Umirovio se najbolji izvođač slobodnih bacanja u NBA-u, ali ostaje u ligi

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 04.11.19. | 15:39

Veteran je odlučio otići u igračku mirovinu.

Španjolski playmaker Jose Calderon odlučio je s 38 godina zaključiti svoju igračku karijeru.

Svoj seniorski košarkaški put Calderon je počeo prije točno dvadeset godina u klubu Diputacion Foral Alava, da bi preko Lucentuma i Fuenlabrade stigao u Tau Ceramicu gdje se zadržao tri sezone.

Nakon toga je uslijedio njegov odlazak u najjaču ligu svijeta, a tamo je najdublji trag ostavio u prvom klubu za koji je nastupao. 2005. godine došao je u Toronto Raptorse i tamo se zadržao do 2013. godine. Potom je otišao nakratko u Detroit Pistonse, a još je nosio dres Dallasa, Knicksa, Atlante i Clevelanda prije nego je uoči zaključenja karijere ponovno stigao u redove Pistonsa.

Sveukupno je u 14 sezona u NBA ligi kroz karijeru proveo 26 minuta na parketu u prosjeku,a  za to vrijeme je ubacivao 8.9 poena, uz 5.8 asistencija i 2.4 skoka.

Zanimljiva je činjenica da drži rekord NBA lige za najbolji postotak ubačenih slobodnih bacanja u jednoj sezoni. To se dogodilo kada je nosio dres Raptorsa 2008./09., a od 154 slobodna bacanja, ubacio je 151 što znači da je imao postotak od nestvarnih 98% ubačenih slobodnih bacanja.

Sa španjolskom reprezentacijom osvajao je svjetska zlata 2006. godine, srebro na Euru godinu kasnije, kao i medalje istog sjaja na Olimpijskim igrama u Pekingu i četiri godine kasnije u Londonu, nakon čega se umirovio što se nacionalnog dresa tiče.

Inače, Calderon će ostati u NBA ligi, odnosno u NBPA-u (Udruženju igrača NBA lige) kao posebni asistent izvršnoj direktorici NBPA, Michele Roberts.

 

 

(Foto: Reuters)


Tagovi

Jose CalderonŠpanjolska košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti