Završen Svjetski košarkaški veteranski kup u Omišu: Igrao Šundov, tražio se Kukočev dres

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 21.04.24. | 17:30

Dva trofeja ostala su u Hrvatskoj, osvoji su ih Adriatic i Vitalac

“Igrao sam profesionalno košarku za brojne klubove i reprezentaciju Kanade, igrao sam na velikim natjecanjima poput Svjetskog prvenstva, i nije floskula kad kažem da je ovo sjajno organizirano natjecanje čak i po tim kriterijima. Oduševljen sam ovim što sam vidio u Omišu i planiram se sljedeće godine vratiti s mojim timom”, kazao je Joey Wickery, Kanađanin koji je na upravo završnom Svjetskom kupu košarkaških veterana u Omišu nastupao za američku momčad Utah hoops.

Prezime Wickery poznato je samo najboljim poznavateljima košarke, on je naime bio dio reprezentacije Kanade koja je igrala 1994. na SP, a dvije godine kasnije, uoči OI u Atlanti, igrao je u pripremnom ogledu protiv Hrvatske i u jednom duelu slomio prst Toniju Kukoču...

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Wickery je uz našeg Bruna Šundova bio najveća zvijezda i najpoznatije ime Svjetskog kupa koji je odigran u Omišu proteklog tjedna, a završio je spektakularnim zatvaranjem i svečanom večerom za sve sudionike. I upravo je tijekom ceremonije zatvaranja pobjednička momčad u kategoriji 50-55+ Utah hoops oduševila okupljene. Jedan od njihovih igrača na pobjedničkom je postolju skinuo trenerku i ostao u replici dresa Jugoplastike s prezimenom Kukoč.

“Od organizatora smo tražili da nas povedu u hram košarke na Gripama, gdje su odrasli Kukoč, Rađa i brojni drugi poznati igrači, a posjetili smo i Kuću slave splitskog sporta. Nisam znao da su sportaši iz Splita osvojili preko 100 olimpijskih medalja, to je fascinantan podatak... Uspio sam kupiti repliku Kukočevog dresa, uokvirit ću ga sa zlatnom medaljom kao vrijednu uspomenu”, kazao je Randy Reid iz Utaha...

Natjecanja u Omišu odvijala su se u sedam kategorija, tri ženske i četiri muške, no košarka je bila u drugom planu. Većina sportaša veterana došla je na druženje i odmor. No unatoč tome igrala se i dobra košarka.

“Prošle godine sam bila iznenađena razinom profesionalnošću organizacije turnira i zbog toga sam se vratila i moram priznati da sam ponovno iznenađena. Preko 40 ekipa iz cijelog svijeta, i sve je savršeno organizirano, od hotela, do transporta, satnica odigravanja susreta, uvjeta... Vidimo se i dogodine, sigurno se vraćamo opet”, kazala je MVP u kategoriji žena 45-50+ Jennifer Watson iz britanske ekipe Pick & mix.

Nastupilo je preko 500 sudionika iz 16 zemalja, najnapetiji su bili finalni ogledi u muškoj kategoriji 50-55+ u kojoj su momci iz Utaha pobijedili nekadašnje svjetske prvake u istoj kategoriji iz Srbije te u kategoriji 40+ u kojoj su Litavci iz Gintara tek u drugom produžetku, i to košem u zadnjoj sekundi pobijedili Adriatic 40. Boje Hrvatske najsrčanije su branili pobjednici u muškim kategorijama 35+ Adriatic te 60+ Vitalac, uz napomenu kako su momci iz Vitalca pobijedili u svih pet utakmica.

“Ovaj će pehar imati posebno mjesto u našoj trofejnoj sobi, uz medalje i posebno dizajnirane poklone organizatora. Od ove godine smo prešli u najstariju kategoriju i nadamo se da ćemo barem još koju godinu dominirati na turniru”, kazao je Igor Krasić iz Vitalca.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Na čelu male i uhodane grupe koja stoji iza organizacije Svjetskog kupa je Mario Čaljkušić.

“Sad kad je sve gotovo možemo odahnuti jer je sve prošlo u najboljem redu i sve smo sudionike ispratili kućama. Imamo jako pozitivne povratne informacije i nadamo se da će i sljedeće sezone turnir nastaviti rasti jednako brzo kao i do sada. Nama sad slijedi par dana odmora, a onda kreću pripreme za Svjetski kup rukometnih veterana, koji se na istom mjestu u Omišu održava u svibnju”, kazao je Čaljkušić.

Pobjednici po kategorijama:

Muškarci 60+

1.    Vitalac (Hrvatska)

2.    Štajerska (Slovenija)

3.    Team Swiss (Švicarska)

MVP: Slobodan Šimić (Vitalac)

Muškarci 50-55+

1.    Utah hoops (SAD)

2.    Srbija 50 (Srbija)

3.    Amstelven (Nizozemska)

MVP: Joey Wickery (Utah hoops)

Muškarci 40+

1.    Gintaro Baldai (Litva)

2.    Adriatic 40 (Hrvatska)

3.    Wolfpack (Velika Britanija)

MVP: Mantas Tomasevicius (Gintaro)

Muškarci 35+

1.    Adriatic 35 (Hrvatska)

2.    Zielona Gora (Poljska)

3.    Come back Podgorica (Crna Gora)

MVP: Željko Jović (Adriatic)

Žene 45-50+

1.    Pick & mix (Velika Britanija)

2.    UN Kotka (Finska)

3.    Fusion (Velika Britanija)

MVP: Jennifer Watson (Pick & mix)

Žene 40+

1.    Hun K8 (Mađarska)

2.    Fimba 40's (Velika Britanija)

3.    Street ballers (Slovenija)

MVP: Andrea Karolyi (Hun K8)

Žene 35+

1.    Airballers (Velika Britanija)

2.    Bučke (Slovenija)

3.    Cesis Vieno (Latvija)

MVP: Rebeca Brindley (Airballers)

(dku)


 


Tagovi

OmišSvjetski košarkaški veteranski kup

Ostale Vijesti