Barcino dijete o La Masiji: Treneri te promatraju kao jastrebovi, pritisak je nevjerojatan

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 20.09.18. | 19:32

Nekadašnji igrač Barce otvoreno o najpoznatijem nogometnom kampu na svijetu.

Dijete Barcelone, koji je u tom klubu proveo ukupno 14 godina, Marc Bartra aktualni je prvotimac Betisa.

ODIGRAJ Betis – Athletic Bilbao

Trenutno 27-godišnji stoper prešao je u redove andaluzijskog kluba u siječnju, gdje je stigao iz redova Borussije Dortmund prije dvije godine. Njemački prvoligaš bio mu je prvi inozemni klub jer je prethodno od 2002. godine kao 11-godišnjak stigao u Barcelonin omladinski pogon iz gradskog rivala Espanyola.

Bartra se u tekstu za The Players Tribune prisjetio svog odrastanja i rivaliteta s bratom blizancem Ericom te u emotivnom tekstu opisao kako je bilo prolaziti cjelokupnu Barcinu školu sa vlastitim bratom te o odnosu s navijačima 'Žuto-crnih' u kasnijem dijelu karijere.

Možda najinteresantniji dio je upravo o La Masiji - famoznom nogometnom kampu u kojem su odrasli igrači poput Messija, Xavija, Inieste i Sergija Busquetsa - u koju je otišao s bratom, s kojim je sanjao da postanu nova braća De Boer u Barceloni.

ODIGRAJ Barcelona - Girona

„Naši životi su se promijenili. Imali smo samo 10 godina – nismo se mogli preseliti sami u tako veliki grad – tako da je klub slao taksi svaki dan da nas vozi 75 kilometara iz našeg sela u Barcelonu, za što je bilo potrebno po sat vremena u svakom smjeru. Pisali smo domaću zadaću u autu, da bismo potom navukli kopačke i istrčali na teren. Osjećao sam da je to početak putovanja o kojemu smo oduvijek sanjali“, piše Barta za The Players Tribune, dodajući: „Pomislio sam: 'To je to. Uistinu ćemo postati kao braća De Boer'.“

Međutim, pritisak koji ga je dočekao u La Masiji bio je ogroman.

„Sanjarenje je bio lakši dio, naravno. Pritisak u Barci… Čovječe, to je drugačije nego bilo gdje drugdje. Tamo postoje treneri koji te gledaju kao jastrebovi. Primijete svaki detalj. 'Ima li ovaj klinac pravi temperament da bi uspio? Koliko je brz? Može li kontrolirati loptu slabijom nogom?“, piše Bartra, dodajući: „Kada napraviš grešku, gotovo da možeš osjetiti kako treneri i koordinatori zapisuju stvari u bilježnicu – 'Marc je izgubio loptu. Ponedjeljak, popodnevni trening, 18 sati i 13 minuta. Dokument: NEOPROSTIVE POREŠKE!“

Bartra piše kako su svi svjesni da se u La Masiji žele razvijati svi mladi nogometaši na svijetu te da talenti dolaze iz svih dijelova svijeta, a ne samo iz Španjolske.

„Vjerujte mi, to je pravi pritisak. Pogotovo kada imate samo 10 godina. U tom periodu zapravo ne možete imati dovoljno zrelosti da se nosite s tim. Živite život profesionalca, ali i dalje ste dijete“, navodi reprezentativac Furije i zaključuje u tom odlomku što je iziskivalo puno vremena i truda: „Iskreno, ne sjećam se baš da sam tada uživao. Volio sam kada bismo trenirali s loptom ili kad bih igrao s bratom. Ali na svakodnevnoj razini, bilo je veoma teško puno trenirati i učiti da bismo imali dobre ocjene… Barem meni je to bilo veoma teško“, zaključio je Bartra.

Cijeli tekst na engleskom jeziku za The Players Tribune možete pročitati OVDJE.

(Foto: Reuters)


Tagovi

Marc Bartra

Ostale Vijesti