Kakav početak turnira! Hrvatska pobijedila Španjolsku, Šarić blokirao Gasola za veliko slavlje

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 08.08.16. | 02:14

Hrvatska je napravila veliko iznaneđenje.

Ostalo je manje od dvije sekunde do kraja utakmice, Španjolcima je šut za tricu bio zatvoren pa su se okrenuli 'najlakšem' rješenju – Pau Gasolu. On je krenuo na polaganje kojim bi izborio produžetak, ali se ukazao Dario Šarić. Blokada za 72:70 Hrvatske i pobjedu na otvaranju olimpijskog turnira. Slavili su naši košarkaši kao da smo osvojili medalju, a ne pobijedili u prvoj utakmici olimpijskog turnira, ali zaslužili su. Hrvatska je bila bolja od aktualnog europskog prvaka i jednog od izglednih kandidata za medalju na Olimpijskim igrama.

Nije Hrvatska odigrala nezaboravnu utakmicu. U prvom poluvremenu je to izgledalo dosta slabo u napadačkom dijelu pa nismo moglo držati korak sa Španjolcima, posebno kada je na parketu bila njihova najbolja momčad. Imali su Pau Gasol i društvo i 12 koševa prednosti, a na odmor se otišlo s 'minus 6' samo zahvaljujući trici Hezonje u zadnjoj sekundi poluvremena. Iako smo u nastavku utakmice zaigrali nešto bolje u napadu, rezultat se ni nakon treće četvrtine nije previše promijenio, a onda je uslijedilo posljednjih 10 minuta.

Početkom posljednje četvrtine Hrvatska je zaigrala još agresivnije u obrani, a to je donijelo i nekoliko laganih koševa iz kontre. Pogodili smo i poneku tricu, što nikako nismo mogli napraviti u ranijem razdoblju igre i u 34. minuti smo imali vodstvo – 57:56. Nakon toga se igralo 'koš na koš', a Kruno Simon 17 sekundi prije kraja utakmice s linije slobodnih bacanja diže rezultat na 71:67. Nikola Mirotić uzvraća tricom, Šarić pogađa jedno od dva bacanja, a nakon dobre obrane na inicijalnom posljednjem napadu Španjolske, dogodila se opisana situacija u kojoj je legendarni Gasol 'popio' bananu od Šarića.

Bogdanović je bio najefikasniji u našim redovima s 23 koša. Planinić je dodao 11, Simon 10, Ukić 8, Bilan 6, Hezonja i Šarić po 5, a Babić 4 koša. Šarić, Ukić i Babić su bili najbolji skakači s po 7 skokova, Planinić je imao 6, a Simon 5. Što se asistencija tiče, tu su najbolji bili Šarić s 5 i Simon s 4.

Kod Španjolaca Gasol 26 koševa i 9 skokova, Mirotić 19 i 6 skokova, a Rodriguez 10 koševa i 7 asistencija.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Olimpijske igre Rio de JaneiroŠpanjolska košarkaška reprezentacijaHrvatska košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti