamo se da 'simpatični Austrijanac' ovaj put neće u Maksimiru iza sebe ostaviti pustoš. Dinamo sigurno može bolje nego u Münchenu...



Tagovi

Nenad BjelicaAdi HutterMonacoGNK DinamoLiga prvaka

Ostale Vijesti