Nekada je bio rame uz rame sa Stephom Curryjem, a sada s 31 godinom ne može pronaći klub

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 21.09.17. | 17:02

Nakon što ga je Indiana otpustila, Monta Ellis još nije našao novi klub.

Početak NBA sezone se opasno približava, a sve je manje ozbiljnih igrača na tržištu. Jedan od posljednjih koji nije imao ugovor za sljedeću sezonu, Alex Len, dogovorio je sve s Phoenixom pa je tržnica spala na samo nekoliko imena. Najveće među njima je vjerojatno ono Monte Ellisa.

Ellis je prošlu sezonu završio u Indiani, a Pacersi su ga odlučili otpustiti iako je imao ugovor za sezonu koja je pred nama. No, Indiana je u rebuidlingu pa su odlučili da im se Ellis, koji je lani imao prosjek od 8,5 poena što je najmanje nakon rookie sezone, ne uklapa u planove. Stoga su iskoristili strecth opciju pa će njegovih 11,2 milijuna dolara provući kroz salary cap u sljedećih pet sezona.

Takva situacija izgledala je dobro za Ellisa. Još uvijek dovoljno mlad, ima 31 godinu, još uvijek može zabijati u seriji kada ga krene, a financijski osiguran za sljedeću sezonu. Tijekom ljeta su se spominjali pojedini klubovi koji su zainteresirani za njega, prije svih Phoenix Suns i New York Knicks, ali od svega nije bilo ništa.

„Razgovarao sam s Ellisom. Osjeća se dobro, ali još uvijek nije siguran koji će mu biti sljedeći potez“, objavio je prije nekoliko dana Scott Agness, novinar američkog Vigilant Sportsa.

Očigledno je da Ellis razmišlja o onoj izglednoj opciji – odlasku u Kinu, ali je isto tako jasno kako mu se ne da odlaziti igrati trećerazrednu košarku. Koliko god Kinezi ulagali u košarku, jako su daleko od značajne razine, a Ellis je ipak igrač koji iza sebe ima prilično dobru karijeru.

U NBA ligu je došao 2005. Na draftu su ga 40. pickom izabrali Golden State Warriorsi, a nakon prilagodbe i prve sezone (6,8 poena po utakmici), već u drugoj je postao jedan od glavnih igrača momčadi. Prosjek mu je bio 16,5 poena i 4,1 asistencije, u trećoj sezoni je išao preko 20 poena, a u sezoni 2009./10. je briljirao s 25,5 poena po utakmici. Tada je u momčadi bio i rookie Stephen Curry pa se može reći da su Ellis i Curry tvorili prve 'Splash Brotherse'.

No, njih dvojica ipak nisu tako dobro funkcionirali kao kasnije Curry i Klay Thompson, a iako je Ellis bio sjajan i u sljedećoj sezoni te početkom one 2011./12., Warriorsi su ga poslali u Milwaukee u zamjenu za Andrewa Boguta, a to je bio i početak stvaranja ove super momčadi Golden Statea.

To je bio početak Ellisovih lutanja. Nije bio on loš u Milwaukeeju, kao ni kasnije u Dallasu i prvu sezonu u Indiani, ali je ipak riječ o jednodimenzionalnom igraču koji praktično 'ne igra' obranu, a u napadu nije koristan u igri bez lopte, nije dalekometni strijelac (tek je jedne sezone imao više od 1,2 trice po utakmici), a  padom njegovih fizikalija pala je i mogućnost njegove opasnosti na ulazima u reket. Na sve su se nalijepile i sitne ozljede te manji problemi s dopingom i Ellis je sada tu gdje jeste – trenira u Indiani, gleda kako se NBA momčadi spremaju za sezonu i razmišlja isplati li se otići u Kinu…

(Foto: Action Images)


Tagovi

Monta Ellis

Ostale Vijesti