Neznani junak Cavsa - suigrači ga obožavaju, protivnici mrze i tuku (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 26.05.15. | 11:09

Cleveland Cavaliers su na korak do velikog finala NBA lige. Za to im treba tek još jedna pobjeda protiv Atlante, a prvu priliku imaju noćas.

Cavsi su trenutno u velikoj, 3-0 prednosti, a ključni detalj treće utakmice finala Istoka protiv Atlante dogodio se krajem druge četvrtine kada je Al Horford isključen zbog udaranja Matthewa Dellavedove koji se prometnuo kao jedan od junaka ozljedama oslabljenih Cleveland Cavaliersa.

Najbolji igrač Atlante do tada je imao najbolje poluvrijeme u doigravanju. Horford je za 19 minuta postigao 14 koševa (šut 7/10), imao 4 skoka i 1 asistenciju te je vukao svoje Hawkse u nastojanju da dođu do prve pobjede u finalu Istoka.

Igrala se zadnja minuta druge četvrtine kada je Horford promašio jedan šut, a u skoku u napadu borio se s 15 centimetara nižim Dellavedovom. Obojica su pala na parket, a Australac je u padu nezgodno pao na Horfordovu nogu. 28-godišnji centar iz Dominikanske Republike reagirao je udarivši Dellavedovu laktom u predjelu ramena i vrata, a suci nisu imali milosti –isključili su ga.

Bez Horforda, te od ranije i Kyle Korvera, Atlanta je izgubila i treću utakmicu od Clevelanda te prvoj momčadi Istoka i regularnoj sezoni sada prijeti 'metla'. Doduše, Hawksi su u toj utakmici došli do produžetka, ali LeBron James je, nakon lošeg starta i s ozljedom zgloba, bio nezaustavljiv s triple-doubleom, svojim 12. u doigravanjima čime je došao na drugo mjesto liste svih vremena. Prvi je Magic Johnson s teško dostižnih 30 triple-doubleova.

A upravo je Korver razlog zbog kojeg je Horford, koji nije poznat po ovakvim ispadima, burno reagirao na start Dellavedove. Naime, u prošloj utakmici se dogodio sličan start Australca na Korveru koji je tada doživio ozljedu zgloba zbog koje će propustiti četiri do šest mjeseci.

I tada je Dellavedova išao neoprezno na nogu protivnika, baš kao što je to učinio i sinoć protiv Horforda. Uostalom, to su posvjedočili i suci koji su mu dodijelili tehničku grešku zbog neopreznog starta, ali to je malo značilo za Atlantu.

„Stvarno mislim da je išao namjerno na mene, ali sam se snašao. U prijašnjoj utakmici sam dobio udarac u koljeno i ovo je izgledalo kao da će se ponoviti. Dellavedova igra tvrdo, ali negdje mora postojati granica. Mora naučiti. U ligi je tek dvije godine i mora naučiti da su na kraju dana ovdje svi braća i pazimo jedan na drugoga“, rekao je nakon utakmice Horford i tom izjavom najbolje sublimirao misli cijele momčadi Atlante.

„Nisam situaciju vidio uživo, ali sam na ponovljenoj snimci vidio kako se Dellavedova baca na nogu. Pazite, to je već napravio Korveru, jednom od naših startera i koji će biti 4 do 6 mjeseci van terena. I onda je to napravio Alu koji je jednostavno rekao 'dosta' i napravio to što je napravio“, izjavio je Atlantin DeMarre Carroll i dodao:

„Mislim da se on samo želi natjecati, ali te ponekad ta želja može previše ponijeti. Mora postojati linija između želje da se natječeš i luđaštva. Al je samo napravio što je mislio da je potrebno napraviti kako bi zaštitio momčad. Naravno da je u košarci normalno da se bacaš za ničijom loptom, ali kada se bacaš u noge protivničkih igrača, ne može se dogoditi ništa dobroga“.

No, Dellavedova nije imao incidente samo s igračima Atlante. U prethodnom je krugu doigravanja 'zaradio' isključenje Taja Gibsona iz Chicaga. I ovaj put je Australac 'započeo kavgu' tako što nije dopustio Gibsonu da izvuče nogu iz svojeg klinča. To je iznerviralo krilnog centra Bullsa pa je oštro reagirao te i on udario Dellevedovu. Barem je tako izgledalo na televiziji.

„Nisam ga udario. On je stopirao moju nogu i ja sam reagirao, ali nisam ga udario. Možda je izgledalo tako“, rekao je nakon utakmice Gibson koji je u toj situaciji također bio isključen. Dellavedova nije dobio ni tehničku grešku.

„Ne možete pobjeći od toga da se ovo sada već prečesto događa. Ne mogu reći da je namjerno, ali se prečesto događa“, rekao je Reggie Miller, sada u ulozi tv-komentatora, nakon incidenta s Horfordom. Nitko ne želi reći da je Dellavedova sve ovo namjerno rekao, jer bi to bile ozbiljne optužbe, ali su Australca mnogi u košarkaškom svijetu uzeli na zub. Osim, naravno, igrača i trenera Clevelanda.

„On je naš najtvrđi igrač“, smatra LeBron James. „Ne želimo nikoga ozlijediti, ali utakmicu igraš da je dobiješ i agresivan si da to postigneš. Dellavedova svakog dana trenira žestoko. Ide protiv očekivanja drugih i to radi svake večeri.“

I upravo to je obilježje onoga što je Dellavedova napravio u nekoliko posljednjih utakmica za Cleveland. Nakon što se Cavsima ozlijedio i Kyrie Irving, Australac je morao zauzeti mjesto u startnoj postavi iako je u sezoni u prvoj petorci bio tek 13 minuta. Igrao je u prosjeku 20,6 minuta, postizao 4,8 koša i imao 3 asistencije. Još manji je učinak imao u seriji protiv Bostona, a onda se ozlijedio Irving. U drugoj utakmici serije protiv Bullsa imao je po 9 koševa i asistencija i odigrao dobro, ali to je bio tek nagovještaj dobrih igara. U šestoj utakmici protiv Bullsa je bio ponajbolji igrač utakmice sa 19 koševa, a nakon što je bio loš na otvaranju serije protiv Atlante, uslijedile su dvije dobre utakmice. U prvoj je imao 11 koševa, 6 skokova i 4 asistencije, a sinoć je utakmicu završio s 17 koševa, 3 skoka i 2 asistencije. I statusom heroja domaćih navijača zbog primljenog udarca od Horforda.

Matthew Dellavedova je na NBA draft izašao prije dvije godine, ali ga nitko nije izabrao. Kroz nastupe u Ljetnoj ligi, osigurao je mjesto na rosteru Cleveland Cavaliersa koji je prošlu sezonu imao učinak 33-49 te dobio prvi pick na draftu. Ostalo znate – na ljeto se vratio LeBron, dovedeni su prvo Kevin Love i hrpa veterana (Mike Miller, Shawn Marion), a zatim i J.R. Smith, Timofej Mozgov i Iman Shumpert, a Dellavedova je jedan od rijetkih igrača koji su ostali na rosteru.

Nisu razlog tome bilo bog zna kakve igre već njegova borbenost na treninzima, koje je 'kupilo' i tadašnjeg trenera Mikea Browna, ali i aktualnog Davida Blatta. No, više od toga ga je na rosteru ostavila činjenica da je iznimno jeftin. On je ove godine zaradio tek nešto više od 800 tisuća dolara. Za te je novce u NBA ligi nemoguće pronaći pouzdanog i borbenog igrača s klupe.

A ta klupa Cavaliersa je napravila čudo u ovoj seriji. Kevin Love se ozlijedio protiv Bostona, Kyrie Irving protiv Chicaga. Ostao je LeBron James 'sam'. No, onda su se ukazali Iman Shumpert, J.R. Smith, Timofej Mozgov, Tristan Thompson i Matthew Dellavedova. Pa i James Jones. Svi su oni imali odlične role u zadnjim utakmicama koristeći sve ono što je LeBron radio za njih, ali i loše protivničke reakcije. Svi ovi igrači su ovim playoffom sigurno povećali svoju vrijednost.

Iako je većina iznenađena dobrim igrama ovog 24-godišnjeg 193 centimetra visokog beka, to sigurno nisu navijači Sveučilišta Saint Mary's iz Kalifornije. On je tamo odigrao sve četiri godine i vodio Saint Mary's tri godine u NCAA turnir. Od prve je godine igrao punu minutažu, a na kraju je sveučilišnu karijeru završio s prosjekom od 14,2 koša, 5,6 asistencija i 3,4 skoka. Apsolutni je rekorder sveučilišta po broju utakmica, koševa, asistencija, šuteva za tricu i postotka slobodnih bacanja. Zbog svega toga su na Saint Mary'su odlučili da umirove njegov broj 8 kao tek drugom igraču kojem je ukazana ta čast.

Dellavedova je tek jedan u nizu australskih košarkaša koji su igrali za Saint Mary's, a povezanost ovog sveučilišta i reprezentacije Australije je posebno zanimljiva priča. Počelo je sve kada je Randy Bennett, aktualni trener kluba, u svojoj prvoj godini na sveučilište doveo Adama Caporna, koji mu je sada pomoćnik, a uslijedio je Daniel Kickert, koji je u to doba postao najbolji strijelac u povijesti sveučilišta.

Saint Mary's se tada već ozbiljno povezao s australskom košarkom. Potpisali su ugovor s Australskim institutom za sport te iz njega nastavili dovoditi košarkaše. Veliki doprinos dao im je Patty Mills, aktualni igrač San Antonija, a onda je došao Matthew Dellavedova.

I dok je na Saint Mary's bio glavni igrač, vrlo brzo je shvatio da mu u NBA ligi nedostatak fizikalija neće dopustiti da igra stilom kojeg je gajio u NCAA košarci. Ovdje se morao žrtvovati, dati sve od sebe i na svakom treningu dokazivati. Postao je tvrd igrač u obrani. Iako ne ni blizu razine najboljih defenzivnih igrača lige, Dellavedova nikako nije 'rupa' u obrani, barem ne u dvobojima protiv back-up playeva protivničke momčadi. Bacit će se za svakom loptom, čitati linije dodavanja te pokušati presjeći loptu.

U napadu ima odlično uigrane kombinacije s Tristanom Thompsonom koje obično završavaju zakucavanjem krilnog centra Cavsa, a u ovim posljednjim utakmicama je pokazao da ga se ne smije ostaviti samog na šutu za tri poena. Kada igraš s LeBronom, ništa drugog ti osim toga i ne treba. A Dellavedova, uz to, ima i veliki utjecaj u obrani.

Precizna statistika je pokazala kako obrana Cavaliersa potpuno drugačije izgleda kada je Dellavedova na parketu. Naime, defenzivni rating, statistička kategorija koja izračunava broj koševa protivničke momčadi na 100 posjeda, donosi veliku razliku s Australcem ili bez njega. Kada je Dellavedova na parketu, Cavsi primaju 93, a bez njega čak 116 koševa.

Nije ni čudno da su ga zavoljeli navijači Cavaliersa, baš kao što ga vole navijači reprezentacije Australije za koju igra od 2009., a nastupio je na Olimpijskim igrama u Londonu te Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. No, tu je i onaj dio navijača koji će ga zapamtiti po ovim ekscesnim situacijama. Ako Hawksi noćas izbore petu utakmicu, ne sumnjamo kako će mu navijači Atlante prirediti 'žestoki' doček.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

izdvajamoNBA doigravanjeMatthew Dellavedova

Ostale Vijesti