Neočekivani junak! Ušao s klupe, srušio rekord i donio naslov Villanovi (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 03.04.18. | 10:45

Momak ispod radara.

Villanova je noćas osvojila svoj drugi NCAA naslov u tri godine, treći u povijesti, a utakmica protiv Michigana je iznjedrila pomalo neočekivanog junaka. Naslov najboljeg igrača utakmice nije odnio Jalen Brunson, koji je dobio sve nagrade ove sezone; ni Mikal Bridges, koji je programiran kao visoki pick na ovogodišnjem NBA draftu; ni Omari Spellman, još jedan igrač kojeg NBA skauti pomno prate: ni Phil Booth, najbolji strijelac u finalu prije dvije godine. Ne, najbolji igrač sinoćnje utakmice bio je 21-godišnji Donte DiVincenzo.

Ovaj 196 centimetara visoki bijeli bek odigrao je sjajnu utakmicu te za 37 minuta postigao 31 poen uz šut 10/15 te posebno impresivnih 5/7 za tricu. Pogodio je 6 od 10 slobodnih bacanja te dodao 5 skokova, 3 asistencije i 2 blokade. Koliko je njegova partija bila impresivna govori podatak da je prvi sljedeći strijelac Villanove bio Bridges s 19 poena, a u posljednjih 20 godina nitko nije postigao 30 ili više poena u finalu NCAA turnira. Posljednji koji je to napravio bio je Miles Simon 1997. godine.

„Kad je netko vruć, hrani ga“, kratko je Brunson objasnio zbog čega su igrači Villanove uporno tražili DiVincenza koji jednostavno nije mogao promašiti.

„Iskreno, uopće nisam pratio rezultat. Nisam znao koliko sam postigao poena, samo sam pokušao igrati na pravi način. Omari Spellman je pravio sjajne blokove za mene i neprestano sam bio otvoren na šutu. Jednostavno sam imao pravi osjećaj za utakmicu“, rekao je DiVincenzo nakon utakmice.

On je sinoć odigrao najbolju utakmicu svoje karijere. Nikada do sada u NCAA natjecanjima nije postigao 31 poen, rekord mu je 30, a posebno je impresivno vidjeti njegov napredak po godinama. U svojoj prvoj sezoni, kada je Villanova prije dvije godine osvojila svoj drugi naslov u povijesti, igrao je 9,3 minute u prosjeku te zabijao 1,9 poena uz 2 skoka. Lani su brojke skočila na 8,8 poena, 3,98 skoka i 1,7 asistencije u 25,5 minute, a ove su već na 13 poena, 4,7 skoka i 3,5 asistencija uz postotak šuta od 47,3% te 39% za tricu.

Američki mediji su se, naravno, odmah raspisali o DiVincenzu te otkrili kako ima dva nadimka – Big Ragu, kojeg je dobio zbog crvene kose i talijanskog prezimena, te Michael Jordan od Delaware, kojeg mu je dao trener Villanove Jay Wright zbog činjenice kako je DiVincenzo pohađao srednju školu u istom gradu kao i Michael Jordan. Wilmingtonu u Delawareu. Samo je DiVincenzo igrao za Salesianum, a Jordan za Emsley A. Laney. Naravno da je nadimak dobio iz šale, ali sada se nitko više neće šaliti s njim.

DiVincenzo je odigrao utakmicu karijere, a sada je pitanje hoće li izaći na NBA draft. Uoči ove utakmice njegovo ime se nije nalazilo na niti jednim projekcijama pickova prve runde, ali sada bi se situacija mogla promijeniti. No, on još uvijek može igrati sveučilišnu košarku pa ne bi bilo čudno ni da ostane na Villanovi.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Donte DiVincenzoNCAAMarch Madness

Ostale Vijesti