Kakav potencijal! Četiri mlada dragulja zbog kojih je Nigerija opet hit nogometne Afrike

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 10.10.16. | 14:38

Nigerija ne mora strepiti za napadačku nogometnu budućnost.

Mnogi su poznavatelji nogometa tvrdili kako će Nigerija biti prva reprezentacija koja će prekinuti europsko-južnoamerički monopol na osvajanje svjetskih prvenstava. Nwankwo Kanu, Jay-Jay Okocha, Celestine Babayaro, Taribo West, Daniel Amokachi, Sunday Oliseh. To su samo neka od imena koja su davali povoda takvoj tvrdnji, ali Nigerija ipak nije uspjela ostvariti nikakav značajan rezultat na svjetskom nivou.

No, Nigerija se nije predala. Iz te države dolazi nova generacija talentiranih nogometaša, a uz Kennetha Omeruoa, Williama Troost-Ekonga i Ogeny Onazija, predvode ih ova četiri sjajna ofenzivca:

Ahmed Musa (Leicester)

Iako ima tek 23 godine, Musa je veteran što se tiče reprezentativnih nastupa. Ovaj napadač Leicestera do sada je nigerijski seniorski dres obukao 59 puta i postigao 11 golova. Karijeru je počeo u GBS Akademiji, a u Europu je došao 2010. kada je potpisao za nizozemski WWW-Venlo. S 18 godina je postigao 7 golova u svojoj prvoj sezoni, a nakon što je i u sljedećoj dobro počeo, na zimu je otišao u moskovski CSKA za 5,5 milijuna eura. U prvoj polusezoni se nije najbolje snašao, ali je formu uhvatio u sezoni 2012./13. kada je postigao 15 golova. I sljedećih godina je nastavio tresti mreže na ruskim travnjacima, a ovog ljeta ga je za 19,5 milijuna eura kupio Claudio Ranieri kao najveće pojačanje aktualnih prvaka Engleske. Za Leicester je upisao 7 nastupa, ali još čeka na prvi gol.

Alex Iwobi (Arsenal)

Iwobi je već i svojim genima bio predodređen da bude nogometaš. On je nećak legendarnog Jay-Jay Okoche, a kako se kao dječak s obitelji preselio iz Lagosa u London, trenirati je počeo u Arsenalu. Prije tri godine je debitirao za prvu momčad 'Topnika', ali još uvijek nije zauzeo ozbiljno mjesto u rotaciji. Ove sezone upisao je 7 nastupa u kojima nije zabio niti jedan gol. Nakon što je igrao za mlade engleske reprezentativne selekcije, Iwobi se prošle godine odlučio za nastup za Nigeriju za koju je upisao 7 nastupa, a jučer protiv Zambije postigao i prvi reprezentativni gol. Iwobi se najbolje snalazi na lijevom krilu, ali može igrati i na drugoj strani kao i u veznom redu.

Kelechi Iheanacho (Manchester City)

Doveo ga je Manchester City iz Taye Akademije kad je imao 18 godina, a nakon jedne sezone u mladoj momčadi, Iheanacho je lani debitirao za prvu momčad 'Građana' i to ne samo debitirao već odigrao 35 utakmica i postigao 14 golova. Ove sezone je 20-godišnji napadač dobio povjerenje Pepa Guardiole u 7 utakmice i zabio 3 gola, a Nigerijac je jedan od rijetkih igrača Manchester Cityja koji se ne spominje u niti jednoj kombinaciji odlaska s Etihada. Za Nigeriju je odigrao 5 utakmica i postigao 3 gola, a Transfermarkt ga procjenjuje na 7 milijuna eura. No, ako bi ga Manchester City nekim slučajem i odlučio prodati, iznos bi sigurno bio puno veći.

Moses Simon (Gent)

Najmanje poznat široj javnosti, Simon je svoju europsku karijeru započeo zaobilaznim putem, preko slovačkog Trenčina. Izdanak je, kao i Ahmed Musa, nigerijske GBS Akademije, a prije 3 godine su se za njega interesirali mnogi europski klubovi. Na kraju je on odabrao Ajax, ali 'Kopljanici' nisu odabrali njega. Nakon nekoliko mjeseci na probi, nizozemski klub ga nije zadržao u momčadi pa je 'uskočio' slovački Trenčin s kojim Ajax ima dobre odnose. Simon je u Slovačkoj u sezonu i pol postigao 17 golova, a u siječnju 2015. prešao je u Gent. U prvoj polusezoni postigao je 7 golova, lani je bio nešto manje uspješan s 3 gola, ali mu je i to bilo dovoljno da dobije poziv za seniorsku reprezentativnu vrstu. Do sada je upisao 11 nastupa i postigao 3 gola, a Transfermarkt ga procjenjuje na 4 milijuna eura. Ovaj 21-godišnjak se najbolje snalazi na lijevom krilu, ali se može snaći na svim ofenzivnim pozicijama.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

nigerijska nogometna reprezentacijaMoses Simonkelechi IheanachoAlex IwobiAhmed Musa

Ostale Vijesti