Kapetani euroligaša protiv nastavka natjecanja, otkazivanje sve bliže

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 24.05.20. | 18:51

Nastavak najjačeg europskog košarkaškog natjecanja došao je do trenutka u kojem visi o tankom koncu.

U subotu je vodstvo Euroleague Basketballa održalo video konferenciju s kapetanima 18 momčadi momčadi Eurolige, s namjerom da se ‘’opipa bilo’’ klubova i ustanovi postoji li mogućnost, ali i želja uopće da se liga nastavi.

Igrači su većinski protiv natjecanja, a i treneri ih podržavaju. Općenito, slažu se da utakmice bez gledatelja neće biti lako igrati, rizik od ozljeda je prevelik, a povratak na teren u tim uvjetima za neke od klubova neće imati smisla ni sa financijske strane.

Također, jedna od većih bojazni igrača i trenera jest da bi razina kvalitete košarke bila srazmjerno niska i da bi reputacija Eurolige bila narušena. Što je svakako i nešto što bi i njeni rukovodioci na čelu s Jordijem Beromeuom trebali imati u vidu.

S druge strane, ukoliko se uspostavi dovoljno robustan zdravstveno-sigurnosi okvir te ako bi nastavak natjecanja pomogao većini klubova da amortizira nemale financijske gubitke, postoji mogućnost privoljavanja klubove na nastavak. Uostalom, četiri kluba (Real Madrid, Barcelona, Baskonia i Maccabi) bi se ubrzo trebali vratiti natjecanju u domaćoj ligi.

Za razliku od NBA lige gdje su igrači najžustriji zagovaratelji povratka, u Euroligi je obratno. Razlog je nepovjerenje između igrača i njihovih šefova, što je u Sjedinjenim Državama teško izvedivo s obzirom na snagu NBPA, odnosno igračkog sindikata.

U NBA su igrači puno zaštićeniji financijski, dok u Euroligi, unatoč značajnom napretku zadnjih godina, još uvijek nema mehanizama koje će košarkaše financijski osigurati u slučaju nepredviđenih nepovoljnih okolnosti usred karijere, pogotovo onih koji bi je naprasno okončali.

Izvjesna je mogućnost kako će igrači kojima ugovor istječe na ljeto jednostavno odlučiti da ne igraju ako se postigne dogovor o nastavku iz razloga što jednostavno previše riskiraju, a nitko im ne bi to mogao uzeti za zlo.

Sve u svemu, konačna odluka bi se trebala znati u podedjeljak u 16:30 kada je zakazana konferencija za novinare Euroleague Basketballa na čelu s Jordijem Bertomeuom.  

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">Why the players don&#39;t agree, as they normally should, that &quot;the show must go on&quot; <br><br>| Eurohoops <a href="https://t.co/svvsU0cvyL">https://t.co/svvsU0cvyL</a></p>&mdash; Eurohoops (@Eurohoopsnet) <a href="https://twitter.com/Eurohoopsnet/status/1264517902461538304?ref_src=twsrc%5Etfw">May 24, 2020</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Euroligaeuropska košarkakoronavirusJordi Bertomeu

Ostale Vijesti