Španjolska nakon dva produžetka slomila Australce i plasirala se u finale SP-a

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 13.09.19. | 12:33

Nakon odlične utakmice Gasol i društvo igrati će za zlato.

 

U odličnom prvom polufinalu Svjetskog prvenstva u Kini Španjolska je nakon dva produžetka savladala fantastičnu Australiju sa 95:88.

Od početka druge četvrtine Australci su u konstantnom vodstvu, a na tri minute do kraja Španjolci dolaze do samo minusa od dva poena, no onda Mills pogađa tri slobodna bacanja i vraća Australce na plus od pet poena.

Rubio stavlja polaganje, a u narednom napadu Klokani rade prekrešaj u napadu. Rubio i Gasol rade pick'n'roll i dolaze samo na minus jedan, a napad potom Baynes ne uspijeva zabiti pod košem. 50 sekundi prije kraja Llull promašuje tricu. Dellavedova promašuje u napadu Australaca, uzimaju skok u napadu, no Mills gubi loptu na 28 sekundi do kraja.

Napad Španjolaca, odlična obrana Inglesa na Llullu i bek Reala promašuje težak šut preko ruke s poludistance, no suci sude prekršaj Bogutu nad Gasolom u borbi za loptu. Centar NBA prvaka zabija oba slobodna bacanja i Španjolska je sa 71:70 u vodstvu prvi put od završetka prve četvrtine, na 8.7 sekundi do kraja.

Mills ide na prodor, ne zabija, ali u polaganju ga Claver faulira i sada bek Australaca ima dva bacanja na 4.7 sekundi do kraja. Zabija samo prvo, Rubio dolazi do lopte, šutira sa centra i zamalo promašuje. Nevjerojatan završetak regularnog dijela. Ušlo se u produžetke.

Produžeci počinju sa pet poena Marca Gasola, no Mills zabija tricu i vraća samo na minus dva. Gasol sljedeću tricu promašuje, isto na drugoj strani čini Mills, no nakon skoka u napadu Kay polaže za novi egal tri minute do kraja.

Nastavlja se odličnim asistom Rubija za Clavera, a Ingles vraća na egal sa dva slobodna bacanja. Australci ne uspjevaju pogoditi, hvataju skok u napadu, a potom pod košem Španjolci igraju nogom, što znači da imaju novih 14 sekundi, a do kraja je 16.3 sekundi. Španjolci odmah rade prekršaj na Millsu, a bek San Antonija ovaj puta zabija oba bacanja glatko.

Lopta dolazi pod košem do Gasola, a Dellavedova radi faul na 4.6 sekundi do kraja. Marc Gasol opet na liniji. Hladan kao led, osigurava novi egal 80:80. Dellavedova dolazi do šuta s desne strane, no promašuje i ulazi se u novi produžetak.

On započinje košem Boguta, no Gasol vraća s poludistance. Gasol uspjeva sačuvati koš, a u sljedećem napadu Rubio nalazi samog Llulla na trici, a takvu će on rijetko promašiti. Australci promašuju, Gasol stavlja novu dvicu i sad je 87:82 na tri minute do kraja. Dvije minute i šest sekundi prije kraja Llull stavlja još jednu tricu nakon ''prebrojavanja'' po liniji za tri, i to označava odlazak na plus od osam poena.

Baynes zabija tricu i vraća na minus pet, no Rubio iznuđuje prekršaj i stavlja oba bacanja. Mills gubi loptu, radi se prekršaj na Claveru kstavlja jedno bacanje i ide na plus devet, no kada Rudy Fernandez krade loptu u narednom napadu, jasno je da su se Australci raspali.

Utakmicu života za reprezentaciju odigrao je Marc Gasol sa 33 poena i odličnom obranom, a blizu je i Ricky Rubio koji je upisao brutalan učinak od 19 poena i 12 asistencija.

Kod Australaca istaknuo se Patty Mills sa 32 koša, te igrači reketa Nic Kay sa 18 i Andrew Bogut sa 12 poena.

Španjolci su svjesno žrtvovali postojanost u skoku (što se i očitovalo budući su im Australci uzeli podosta napadačkih skokova) za nižu petorku i mobilnost u obrani, odnosno rotacije. Ispostavilo se to kao dobar potez.

Momčad Sergia Scariola u nedjelju će igrati sa pobjednikom drugog polufinala između Francuske i Argentine.

(foto: Reuters)


Tagovi

FIBA World CupSvjetsko prvenstvo u košarciŠpanjolska košarkaška reprezentacijaAustralska košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti