Scariolo: "Prije 11 godina vozio sam Ferrari, a sada Red Bull"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 19.09.22. | 07:50

„Možda sam ove godine bio agresivniji, dozvolili su mi da vozim brže, da dodam gas jer igračima nije smetalo. To nisam smio s onom generacijom. Kao trener morate se adaptirati. Kada sam osvojio Eurokup s Virtusom prošle sezone, rekao sam da je to potpuno drugačiji tim od svega s čim sam radio“, istaknuo je izbornik Španjolske

Furija je na košarkaškom Mount Everestu. Nitko im prije početka EuroBasketa nije davao velike šanse, ali četa Sergia Scariola osvojila je zlato u Berlinu, u finalu pregazila Francusku. Pitanje pobjednika niti jednog trenutka nije došlo pod znak pitanja.

Poslije meča, veliko slavlje košarkaša Španjolske. Willy Hernangomez sijao je od sreće.

“Teško je objasniti riječima što osjećam. Jako sam ponosan na sve, od suigrača, preko trenera, do svake osobe u Savezu. Zaslužili smo zlato. Rasli smo kroz turnir, što je nevjerojatno. Povjerenje u svlačionici je nešto posebno. Jako sam zahvalan što sam bio dio ovog fantastičnog tima i što su svi vjerovali u mene. Trener Scariolo je poseban, vidio je moj rast i pustio me da igram najbolju košarku“

Braća Hrnangomez su dobili MVP nagrade, Juancho najkorisniji igrač finalne utakmice, Willy cijelog turnira. Hoće li se svađati tko je bio bolji?

“Jako sam sretan zbog njega, odigrali smo obojica odličan turnir...“.

Konferencija je prekinuta na minutu budući da su igrači Španjolske uletjeli u salu... Scariolo je konačno došao do riječi.

“Lako je reći da smo presretni što smo prvaci. Ušli smo u turnir kao osmi kandidat za zlato po službenim predviđanjima. Mi smo ušli u turnir bez MVP igrača, NBA superzvijezda, All star igrača... Jako sam sretan jer smo uspjeli sve pobijediti i preskočiti konkurenciju. Rekao sam Willyju da nas mora voditi, da mora biti vođa i igrati sjajnu košarku, kao što je to činila cijela ekipa. I on je slušao. Jako sam sretan zbog načina na koji smo igrali košarku u oba smjera“, kaže Scariolo i dodaje:

“Svi problemi koje smo imali prije turnira učinili su nas jačim. Imali smo strpljivost, nadišli smo teške momente kao momčad, nismo pravili individualne akcije, bili smo čvrsti u odbrani, igrači su me slušali od prvog dana, mijenjali smo neke stvari tijekom turnira, kao što smo Juancha pomaknuli s trojke na četvorku. To nas je sve učinilo jako efikasnima na oba kraja terena i zbog toga sam ponosan“.

Francuzi su imali 19 izgubljenih lopti, od čega je 12 ukradenih posjeda iz kojih je Španjolska ubacila 35 poena... Je li to bio plan za pobjedu?

“Morali smo imati određeni broj poena iz tranzicije. Morali smo ih zato tjerati na izgubljene lopte. Morali smo graditi našu ulogu na terenu pet koraka unaprijed. Jer, ako bi nas ubacili u reket, u kojem su puno jači, bili bismo u problemu. Trudili smo se da na svaki način to izbjegnemo, uspeli smo u tome brzim kretnjama i dobrim rotacijama. Napravili smo šta smo željeli i napravili rezultat“.

Da li je ovo pobjeda sistema nad željom drugih da dođu do rezultata prečicom?

“Veliki je posao napravljen, pogotovo u mlađim kategorijama. Učinili smo sve da ovu generaciju pripremimo za ono što ih je čekalo u kvalifikacijama. Većina momaka koji su ovdje igrali su kvalifikacije. Znali smo da ćemo mi, Francuska i još neki imati problema zbog igrača u NBA i Euroligi, zato smo razmišljali unaprijed. Naravno, nismo mogli očekivati zlato, ali smo radili pravi posao. Kada pogledate naše mlađe kategorije, brojne stvari rade kao mi, zbog toga rastu kao ekipe i to se prenosi na seniore. Ovo je bilo jako ludo predvidjeti. Trudili smo se uvijek biti konkurentni, boriti se za svaku loptu u svakom meču. Jesmo li više ili manje talentirani od drugih je diskutabilno, ali smo se uvijek borili“.

Španjolska izgleda kao momčad s dva izbornika budući da uz Sergia Scariolu i pomoćnik Luis Gil stalno dijeli savjete igračima...

“Imamo pet glavnih trenera u stručnom stožeru. Luis Gil je moj čovjek za vrištanje na igrače. On mi čuva glasne žice, govori igračima gdje trebaju stajati i da paze na zamke protivnika... Svi ostali imaju svoje zadatke, ali Luis je taj koji urla na igrače, daje im predviđanja šta će se dogoditi dalje na parketu. On mi čuva snagu i energiju, glas, jer mogu gledati utakmicu bez vrištanja, i razmišljati o svemu ostalom, o izmjenama, defenzivnim postavkama, napadima koje ćemo odigrati. Suci se ljute na nas jer često stojimo obojica kraj aut linije, ali nam je sinkronizacija dobra“.

Kada ste 2011. godine na Eurobasketu u Litvi uzeli zlato, zahvalili ste Savezu jer vam je dozvolio da vozite “Ferrari“. Ako je ta generacija bila Ferrari, šta je ova?

“Red Bull (smijeh)? Sada je potpuno drugačije. Možda sam ove godine bio agresivniji, dozvolili su mi voziti brže, da dodam gas jer igračima nije smetalo. To nisam smio s onom generacijom. Kao trener morate se adaptirati. Kada sam osvojio Eurokup s Virtusom prošle sezone, rekao sam da je to potpuno drugačiji tim od svega s čim sam radio. Tako je i sa Španjolskom. Jer, moraš neke stvari uvećati, neke umanjiti, da bi napravio rezultat”, zaključio je Scariolo.

Preuzeto s mozzartsport.com


Tagovi

EurobasketSergio ScarioloŠpanjolska košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti